Dette kan du gjøre med olivenolje

Denne funker ikke bare i middagen

Olje hengsler? Fjerne klistremerker? Eller polere trekommoden? Da trenger du bare denne.

OLJE GULVET: Neida, du trenger ikke dyre spesialoljer. Denne funker også fint.
OLJE GULVET: Neida, du trenger ikke dyre spesialoljer. Denne funker også fint. Foto: FOTO: Trine Jensen
Publisert Oppdatert

Flere og flere av oss er blitt mer opptatte av både miljø og helse, ikke bare når det kommer til maten vi putter i oss og antall treningstimer vi legger ned, men også når det gjelder hvilke produkter vi bruker på kroppen og også rundt oss i hjemmene våre. Mange har oppdaget at man for eksempel ofte kommer langt med kjøkkenvarer som natron, salt og eddik når det gjelder å gjøre rent, og ekspertene er raske med å advare om farene ved å bruke rengjøringsprodukter som inneholder bakteriedrepende midler.

Andre igjen har fått med seg at god gammeldags tannkrem kan brukes til så mangt - og slett ikke bare duger til å ta vare på perleraden. Eller hva med å droppe Cola-en som tørstedrikk, og helle bruke den til å få fugene på badet hvite og lekre igjen?

Men visst du at også olivenolje kan ha mange bruksområder sånt rent bortsett fra å være uunnværlig i salaten?

Mirakelolje

Oljer har blitt hyllet som en gave fra gudene omtrent fra tidenes morgen. Og det er nok ikke helt tilfeldig, for her er et produkt som virkelig vet å gjøre nytte for seg. Ifølge den amerikanske nettavisen Huffington Post finnes det nemlig mange unike måter å bruke nettopp olivenolje på:

1. Fjerne maling fra hendene

Når hendene dine (eller smårollingens) er dekket av maling - eller noe annen klissete som er vanskelig å få bort - prøv dette: Skrubb med olivenolje og litt salt eller sukker. Malingen kommer ikke bare av, men som en bonus er hendene blitt myke og eksfolierte.

FJERNER MALING: Prøv med litt olivenolje neste gang du har malt veggene hjemme.
FJERNER MALING: Prøv med litt olivenolje neste gang du har malt veggene hjemme. Foto: FOTO: Colourbox

2. Fjerner sminke

Om du trodde du trengte å legge store summer i øyensminkefjerner fra parfymeriet, ja så tar du ifølge Huffington Post skammelig feil. Det holder nemlig fint med litt olivenolje. Drypp noen dråper på en bomullspad, og både mascara, øyenskygge og eventuell farge du har lagt på øyenbrynene - inkludert vannfast mascara - vil komme av i en fei.

3. Renser og polerer tremøbler

Dropp dyre spesialprodukter om det er tremøblene som trenger en oppfriskning og polering. Igjen er olivenolje din beste venn. Bland en teskje olje i en liten skål med sitronjuice, og du har blandet sammen en ikke-giftig og helt naturlig pussevæske som også skånsomt rengjør overflater i treverk.

4. Skopuss

Selv om ikke alle er like nøye på skopussen til hverdags, så finner de fleste frem pussefille og skokrem når det er penskoene som skal på. Men hva er det som gjør at man ofte får hodeverk bare av lukten? Jo, det vil nok ifølge nettstedet være alle de nokså giftige ingrediensene som puttes i skokremen for at den skal gjøre jobben sin og få skoene dine til å skinne. Men visste du at litt olivenolje på en myk klut vil kunne gjøre samme nytten?

5. Hengsel-smøring

Knirkende dørhengsler kan være irriterende. Problemet takler du på 1-2-3 med litt oliven- eller annen matolje. Bruk på en bomullsdott og gni over hengselet, eller fyll litt olje på en liten sprayflaske for å olje hengslene slik at alle knirkelyder forsvinner.

6. Pusser rustfritt stål

SMINKEFJERNER: De færreste vet nok at man til og med kan fjerne øyensminken bare ved hjelp av noen dråper olivenolje.
SMINKEFJERNER: De færreste vet nok at man til og med kan fjerne øyensminken bare ved hjelp av noen dråper olivenolje. Foto: FOTO: Trine Jensen

Olivenolje vil gjøre overflater i rustfritt stål skinnende blanke atter en gang. Bare pass på å tørke av all overflødig olje etter at du har pusset, og la overflaten tørke skikkelig før du lar noen ta på eller røre ved stålet.

7. Fjerner klistremerker

Ikke fortvil om småen har pyntet både vegger og bord med klistremerker. Gni en olje-fuktet bomullsdott eller klut over klistremerket, la det sitte noen minutter, og klistremerket vil med letthet la seg pille av, uten å etterlate irriterende limrester.

8. Får ut tyggegummi fra håret

Når vesla kommer hjem med håret fullt av rosa hubba-bubba trenger du ikke å finne frem saksen med en gang likevel. Prøv heller dette trikset: Gni olivenolje inn i tyggegummien og håret den sitter fast i. La sitte på i 5-10 minutter, og dra så tyggegummien forsiktig ut av håret.

9. Fukter og tar vare på skinn og lær

På samme måte som oliven- eller annen matolje vil fukte og ta være på sko i skinn og lær, vil oljen gjøre det samme for andre produkter i skinn, inkludert skinnmøbler og bilseter i skinn. Ifølge Huffington Post tar matoljer litt lengre tid før de har penetrert helt ned i skinnet og fuktet det, men med litt tålmodighet vil naturproduktet gjøre en minst like god jobb som dyrere - og mer kjemiske - spesialprodukter.

Miljøvennlig universalmiddel

Matolje er et giftfritt universalmiddel, og de aller fleste av oss har minst én variant i kjøkkenskapet. Men om du trodde at alt disse oljene duger til er å gi salaten smak eller å steke fiskekakene i, ja så tar du helt feil.

GOD SOM NY: Litt matolje på treredskapene dine en gang i blant, og vips; så er de som nye igjen.
GOD SOM NY: Litt matolje på treredskapene dine en gang i blant, og vips; så er de som nye igjen. Foto: FOTO: Trine Jensen

- Vegetabilsk-og plantebaserte oljer, som oliven, solsikke og raps, løsner smuss, minsker riper og feil, tilfører fuktighet og metter matte flater og farger, forklarer Nini Hæggernes, eier og grunnlegger av Mojo magasin, til Klikk Bolig.

- Alle typer matolje kan brukes, men for all del; bruk den rimelige matoljen, ikke den dyrere kaldpresset eller jomfruolje, da næringsstoffene i disse ikke har noen innvirkning på resultatet.

Hæggernes, som grunnla Mojo magasin som et uavhengig konsept for å kunne samle og fremme miljøvennlig, grønn, sunn og etisk livsstil og forbruk, har også noen tips om hva man kan gjøre med oliven- eller andre matoljer.

- De fleste av oss har en del treredskaper i kjøkkenskuffen, som ofte er i bruk daglig, forklarer Hæggernes.

- Disse kan du, etter å ha vasket og tørket dem, gni inn med olje en gang i blant og la tørke. Redskapene vil se ut som nye.

Å polere tremøbler tror miljøeksperten også olivenolje er perfekt egnet for.

- Lag din egen møbelpolish ved å blande to kopper olivenolje eller annen vegetabilsk olje, med saften av en sitron, og jobb det inn i treet med en myk klut, forklarer Hæggernes.

- Hvis du vil jevne ut riper i lys tre, gni treet med en løsning av like deler vegetabilsk olje og sitronsaft. Bruker du eterisk sitronolje, eller annen duft du liker, i stedet for fersk sitron, har polishen lengre holdbarhet.

Kan brukes som møbelpuss

Og det er flere som sier seg enige i at en skvett olivenolje slett ikke bare duger som salatdressing. Ifølge avisen Examiner kan du nemlig også bruke den til å pusse og polere møbler i tre.

- Tremøbler vil bli som nye igjen om du polerer med en god olivenolje, forklarer avisens nettversjon.

Men det er viktig å huske på å fjerne all overflødig olje fra gulvene poengterer nettstedet.

- En del olje vil etter hvert som treet mettes ikke synke ned, og det er denne det er viktig å bruke en klut for å fjerne i etterkant.

Når det kommer til behandling av tremøbler har Sissel Bjørge ved Norsk Treteknisk Institutt tidligere forklart til Klikk Bolig at denne typen olje naturlig nok vil trekke inn i treverk og hjelpe til med å smøre og fukte treet, og også "glatte" ut eventuelle riper.

- For mindre møbler og detaljer vil nok metoden fungere fint, forklarer Bjørge.

- Men for større vedlikeholdsarbeider er det nok lurt å legge turen til fargehandelen, hvor du vil få tak i spesialprodukter som har en mer nøye sammensetning av ulike oljer og voks.

Dropp dyre spesialprodukter, olivenolje gjør jobben

Der hvor mange eksperter anbefaler ulike spesialoljer til bruk når du skal olje tregulvet, finnes det også mange som argumenterer for at jobben kan gjøres både billigere og enklere ved å benytte seg av oljer du allerede mest sannsynlig har i kjøkkenskapet.

På bloggen The Dabblist forklares det hvordan god gammeldags olivenolje fint kan brukes til å olje og polere gulvene på hjemmebane.

- Jeg har oljet gulvene lenge med denne blandingen og resultatet blir supert, forklarer bloggeren Becca, som skriver en blogg full av smarte tips for rengjøring og livet hjemme.

- Kombinasjonen av olivenolje og vanlig eddik gjør underverker for tregulvet ditt. Og blander du i litt sitronolje - eller en annen olje du liker lukten av - vil gulvene dine lukte like bra som de ser ut.

Slik lager du din egen treolje:

1/4 cup (amerikansk måleenhet) olivenolje - bruk den billigste du finner

OLIVENOLJE: Bruk den billigste oljen du kan finne til denne jobben.
OLIVENOLJE: Bruk den billigste oljen du kan finne til denne jobben. Foto: FOTO: thedabblist.com
BLAND SELV: En dæsje med varmt vann i oljen før dy begynner å pusse.
BLAND SELV: En dæsje med varmt vann i oljen før dy begynner å pusse. Foto: FOTO: thedabblist.com

1/3 cup vanlig mateddik

12 dropper sitronolje

5 cups varmt vann

Bland først sammen olje og eddik i en skål. Ha så i det varme vannet, og drypp til slutt i sitronoljen. Bland alt sammen, finn frem en gammel klut og gå i gang med å polere gulvet ditt. Husk å tørke opp eventuell overskuddsolje etter at du er ferdig, slik at dette ikke blir liggende oppe på overflaten.

Kan benyttes, men anbefales ikke over tid

Morten Damm hos Norsk Treteknisk Institutt har hørt om metoden med å olje tregulv med matolje som blant annet olivenolje, og tror helt sikkert at metoden kan ha noe for seg, men er skeptisk til å anbefale dette som behandling av gulvet over tid.

- Jeg tror helt sikkert at olivenolje både kan benyttes og ha en viss effekt, forklarer Damm til Klikk Bolig.

- Men om metoden er like funksjonell og effektiv over tid ville jeg nok undersøkt litt nøyere før jeg tok den i bruk. Det finnes jo mange spesialprodukter på markedet som nok egner seg minst like bra - om ikke bedre - til behandling av tregulv.

Damm har ikke testet metoden personlig.

SKINNENDE OG FLOTT: Når du tilfører olje til gulvet vil du få frem glansen igjen.
SKINNENDE OG FLOTT: Når du tilfører olje til gulvet vil du få frem glansen igjen. Foto: FOTO: thedabblist.com
GNI INN: Spre olivenoljen utover gulvet ditt, og pass på at du tørker opp overflødig olje.
GNI INN: Spre olivenoljen utover gulvet ditt, og pass på at du tørker opp overflødig olje. Foto: FOTO: thedabblist.com

- Selv har jeg kun prøvd å behandle noen fjeler med olivenolje, og det ble et fint resultat, forklarer eksperten.

- Men til et helt gulv ville jeg nok kanskje valgt noe annet.

Dette kan du også gjøre med olivenolje

Maling

Må du male med oljebasert maling? Før du maler, smør bar hud med vegetabilsk olje, dette hindrer malingen i å trekke inn og feste seg til huden. Skal du male i mange timer, påfør mer olje etter hvert. Når du er ferdig, gni med vegetabilsk olje, vask deretter grundig med eventuelt oppvasksåpe. Effektivt og giftfritt.

Bambus og kurvmøbler

For å unngå at kurv og bambusprodukter tørker, blir matte eller sprekker, påfør matolje med en malerkost eller gni forsiktig inn med en klut. Etterpoler gjerne med en tørr klut.

Skifer

Matt skifer blir som ny med en omgang med matolje. Vask av, la tørke og smør inn matolje. Ettertørk med tørr klut for å fjerne overflødig olje.

Bevar malerkosten

Bruker du forsatt oljebasert maling, kan du i stedet for Whitespirit bruke litt vanlig matolje til å fjerne maling fra penselen, gjør ikke noe om oljen har gått ut på dato. Gni litt matolje godt inn i penselen for å løse oljemalingen (olje løser alltid olje), gni deretter penselen inn med fettløselig oppvasksåpe, før den skylles godt i lunkent vann.

Les også:

Her finner du inspirasjon til interiøret hjemme

Slik rengjør du de skitneste stedene i huset

Slik fjerner du ekle flekker på hodeputen

Slik vasker du kjøleskapet på 1-2-3

MULTIKUNSTNER: Du kan gjøre mer med olivenoljen din enn å bare steke kylling eller dryppe over salaten.
MULTIKUNSTNER: Du kan gjøre mer med olivenoljen din enn å bare steke kylling eller dryppe over salaten. Foto: FOTO: Trine Jensen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning