Bakterier i huset

- Bytt klut fire ganger i uka

Fuktige kjøkkenkluter gir perfekt grobunn for bakterier. Derfor bør de byttes ofte.

BAKTERIEPARADIS: Selv om vi skyller kluten skikkelig etter bruk, er gir den perfekt grobunn for bakterier. Men hvor ofte skal den byttes?
BAKTERIEPARADIS: Selv om vi skyller kluten skikkelig etter bruk, er gir den perfekt grobunn for bakterier. Men hvor ofte skal den byttes? Foto: Illustrasjonsfoto: Berit Keilen, Scanpix
Publisert Oppdatert
BRUK PAPIR: Når uhellet er ute bør du tørke med papir, ikke klut. Deretter kan du vaske over med en mikrofiberklut, men den bør byttes flere ganger i uka.
BRUK PAPIR: Når uhellet er ute bør du tørke med papir, ikke klut. Deretter kan du vaske over med en mikrofiberklut, men den bør byttes flere ganger i uka. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock

Anbefalingene fra Mattilsynet er at vi skal bytte kjøkkenklut "ofte".

For mange tolkes "ofte" dithen at kluten skal byttes en gang i uka, eller i alle fall et par ganger i måneden. Det er ikke nok, mener ekspertene.

Share

Se også ekspertenes beste rengjøringstips .

- Hvor ofte er "ofte"?

Rådgiver i Mattilsynet, Ellen Christine Sjølie, synes det er vanskelig å gi noe konkret svar på hvor ofte kjøkkenkluten skal byttes.

- Det er ikke noe klart og utvetydig svar på dette.

- Hvor ofte kjøkkenkluten skal skiftes ut avhenger av bruken, ikke av antall dager den er i bruk. Hvis den er tydelig skitten, bør den selvfølgelig byttes ut selv om den nylig er skiftet, mener hun.

- Hvilke bakterier vokser, eller kan vokse, i kjøkkenkluten?

- Det er mange bakterier som har gode forutsetninger for å vokse og formere seg i kjøkkenkluter.

- Alle bakterietyper som har gode vekstvilkår ved fuktighet og temperaturer på opptil 60 grader vil også trives i kjøkkenklutene, sier Ellen Christine Sjølie.

Oppvaskbenken må også vaskes regelmessig. Kjøkkenvifta er et annet sted det bør rengjøres oftere enn du tror.

  • Bakterier trenger næring (f. eks. matrester), fuktighet, tid og riktig temperatur for å formere seg. På oppvaskkluten finner de alt de trenger.
  • I romtemperatur fordobler bakteriene seg i antall hver halvtime. En klut kan derfor inneholde millioner på millioner av bakterier.
  • En oppvaskklut full av bakterier vil forurense alt den kommer i kontakt med på kjøkkenet. Hender, kjøkkenutstyr, bord, og benker blir smurt inn av bakterier.
  • For å få en oppvaskklut ren i bakteriologisk forstand, må den kokvaskes.
  • Vri opp kluten og heng den til tørk når den ikke er i bruk.

Kilde: Antimex

Vær raus!

Markedsansvarlig i City Maid HjemmeService , Charlotte Sagvik, mener kjøkkenkluten bør byttes et par ganger i uka.

- Når det kommer til kjøkkenkluter kan du være sjenerøs og passe på å ha nok til å bytte et par ganger i uka. Når kluten har blitt sur er det gått alt for langt, sier Sagvik.

For å begrense antall bakterier kan du reservere kjøkkenkluten til kun å brukes på "rene" overflater - og heller bruke tørkepapir eller lignende til å fjerne søl og skitt.

4 ganger i uka

Rengjøringsguru Else Liv Hagesæther mener et par ganger i uka kan være alt for sjelden.

- De må byttes to til fire ganger per uke, avhengig av hvor flinke vi er til å skylle kluten i rent vann etter bruk, sier rengjøringseksperten.

Hun har et godt tips til hvordan vi også kan få ut flekker av kluten:

- Klut med stygge flekker legges i en kjele med kaldt vann tilsatt tøyvaskemiddel beregnet for hvitt tøy. Det inneholder perborater, altså blekemidler. Kok opp vannet med kluten i og la den ligge å trekke i noen minutter før du skyller i rent van og vrir opp, sier Hagesæther.

Bare engangskluter trygt

Ikke alle er enige i rådene.

- Det er ikke nok å bare legge den i klor eller andre desinfeksjonsmidler. Den blir ikke ren hvis den ikke kokvaskes først, sier næringsmiddelteknolog Geir-Otto Kjelstrup i Anticimex.

- Husk å vri opp kluten og heng den til tørk når den ikke er i bruk. Ingen fukt, ingen bakterievekst, sier Kjelstrup, som råder folk til å kaste kjøkkenklutene og begynne å bruke engangskluter i stedet - for å være på den sikre siden.

Les også:

Her glemmer du å vaske

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning