Utvendig maling

Beis uten søl og skjolder

Vil du male med minst mulig søl og skjolder, skal du jobbe på små flater og styre unna dårlige koster.

TILDEKKING: Et pent male- eller beiseresultat, uten flekker eller skjolder, betyr blant annet tildekking av alle risikoområder
TILDEKKING: Et pent male- eller beiseresultat, uten flekker eller skjolder, betyr blant annet tildekking av alle risikoområder Foto: Foto: Ifi
Publisert Oppdatert

Sommeren er tid for beising og maling. Et godt resultat med minst mulig søl avhenger både av forarbeidet du gjør og valg av utstyr.

Stikkordene er tildekking og pensler.

Share

Tildekking

- De ti minuttene det tar deg å dekke til, får du mangfold igjen for, sier malermester Jens Petter Lunde til klikk.no.

Han understreker at det spesielt handler om tildekking av terrassegulv og steinheller.

- Det er veldig forskjellig hva folk bruker når de skal dekke til. Noen bruker plast, andre papp, mens noen igjen bruker gamle gardiner, forklarer malermester Svein Hansen.

Selv bruker han en spesiell tildekkingsmatte fra Flügger som har plast på den ene siden og er filtbelagt på den andre.

- Filten trekker til seg malingen eller beisen, men plasten gjør at det ikke trenger gjennom og lager flekker på underlaget.

Rengjorte pensler

Maling eller beis som renner ned langs fingre og armer er velkjent for de fleste. Ifølge Lunde handler det ofte om at penselen ikke er skikkelig rengjort før den tas i bruk.

- Dersom man bruker gamle pensler som har stått i løsemiddel, er det viktig at de er helt tørre før man bruker dem igjen.

Lundes tips er å slå av penselen, som han kaller det. Man dunker penselen gjerne mot håndbaken helt til den er fri for løsemiddel.

Kvalitetspensler

Starter man malejobben med nye pensler, er det ifølge Lunde helt avgjørende at man bruker kvalitetspensler.

- For oss som jobber med dette til daglig, er en god kost alt. En dårlig kost vil slippe malingen, som det heter på fagspråket, det begynner å renne, forklarer han.

Ifølge Lunde blir en pensel bare bedre og bedre dess mer den er i bruk.

- Tar man vare på den og renser den godt mellom hver gang, og samtidig passer på at busten slites jevnt, kan man ha den i flere år.

Pensel etter bruksområde

KVALITETSPENSLER VIKTIG: For proffene er valg av pensel helt avgjørende for å få et best mulig resultat. Dårlige pensler har blant annet en tendens til å "slippe malingen".
KVALITETSPENSLER VIKTIG: For proffene er valg av pensel helt avgjørende for å få et best mulig resultat. Dårlige pensler har blant annet en tendens til å "slippe malingen". Foto: Foto: Ifi

Malermester Hansen understreker at det er viktig å kjøpe pensel etter bruk.

- Man bør kjøpe pensel etter hva slags malings- eller beistype den skal brukes til.

Han understreker også at det ikke bare er å dype penselen i bøtta og så stryke av på veggen.

- Man bør slå av overflødig maling på bøttekanten før man maler.

Flere pensler

Når Jens Petter Lunde er ute og jobber, har han alltid to pensler. Den ene er hovedpenselen som han benytter til å påføre beisen eller malingen med, mens den andre bruker han til å rengjøre hovedpenselen med. Det gjøres ved å stryke av overflødig maling fra hovedpenselen.

Jobb systematisk

Ifølge Svein Hansen gjør folk ofte den feilen at de maler eller beiser på for store flater.

- Da kan resultatet bli skjolder, fordi man enten går tom for maling eller at man ikke kommer høyt nok opp på veggen. Jobb derfor systematisk og ta få bord av gangen.

Han fremhever også at det er viktig å starte øverst på veggen, selv om det er det minst enkle.

- Jeg har mange ganger sett at det står igjen felter øverst på veggen, og når man da starter igjen neste dag kan det lett bli skjolder.

Les også:

Suveren malingsfjerner

Nytt interiør med panelbeis

Mesterens malertips

Her er Norges morsomtse parker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning