Tak og vedlikehold

Derfor må du sjekke takrenna

Smarte hjelpemidler og tips gjør jobben enkel.

TETT TAKRENNE: Slik kan det fort se ut hvis løv og lignende blir liggende og tette for avløpet.
TETT TAKRENNE: Slik kan det fort se ut hvis løv og lignende blir liggende og tette for avløpet. Foto: Eric Schmuttenmaer/Flickr.com
Sist oppdatert

Hvis du tar deg tid til å vedlikeholde og reparere takrenner og nedløpsrør kan dette doble eller tredoble levetiden på takavvanningssystemet. Det kan spare deg for høye reparasjonskostnader.

- Takrenner bør renses for løv og skitt minst en gang, helst to ganger i året. Skjøter og overflatebelegg bør samtidig kontrolleres, sier seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk, Knut Ivar Edvardsen.

Han forteller at mindre lekkasjer i skjøter eller endestykker kan repareres midlertidig med egnet fugemasse, mens større deformasjoner krever utskifting av renne og rennekroker.

Kan gi vannskader

Daglig leder i Bergens Kobber- og Blikkenslagerlaug, Kjell Hæggernæs, forteller at det er svært viktig at takrennene og nedløpene fungerer som de skal.

- På en takflate på 150 kvadratmeter og en nedbørsmengde på 100 millimeter, snakker vi om cirka 15.000 liter vann som skal samles opp av dette systemet og ledes vekk, gjerne i løpet av ett døgn.

LURT Å BRUKE: En slik stigesikring hindrer ikke bare stigen i å gå sideveis eller skli ut nede på bakken, den beskytter også takrennen din.
LURT Å BRUKE: En slik stigesikring hindrer ikke bare stigen i å gå sideveis eller skli ut nede på bakken, den beskytter også takrennen din. Foto: jemtland.no
EFFEKTIV FJERNING: Med en slik håndholdt blåser fjerner du løv som har samlet seg i takrennen.
EFFEKTIV FJERNING: Med en slik håndholdt blåser fjerner du løv som har samlet seg i takrennen. Foto: Husqvarna.com
TRADISJONELL: En slik takrennebørste kan gjøre rensingen litt lettere.
TRADISJONELL: En slik takrennebørste kan gjøre rensingen litt lettere. Foto: Gardena.com

- Alle skjønner da at det er viktig at dette systemet fungerer for at det ikke skal gå ut over bygningen, sier han til Bonytt.no.

Dette bør du sjekke

  • Ved å ta en stige eller lignende opp til takrennen kan man se om den er ren og om vannet renner den rette veien, forteller Hæggernæs.
  • Sjekk om takrennen har fått noen skader grunnet at snø, is, løse takstein eller annet, har ramlet ned på takrennen.
  • Kontroller at renner og beslag er i riktig stilling og at alle fester er solide og i orden. Påse at det ikke er groper i beslag slik at vann blir stående. Små vanndammer fører til at beslaget korroderer langt fortere.
  • Ta en runde rundt huset i regnvær og kontroller hvordan renner og nedløp fungerer.

Hæggernæs påpeker at det er viktig å sikre seg ordentlig når man jobber i høyden.

- Ikke ta unødige sjanser i høyden. Tilkall da heller en profesjonell til dette arbeidet.

Huseier har ansvar

Du som huseier har også ansvar for at de som jobber der har sikkerheten i orden. Det finnes i dag egne stigesikringer som man lett kan feste til takrennen. Disse beskytter takrennen og hindrer stigen i å gå sideveis eller skli ut nede på bakken.

- Stigesikringen er også fin å bruke der man må bruke en stige for at feieren skal komme seg opp på taket. Sikringen kan lett flyttes til andre steder på takrennen om nødvendig, forteller Hæggernæs.

Slik renser du takrennen

- Begynn der vannet renner ned i nedløpet og få mest mulig vekk fra takrennen. Når man er ferdig med dette kan man gå motsatt vei for å gjøre takrennen helt ren, sier Hæggernæs.

Gjør man dette motsatt vei, vil det medføre at all skitten i takrennen renner ned i nedløpsrøret og kan tette avløpet under bakken som kan medføre at man må grave opp eller tilkalle folk for å åpne avløpet under bakken igjen.

Ulike hjelpemidler

Mange velger å fjerne løv og små kvister for hånd, men det finnes også flere måter man kan gjøre jobben på.

  • Med en håndholdt blåser fjerner du raskt og effektivt blader og andre løse gjenstander.
  • Et mer tradisjonelt redskap er en takrennebørste, som også kan være med på å forenkle jobben.
  • Den billigste varianten av slike hjelpemidler er nok en plastspade, spesialdesignet til dette formålet.

For å unngå at det i det hele tatt kommer blader og løv ned i takrennen, kan du gå til anskaffelse av en løvfanger. Dette er et redskap som gjør at vinden vil blåse løv og blader bort fra takrennen.

Les også:

STOPPER LØVET: Med en slik løvfanger slipper du å bekymre deg for at det samles blader og annet i takrennen.
STOPPER LØVET: Med en slik løvfanger slipper du å bekymre deg for at det samles blader og annet i takrennen. Foto: Drywood.no
BILLIG VARIANT: Denne plastspaden er spesialdesignet for å rengjøre takrenner. Prisen ligger på 39 kroner.
BILLIG VARIANT: Denne plastspaden er spesialdesignet for å rengjøre takrenner. Prisen ligger på 39 kroner. Foto: Jula.no

Slik legger du takshingel

Så lett bygger du et fikst baderomsmøbel

Få nye interiørideer i Bonytts inspirasjonsguide

Se hytta før og etter

Denne saken ble første gang publisert 09/04 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også