Vask av undertøy

Slik vasker du undertøyet

Hvor høy temperatur trenger egentlig undertøyet å vaskes på for å bli hygienisk rent?

HVOR HØY TEMPERATUR?: Noen gjør det på 30, noen foretrekker 40, mens andre vasker undertøyet på 60 grader. Hvor høy temperatur må du egentlig vaske undertøyet på for at det skal bli helt rent.
HVOR HØY TEMPERATUR?: Noen gjør det på 30, noen foretrekker 40, mens andre vasker undertøyet på 60 grader. Hvor høy temperatur må du egentlig vaske undertøyet på for at det skal bli helt rent. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS.COM
Publisert Oppdatert

Sexy, komfortabelt, søtt, yndig. Undertøy har vært en veldig viktig del av kvinner og menn sin garderobe i århundrer. Lenge har det også vært delte meninger der ute om hvor høy temperatur undertøyet egentlig bør vaskes på.

Fra koking til 30 grader

Ifølge forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning, Ingun Grimstad Klepp, er en av grunnene til de delte meningene at praksis på dette feltet har endret seg.

- Vi har gått fra koketemperatur til 60 grader, fra 60 til 40, og kanskje til og med 30 grader.

Forskeren forklarer til Bonytt.no at det er flere grunner til denne endringen:

- Vaskemidlene har blitt bedre (på lave temperaturer) og vannforbruket i maskinene har gått ned på grunn av miljøkrav.

- Endringen mot lavere temperatur er en følge av både endringer i bruk av fiber og et bevist ønske om å spare energi.

Ikke en smittekilde i hjemmet

Klepp påpeker at Sifo ikke kjenner til at det er gjort noen undersøkelser av klær som kilde til smittespredning i private hjem.

- Når det gjelder undertøy spesielt vil det jo da være sykdommer som soppinfeksjoner i underlivet og lignende som er aktuelle å tenke på.

- Og for folk som har slike problemer kan det jo være en ide å tenke på dette når du vasker undertøyet.

Det er med andre ord forskjell på en husholdning hvor slike sykdommer er et problem og i en frisk husholdning.

Bakterier overlever

Hvor rent vasken blir avhenger av følgende:

  • Vann (mengde og hardhet)
  • Kjemikalier
  • Temperatur
  • Mekanisk bearbeiding
  • Materialet (for eksempel hvilken type fiber)
  • Tid og mengde
  • Smuss (altså hvor skittent)

En nordisk undersøkelse fra 2011 som tok for seg vaner i forhold til klesvask, viser at nordmenn i stor grad vasker klærne på 40 grader.

62 prosent av de spurte brukte oftest 40-graders programmet, mens 24 prosent som oftest sverget til 60-grader.

Undersøkelsen er utført av Userneeds for flekkfjerneren Vanish.

- Våre undersøkelser i laboratoriet viser at mange bakterier overlever på 40 grader. Skal tøyet være helt fritt for bakterier, skal det helst vaskes ved minst 60 grader, uttalte Åsa Melhus, overlege i mikrobiologi ved Uppsalas Universitetssykehus.

Ikke tilstrekkelig med 30-40 grader

Leder for forbrukerservice hos Lilleborg, Malin Skaar, anbefaler å vaske undertøyet på 60 grader for at det skal bli hygienisk rent.

- Veldig ofte er undertøyet merket med 30-40 grader, og da må man selv ta en vurdering på om man tar sjansen på å vaske på 60 grader.

- Vasker du undertøyet på 30-40 grader over tid, vil det ikke bli hygienisk rent, og da er økning av temperatur eneste løsning.

Bakterier i maskinen

TILSYNELATENDE RENT: Selv om undertøyet ser tilsynelatende rent ut etter endt vask, er det ikke sikkert det er kvitt alle bakteriene.
TILSYNELATENDE RENT: Selv om undertøyet ser tilsynelatende rent ut etter endt vask, er det ikke sikkert det er kvitt alle bakteriene. Foto: Illustrasjonsfoto: COLOURBOX.COM

Klepp forklarer at vasken må opp i kokepunktet over litt tid for å bli desinfisert.

- Det kan utvikles bakterier i vaskemaskiner (lukter vondt). De som har dette problemet bør vaske på høy temperatur en gang i blant for at dette ikke skal skje.

Ull vaskes som ull. Kunstfiber er lettere å få rene en bomull - (og bruken av bomullskiler i kunstfibertruser er derfor ikke spesielt lurt selv om det er veldig vanlig)

Kilde: plusstid.no

Les også:

Det blir ikke rent når du vasker gulvet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning