bli kvitt mygg og knott

Slik blir du kvitt mygg og knott

Med disse grepene blir myggplagene mindre.

BLI KVITT MYGG OG KNOTT: Stikkmygg er slanke insekter med lange, tynne bein. De er blodsugende og kan gjøre sommeren utrivelig for mange. Foto: Colourbox.com
BLI KVITT MYGG OG KNOTT: Stikkmygg er slanke insekter med lange, tynne bein. De er blodsugende og kan gjøre sommeren utrivelig for mange. Foto: Colourbox.com
Sist oppdatert

Stikkmygg (Culicidae) er blodsugende insekter som kan gjøre sommeren utrivelig når de surrer rundt på terrassen.

Med småkryp surrende i øret og stadig nye myggstikk på bar hud, forsvinner mye av kosen med å oppholde seg ute.

Heldigvis er det bare hunnmyggen som suger blod.

Dokumentert effekt

At de surrer rundt på terrassen kan være irriterende. Etter ett stikk kan du få kløe og opphovning, men det er altså fullt mulig å bekjempe myggen.

Da gjelder det å vite hvordan man skal holde de små plageåndene unna.

- Se etter myggmidler som inneholder stoffene DEET eller Icaridin. Det er dokumentert at disse stoffene virker mot mygg, sier forsker Tone Birkemoe ved Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI).

Les også: Hvordan bli kvitt maur

Hvitløk og vifte

Hvitløk og B-vitaminer skal også fungere. Når dette spises dunster det ut gjennom huden og det gjør at myggen blir mindre plagsom.

Enkelte har god erfaring med bordvifter. Et råd Birkemoe i FHI mener du gjerne må forsøke.

- Vi opplever jo myggen som regel i stille luft, så det skader absolutt ikke å prøve, sier hun.

Men elektriske apparater som lager ultralyd, som liksom skal bekjempe mygg, fungerer ikke, ifølge instituttet.

- Forskjellige stoffer, som mer eller mindre virkningsfullt holder myggen unna, har vært brukt i flere hundre år. Røyk fra bål er et slikt middel, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet Preben Ottesen.

Les også: Slik blir du kvitt edderkopper

Myggmidler

- Det finnes mange ulike typer produkter mot insekter. Apoteket fører myggmidler i form av spray, roll on og stift. Avhengig av hvilket virkestoff som finnes i produktet, skal produktet brukes enten på klær eller hud, sier farmasøyt i Vitusapotek Åse Storfjell-Olven.

For små barn under tre år skal man være ekstra forsiktig.

- Produkter med virkestoffet DEET har vært lenge på markedet og derfor har vi mye informasjon og erfaring med disse produktene. Det antas at insektene ikke liker lukten av DEET, men nøyaktig virkningsmekanisme ukjent, sier Storfjell-Olven.

Disse produktene kan trygt brukes på huden.

- Noen forskere mener at insekter ikke klarer å navigere seg frem til huden like lett hvis man har påført DEET, sier hun.

Videre finnes det produkter som ska brukes på klær. Insektsgiften Permetin brukes på tekstiler og har både en reppellerende og drepende effekt.

- Denne substansen er anbefalt av WHO for impregnering av tekstiler. Insekter liker ikke lukten av den og dermed reduseres også sjansen for å få på seg flått og andre blodsugende insekter, sier hun.

Andre tiltak som kan hjelpe i teltet eller på hytta er bruk av spray eller myggspiral.

- Myggspiral eller spray som gir fra seg røyk kan også fungere, forklarer Birkemoe, men husk at enkelte personer får luftveisreaksjoner av å puste inn disse stoffene og en bør derfor mest mulig unngå å puste inn aerosoler og røyk fra slike midler.

Ellers er finmasket nett over hodet og i åpne vinduer effektiv beskyttelse mot mygg, men kanskje ikke like koselig.

Denne saken ble første gang publisert 03/06 2014, og sist oppdatert 25/06 2018.

Les også