Typiske tabber når man lager en samboeravtale

– Hva er det vanlig at man glemmer når man skal skrive en samboerkontrakt? spør en dame. Advokaten peker på fire viktige ting å huske på .

SAMBOERKONTRAKT: Det er spesielt fire ting mange glemmer når de lager en samboeravtale.
Publisert

Spørsmål:

Hei!

Jeg er en voksen dame som har funnet kjærligheten på ny, og nå har vi bestemt oss for å bli samboere. Jeg ble skilt for noen år tilbake, og vet hvor sårt og vanskelig det kan være, så jeg vil være føre var og be om at vi lager en god samboeravtale. 

Hva er det vanlig at man glemmer når man skal skrive en samboeravtale?

Hilsen voksen dame

Svar:

Hei!

For mange som lever i et samboerskap, kan det være lett å overse behovet for å formalisere økonomiske forhold i en skriftlig avtale. Når man skal utarbeide en samboeravtale, er det mange viktige punkter å ta hensyn til. Likevel er det enkelte forhold som ofte blir oversett, og som kan skape utfordringer dersom de ikke er regulert. 

EKSPERTEN: Advokat Anders G. Haug jobber ved advokatfirmaet Dehn. Han har særlig kompetanse innen fast eiendom, konkurs, arv og skifte.

En samboeravtale er ment å gi forutsigbarhet og rettferdighet, både i hverdagen og ved et eventuelt samlivsbrudd. Derfor er det viktig å være grundig og sørge for at avtalen dekker alle relevante aspekter av samlivet.

Eierforhold i boligen

En av de vanligste tingene som blir glemt, er å spesifisere eierforholdet i bolig. Dersom den ene parten har gått inn med mer egenkapital ved kjøp av bolig, er det avgjørende å få dette nedfelt i avtalen. Uten en slik regulering kan det oppstå uenigheter om fordelingen av verdier ved et brudd. Det kan også være hensiktsmessig å regulere hvem som eventuelt skal overta felles bolig, eller om bolig skal legges ut på det åpne markedet.

Oppussing og oppgradering

Et annet punkt som ofte blir glemt, er å regulere situasjoner der én av partene investerer ekstra midler i boligen, for eksempel ved oppussing, større vedlikeholdsarbeid eller andre tiltak som øker boligens verdi.

Videre kan det oppstå uenighet dersom det ikke på forhånd er avtalt hvordan partenes eiendeler skal fordeles ved et eventuelt samlivsbrudd. For å unngå konflikter, kan det derfor være hensiktsmessig å innta en tydelig klausul i avtalen som regulerer dette. 

En slik klausul kan for eksempel angi at eiendelene skal fordeles ved loddtrekning, selges dersom partene ikke blir enige, eller fordeles ut fra hvem som har finansiert mest eller hele gjenstanden.

Arv og gjeld

Gjeld er videre et annet punkt som ofte blir oversett eller ikke tilstrekkelig regulert i en samboeravtale. Det er derfor viktig å tydeliggjøre hvem som er ansvarlig for gjeld, samt hvordan gjelden skal håndteres dersom forholdet opphører. 

Ved å avtale dette på forhånd, vil man redusere risikoen for økonomiske overraskelser og uenigheter i en allerede krevende situasjon.

Arverett kan også være et sentralt tema for mange samboere, hvor mange oppretter et gjensidig testamente slik at man unngår å stå på bar bakke dersom partner skulle falle fra.

Oppdatering av samboerkontrakten

Til slutt er det verdt å merke seg at en samboeravtale ikke er en statisk avtale. Mange glemmer å oppdatere avtalen når livssituasjonen endrer seg, for eksempel ved kjøp av ny bolig, endringer i inntekt eller anskaffelse av nye eiendeler. En avtale som ikke reflekterer dagens situasjon, kan miste sin verdi og skape problemer dersom den må brukes som grunnlag for et oppgjør.

 

Ved å inngå en samboeravtale gis partene mulighet til å regulere sentrale forhold mens de fortsatt er enige og samarbeidsklimaet preges av gjensidig forståelse og tillit. Det er imidlertid viktig å være grundig og sørge for at alle relevante og viktige punkter blir tatt med i avtalen, slik at man unngår uklarheter eller uenigheter i ettertid. 

En gjennomarbeidet og dekkende avtale bidrar ikke bare til trygghet og forutsigbarhet i det daglige samlivet, men legger også til rette for en mer oversiktlig, ryddig og rettferdig prosess dersom samlivet skulle opphøre.

Hilsen advokat Anders G. Haug og advokatfullmektig Vilde Wee

Les flere ekspertsvar om bolig her.

Mer fra Klikk+: Samleside | Historie Underholdning