Trygg bolig i ferien

Når boligen blir alene i ferien, bør man sikre seg at minst mulig kan skje med den. Men skulle det hende noe, dekkes det meste av forsikringene.

Lightning in the night
Lightning in the night Foto: Ståle Edstrøm, Crestock
Sist oppdatert

Råd for ferietrygg bolig

  • Sørg for at boligen er godt innbruddssikret, gjerne med FG-godkjente låser og alarm.
  • Skap inntrykk av at det er noen hjemme. Omadressér eller stopp post og aviser. Ikke la søppelsekken henge ubenyttet i stativet. Samarbeid med naboen om gjensidig tilsyn med boligen. Plenen bør klippes og blomstene vannes. Variasjon i belysningen (klokkebryter/fotocelle).
  • Trekk ut alle stikkontakter fra alle elektriske artikler som ikke behøver å være tilkoblet.
  • Steng gjerne hovedstoppekranen.

Mange har hørt skrekkhistorier om tinte fryservarer fordi fryseren har stått strømløs over lengre tid. Eller beretninger om ødelagte pc-er som følge av lynnedslag. Dette og mye annet kan skje når boligeier er bortreist og ingen er til stede for å avverge skadene. At forsikringen mest sannsynlig dekker tapet, kan være en dårlig trøst når indrefileten og alle bærene ligger og flyter i et vannbad. Den som sørger for å ta forholdsregler før ferien, kan redusere omfanget av eventuelle skader.

Lynnedslag

Ingen sommer uten lyn og torden. Det synes å være en naturlov. Greit nok når man er hjemme og kan ta forholdsregler der og da. Men hva om man befinner seg mangfoldige tordenskrall unna? I bunn og grunn gjelder de samme sikkerhetsreglene da også.

Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH ) har satt opp flere råd for hvordan skader av lynnedslag kan unngås. Det kanskje viktigste er å trekke ut støpselet til elektriske apparater. Vil man gjøre det enda mer avansert, kan et overspenningsvern monteres i sikringsskapet. Et overspenningsvern skal enkelt fortalt sørge for at lynnedslaget tar en annen vei enn inn i boligens elektriske anlegg. Det krever godkjent installatør for å montere et slikt, og prisen på selve enheten er fra en drøy femhundrelapp og oppover.

Vannledningsskader

Ifølge FNH har det de siste årene vært en jevn økning i antall vannskader. Mange av dem oppstår i tilknytning til oppvask- og vaskemaskiner. En god del skader skyldes også gamle rør som sprekker. Skadene ved slike hendelser kan bli omfattende, ikke bare i en ens egen bolig men dessverre også i andres dersom man bor i et boligkompleks.

Muligheten for å redusere risikoen for at vannskader oppstår, handler først og fremst om å ha et jevnlig tilsyn med ledninger, rør og koblinger. Ved lengre tids fravær, kan en god regel være å strenge hovedstoppekranen. Et annet råd er å alliere seg med en nabo som kan titte innom med jevne mellomrom.

Fra Vannskadekontoret ved SINTEF kan flere nyttige brosjyrer lastes ned.

Innbrudd

Hvert døgn er det boligeiere som får besøk av ubudne gjester, og ofte kommer de når det ikke er noen hjemme, som i ferier. Og da gjelder det å sørge for god sikring av boligen. Her er rådene fra FNH:

  • Omadressér eller stopp post og aviser
  • Ikke la søppelsekken henge ubenyttet i stativet
  • Samarbeid med naboen om gjensidig tilsyn med boligen. Plenen bør klippes og blomstene vannes.
  • Viderekoble telefonen
  • Lag en oversikt over verdigjenstandene dine (foto/video) og merk dem
  • Oppbevar de mest verdifulle gjenstandene i bankboks
  • Påse at alle ytterdører er avlåst med FG-godkjente låser (FG = Forsikringsselskapenes Godkjenningsnevnd)
  • Påse også at spesielt utsatte vinduer har påmontert FG-godkjent lås
  • Monter FG-godkjent alarmanlegg
  • Husk variasjon i belysningen (klokkebryter/fotocelle)

Brann

På alle mulige måter er brann det mest ødeleggende for en bolig, og for dem som bor i den. 60 til 80 branner eller branntilløp oppstår ifølge FNH i norske boliger hvert døgn. Rundt en fjerdedel av dem kunne vært unngått, fordi de skyldes uaktsomhet og dårlig vedlikehold.

Norsk Brannvernforening har på sine hjemmesider mange nyttige råd og brosjyrer for brannsikring av boligen. På sidene til FNH finnes også mye nyttig informasjon. I hovedsak handler det om å sørge for at det elektriske anlegget alltid er i forskriftsmessig stand.

Potensielle kilder til brann som bør sjekkes før man reiser ferie:

  • Sikringsskapet. Løst tilskrudde sikringer kan gi varmeutvikling.
  • Elektriske artikler. Apparater i ventemodus er fy fy. Skru dem alltid helt av, trekk helst ut støpselet.
  • Kaffetraktere, etc. Disse bør aldri etterlates med støpselet i når de ikke er bruk.
  • Kjøleskapet. Dersom dette står for tett inntil veggen, kan det utvikles kritisk varme.

Forsikringen

Når skaden har skjedd, kan det være godt å vite at en vanlig innbo- eller villaforsikring dekker det meste. Det er likevel en god regel å lese nøye gjennom forsikringsvilkårene. I den sammenheng kan det være fornuftig å sjekke om innboet er underforsikret. Denne kalkulatoren, utviklet av FNH, hjelper deg med det.

Skader som ikke dekkes eller som kan medføre avkorting i utbetalingen, er først og fremst skader som følge av egen uaktsomhet. Ved skader knyttet til vannlekkasje, er det viktig å være klar over at det finnes begrensninger. Det er kun vannskader som følge av lekkasje i ledningsnettet eller defekter ved vaske- og oppvaskmaskiner som dekkes.

Denne saken ble første gang publisert 04/07 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også