Triks for tusenlappen

Tre stylister viser deg enkle måter å fornye hjemmet på - uten at det koster skjorta.

NYTT LIV: Det er mye du kan gjøre for å forandre i et interiør, uten at det koster så mye. Bordet på bildet har fått ny bordplate ved hjelp av marmorfolie.
NYTT LIV: Det er mye du kan gjøre for å forandre i et interiør, uten at det koster så mye. Bordet på bildet har fått ny bordplate ved hjelp av marmorfolie. Foto: Jorunn Tharaldsen
Publisert Oppdatert

Det er morsomt å forandre i interiøret. Ekstra gøy er det når man kan fornye og pynte uten at det koster så mye

Vi spurte tre stylister om å vise gode tips til gjør det selv-prosjekter og ideer til enkel oppussing og fornyelse, som alle kan greie.

Det er ekstra morsomt når hjemmet er fylt med gjenstander en har laget selv. Kast deg ut i det!

Spraylakkert!

Du kan spraylakkere en hylle, og få et resultat svært få andre har.

På bildet nedenfor er en hylle, som i utgangspunktet var svart, spraylakkert. Det er hyllen Vittsjö, som koster 595 kroner på Ikea. Stylist Nina Børnich har brukt en matt spraymaling i gull.

Prislapp: 750 kroner.

 

Kle spisebordet med marmor

SPAYLAKKERE EN HYLLE: Det er enkelt, og rimelig. Den gule vasen er fra Broste, det grønne marmorfatet er fra nordstjerne.eu, og lampen er fra artelleriet.se. FOTO: Jorunn Tharaldsen
SPAYLAKKERE EN HYLLE: Det er enkelt, og rimelig. Den gule vasen er fra Broste, det grønne marmorfatet er fra nordstjerne.eu, og lampen er fra artelleriet.se. FOTO: Jorunn Tharaldsen Foto: Jorunn Tharaldsen
STYLISTENES TIPS: Nina Børnich, Ylva Mazetti og Juni Hjartholm kan kunsten å skape unikt interiør for en billig penge.
STYLISTENES TIPS: Nina Børnich, Ylva Mazetti og Juni Hjartholm kan kunsten å skape unikt interiør for en billig penge.

Å kle et helt spisebord med marmorfolie er kjempefint. Billig er det også. Det er en fordel å være to når du skal klebe på folien. Da kan én legge folien på plass, og den andre glatte den ut, så unngår du bobler. Folie med ulike overflater får du blant annet hos Panduro Hobby.

Prislapp: 250 kroner for folie på hele bordet.

Personlig tapetbilde

På veggen bak sofaen har Nina klippet til et stykke tapet fra serien Camille, som forhandles gjennom blant andre Storeys. Velg et tapet med et litt stort mønster, og klipp ut. Bruk tapetlim for å feste tapetbildet på veggen.

Prislapp: 1000 kroner.

 

 

Hylle med designpreg

Hyllen nedenfor er enklere enn enklest å lage. Stylist Ylva Mazetti har bare limt sammen 18 mm tykke trebiter, men for å få enda bedre holdbarhet kan du skru dem sammen. Til å henge den opp har hun brukt en tykk tråd fra JolinTsai på etsy.com. Vasen er fra Hay.

MARMOR: Dette bordet er kledd med marmorfolie. Fjærhatten på veggen er kjøpt på zanz.no. Ananas-lampen er fra
Zara Home. Lysekronen er arvet. Stolene kommer fra Vitra og Kartell, mens gulvteppet er fra Ikea.
MARMOR: Dette bordet er kledd med marmorfolie. Fjærhatten på veggen er kjøpt på zanz.no. Ananas-lampen er fra Zara Home. Lysekronen er arvet. Stolene kommer fra Vitra og Kartell, mens gulvteppet er fra Ikea. Foto: Jorunn Tharaldsen
BILDE: Lag et unikt tapetbilde. Gulvteppet er fra
Home and Cottage og er tibetansk ull. Putene er fra Home & Cottage og christinalundsteen.com. Sofaen er kjøpt på zanz.no.
BILDE: Lag et unikt tapetbilde. Gulvteppet er fra Home and Cottage og er tibetansk ull. Putene er fra Home & Cottage og christinalundsteen.com. Sofaen er kjøpt på zanz.no. Foto: Jorunn Tharaldsen

Prislapp: Ca. 200 kroner.

 

Hodegavl med tekstil

En hodegavl, som den på bildet nedenfor, er lett å lage. Her har Ylva fått skjært til en tynn finérplate (6 mm tykk), bestilt skumplast fra Skumplast Senteret i Oslo (fem cm tykk, medium fasthet), for så å skjære den til i samme størrelse som platen. Deretter har hun kledd det hele med et teppe fra House of Rym. Teppet er festet med heftepistol. Gavlen hviler på en list som er festet til veggen, og det er brukt dobbeltsidig tape for å holde den inntil veggen.

Prislapp: 1000 kroner for plate, 600 kroner for pledd og 400 kroner for materialer.

Rimelig vedstativ

Juni Hjartholm har laget en vedholder av terrassebord/Kebony fra Bauhaus. Hun hadde så lyst på en i jern, men den kostet 12 000 kroner. Plankene er skrudd fast i hverandre. På midten har hun festet en svart lastestropp for å holde stativet sammen. Sett stativet cirka ti centimeter fra veggen før du legger i veden.

Prislapp: 200 kroner.

En hengende planteholder

VI HYLLER: En enkel hylle av resteplanker lager du enkelt selv. Billig er det også.
VI HYLLER: En enkel hylle av resteplanker lager du enkelt selv. Billig er det også. Foto: Jorunn Tharaldsen
HODEGAVL: En hodegavl med tekstil liver opp et helt rom.
HODEGAVL: En hodegavl med tekstil liver opp et helt rom. Foto: Jorunn Tharaldsen

Lag en frodig plantevegg ved å sy hengende blomsterpotter. Her er det brukt filt fra Stoff & Stil. Det er klippet til og brettet i to. På hver side er det sydd på bånd av svart filt som er brettet dobbelt.

Prislapp: 150 kroner.

 

LAG SELV: Et vedstativ kan fort koste mye. Men ikke hvis du lager det selv.
LAG SELV: Et vedstativ kan fort koste mye. Men ikke hvis du lager det selv. Foto: Jorunn Tharaldsen
GRØNT: Denne sesongen blir de grønne vekstene å se overalt. Lag fine poser til plantene.
GRØNT: Denne sesongen blir de grønne vekstene å se overalt. Lag fine poser til plantene. Foto: Jorunn Tharaldsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning