Verktøy og sikkerhet

Vant i retten uten at det var feil på saga

Mannen fikk hånden i saga, vant rettssak mot en av verdens største verktøyprodusenter.

KUTTET FINGRE: Mannen som mistet fingre i saga får millioner i erstatning. Det vekker oppsikt, selv i USA.
KUTTET FINGRE: Mannen som mistet fingre i saga får millioner i erstatning. Det vekker oppsikt, selv i USA. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert
BORDSAG: her må trolig produsentene finne på noe lurt
BORDSAG: her må trolig produsentene finne på noe lurt Foto: FOTO: Produsenten

Boston Globe og FineHomebuilding.com skriver at en jury i Boston, USA har tilkjent Carlos Osorio en erstatning på en og en halv million dollar.

Han skadet hånden i bordsaga mens han la gulv.

Ikke feil på sagen

Det uvanlige med saken er at mannen har beskyldt produsenten One World Technologies inc. for uaktsomhet til tross for at det ikke var feil på saga.

Det han begrunnet søksmålet med var at produsenten ikke hadde tatt i bruk en ny teknologi som gjør at sagen merker når den kommer i kontakt med hud.

Denne teknologien gjør at bladet på sagen stopper når det kommer i kontakt med hud.

SawStop

Klikk.no har tidligere skrevet om Steve Gass, som er oppfinneren av denne smarte innretningen .

Han forhandlet om salg av oppfinnelsen med flere av de store produsentene, men det førte ikke fram.

I stedet startet han egen produksjon av sager som kalles SawStop.

Femti nye på gang

Osario får altså erstatning for at produsenten ikke hadde tatt i bruk sikkerhetsteknologien som er oppfunnet etter at han skadet seg på sagen.

En av Osarios advokater sier til Boston Globe at "dette betyr forhåpentligvis at denne industrien forstår at fatale skader kan unngås, og at denne teknologien må bli standard slik at folk ikke kan skades på denne måten".

Det kan se ut som om produsentene av bordsager går en tøff tid i møte ettersom Carlos Osorios sak bare er én av 50 saker som venter på å bli prøvd for retten i over hele USA.

Store konsekvenser

Seniorinspektør Knut Morten Alvestad hos Arbeidstilsynet her i Norge sier at bordsag ikke er verstingen hva antallet skader angår, men at konsekvensene ofte er meget store når ulykken først skjer.

- Å miste fingre eller en hel hånd kan fort gjøre en håndverker ufør, sier han.

- Alle sager skal være innrettet slik at du ikke skal komme i kontakt med bladet med hendene. Her syndes det først og fremst mot bruken av styrepinne. Den brukes til å dytte arbeidsstykket den siste biten inn mot bladet forteller Alvestad.

Arbeidsgiver ansvarlig

- Vi kunne fått en sak litt i samme gate her i Norge. Det er viktig regel som pålegger arbeidsgiver å ha en sikkerhetsmessig standard på utstyret som er helt i takt med den teknologiske utvikling.

- Om en sag med dette sikkerhetsutstyret hadde vært i salg i Norge, antar jeg at det kunne utløst en lignende sak hvis dette gjaldt en håndverker, men da mot arbeidsgiver og ikke produsent, avslutter Alvestad.

Foreløpig må norske håndverkere sørge for å passe fingrene ettersom sagen fra SawStop ikke er CE-godkjent.

Les også:

Slik virker en dykksag

Slik legger du lister

Holder billig verktøy mål?

Dette er bilen din verd om fem år

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning