Bekjempe faraomaur

- Den gikk fra søpla og til sykesengene. Den kom seg under bandasjen og spiste på sårene

Faraomauren er en forferdelig smittekilde.

FARAOMAUR: Denne blindpassasjeren vil du neppe ha med deg hjem fra sydentur. Det er ikke uten grunn av bildet er uskarpt. Faraomaurene er bare et par millimeter lange, derfor er det vanskelig for skadedyrfirmaene å få skarpe bilder av dem.
FARAOMAUR: Denne blindpassasjeren vil du neppe ha med deg hjem fra sydentur. Det er ikke uten grunn av bildet er uskarpt. Faraomaurene er bare et par millimeter lange, derfor er det vanskelig for skadedyrfirmaene å få skarpe bilder av dem. Foto: FOTO: Lennart Falk/ Anticimex.
Publisert Oppdatert

Forebygge faraomaur

  • Når du reiser, vær oppmerksom slik at faraomaur ikke blir med. De kan følge med i sjokoladebarer og annet godteri.
  • Vær oppmerksom på varme og fuktige steder, slik som kjøkken og bad, bak flisene, i vannkokeren, i knivskaft.
  • Utbedring av faraomaur kan ta tid og kan kreve mange besøk, det kan ta måneder før resultatene er oppnådd.
  • Tørk opp søl fra saft, sukker, brus og kakesmuler med en gang. Spesielt om sommeren er dette viktig.

Kilde: Anticimex.

Det er ikke alt du vil ha med deg hjem fra ferietur. Veggedyr er et eksempel, som det dessverre er en mulighet for at kan skje.

Folk reiser langt og ofte - og faraomaur er en av de plagsomme artene du kan få med deg i kofferten hjem fra utlandet.

- Faraomaur er ikke uvanlig å få med seg i bagasjen, det kan være en liten maurtue i møbler og løsøre. Blant annet er det funnet en maurtue inne i et knivskaft! Flere av våre kunder har fått det med på flyttelasset, opplyser Stein Norstein, biolog og skadedyrekspert i Anticimex.

Tropisk maurart

Ifølge Anticimex er faraomauren en tropisk maurart som har spredd seg over hele verden.

Faraomauren vil ikke overleve utendørs i Norge, men når den først har etablert seg innendørs er det vanskelig å bli kvitt den.

- Mange land har faraomaur, har ikke oversikt over hvilke land som har mest, men vet at det er mye faraomaur i USA, Europa og i Asia. Det er ikke uvanlig å få med seg faraomaur fra for eksempel Thailand, sier Norstein.

Rask spredning

Maurene holder til i mindre reir i små hulrom eller sprekker på varme, fuktige steder. Fordi de er så små kan koloniene blir store før de oppdages.

- Har du med deg en dronning hjem i kofferten, kan spredningen skje raskt. Faraomauren er ikke av det vanligste skadedyret vi har, men det blir så omfattende lokalt siden den sprer seg så raskt, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Faraomauren er relativt vanlig i Oslo og kan komme for eksempel fra en butikk.

- Det er svært trolig at spredning skjer via transport av varer og gjenstander, sier Johan Mattson i Mycoteam.

Er altetende

Ifølge Anticimex kan en faraomaur-dronning leve i opptil 39 døgn, og kan i løpet av livet legge 4500 egg. Faraomauren spiser alt fra sukker, syltetøy, rått eller kokt kjøtt til døde insekter.

FARAOMAUR: Arbeiderne blir bare 2 - 2,5 mm. lange, mens dronningen kan bli dobbelt så stor. Maurene er brungule med en litt mørkere bakkropp.
FARAOMAUR: Arbeiderne blir bare 2 - 2,5 mm. lange, mens dronningen kan bli dobbelt så stor. Maurene er brungule med en litt mørkere bakkropp. Foto: ILLUSTRASJON: Anticimex.

Bekjempelse av faraomaur er en omfattende jobb og bør i de fleste tilfeller overlates til godkjente skadedyrbekjempere. Bekjempelsen må foregå ved hjelp av forgiftet åte. Det er umulig å lokalisere alle reirene. Bruk av sprøytemiddel eller pulver kan videre føre til dannelse av nye kolonier og spredning av angrepet.

Problemet med faraomauren er at det kan ta tid å bli kvitt den.

- Det er mange dronninger og om den finnes i en boligblokk over flere kvartaler må man gå til bekjempelse av hele kolonien. Det må legges ut forgiftet åte i hver eneste leilighet.

Sprer smitte

Utfordringer kan være at man ikke umiddelbart kommer seg inn i alle leiligheter, derfor kan det ta tid å bekjempe mauren.

Faraomauren kan gi både allergiske og astmatiske plager, samt spre smitte.

- De blir mange og problemet er at de vandrer mellom rene og urene steder og kan derfor spre smitte. Det verste tilfellet er der sykehus fikk faraomaur. Den gikk fra søpla og til sykesengene. Den kom seg under bandasjen og spiste på sårene. Det blir en forferdelig smittekilde, forteller Ottesen.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning