bygge utebenk

Slik bygger du din egen utebenk med oppbevaring

Sittebenken har lokk, oppbevaringsplass og gjør seg godt på verandaen eller i hagen.

ENKELT: Bygg denne på en kveld.
ENKELT: Bygg denne på en kveld. Foto: Foto: Christopher Sjuve
Publisert Oppdatert

Materialer til benken

Dimensjoner reisverk: 60 cm (D), 230 (L) og 40 (H)

Materialer:
-Finsk kombi byggeplate, 15 mm tykk
-2"x3" lekter: 3500 cm
-12 vinkeljern
-Skruer

Denne benken ble bygget av en som ikke anser seg for å være fingernem, men som likevel hadde bestemt seg for å gjennomføre prosjektet.

Resultatet skulle bli en utebenk som var tilnærmet tett slik at puter kunne oppbevares i den. Her får du altså fremgangsmåten på hvordan du bygger en enkel sittebenk med oppbevaring, som står godt på eksempelvis terrassen.

Les også: Slik bygger du en utesofa med tak

Snekre utebenk selv

Etter mange søk på nettet var vår mann fortsatt usikker på hvordan en utebenk skulle bygges, så han valgte å lage den etter eget hode. På det lokale byggvarehuset fikk han hjelp til å velge riktige materialer.

Finsk kombi var ifølge fagkunnskapen den eneste bygningsplaten som kunne stå ute i regn og snø uten å ta skade av det. Det kostet 1200 kroner for en 9 millimeter tykk plate og 1775 for en 15 millimeter tykk plate. Til rammeverk ble han anbefalt lekter i 2"x3", og han brukte vinkeljern til å sette sammen de ulike delene. Lektene ble også brukt til bunn i benken.

Både platen og stenderne fikk han ferdig tilskåret, slik at han nærmest tok med seg et byggsett hjem. "Snekkeren" anbefaler for øvrig å besøke byggevarehuset midt i uken, fordi de ansatte da mest sannsynlig tar seg tid til å kappe materialene for deg.

Platen (finsk kombi) benyttet han til lokk på utebenken, samt bekledning på kortsidene. På langsidene benyttet han rupanel, som kom ferdig behandlet. Utebenken ble han rådet til å etterbehandle hvert tredje år.

Les også: Disse hagemøblene snekrer du selv

Dimensjoner på benken

Det er viktig at benken ikke bygges for høy. På denne utebenken ble det brukt følgende dimensjoner: D: 60 cm, L: 230 cm og H: 40 cm.

Benken kan stå rett på terrassen eller balkongen, men kan også settes på små ben slik at den løftes litt fra underlaget. Sistnevnte gir luftning til materialene i benkens bunn, samt mulighet til å gi benken en ørliten helling bakover.

UTEBENK MED OPPBEVARING: Rammeverket ble bygget av impregnerte lektere i 2"x3". Vinkelhjern ble brukt for å stive av rammene.
UTEBENK MED OPPBEVARING: Rammeverket ble bygget av impregnerte lektere i 2"x3". Vinkelhjern ble brukt for å stive av rammene. Foto: Foto: Christopher Sjuve
OPPBEVARING TIL PUTER: Det ble brukt byggplater (Finsk Kombi) i benkens kortsider, mens det ble brukt ferdigbehandlet rupanel på langsidene. I bunnen ble det brukt 2"x3" lektere.
OPPBEVARING TIL PUTER: Det ble brukt byggplater (Finsk Kombi) i benkens kortsider, mens det ble brukt ferdigbehandlet rupanel på langsidene. I bunnen ble det brukt 2"x3" lektere. Foto: Foto: Christopher Sjuve
UTEBENK: Slik ser benken ut, ferdig snekret. Hengslene til platen ble festet i platens underkant, slik at skruene skulle være mindre utsatt for regn, og slik at det skulle se penere ut.
UTEBENK: Slik ser benken ut, ferdig snekret. Hengslene til platen ble festet i platens underkant, slik at skruene skulle være mindre utsatt for regn, og slik at det skulle se penere ut. Foto: Foto: Christopher Sjuve

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning