Tregulv og fliser

Publisert Oppdatert

Vi har nettopp kjøpt en leilighet med originalt, malt tregulv. Vi vil gjerne slipe det ned. Er det kostbart og vanskelig å få det pent når man gjør det selv? Vi vil gjerne ha et ganske mørkt tregulv. Skal vi bruke en spesiell maling i tillegg til olje for å få til det eller bruker vi beis i tillegg?

Det er flislagt bad i leiligheten, men uten varmekabler. Kan vi brekke opp gulvet på badet uten å ødelegge veggflisene? Er det vanskelig å legge nye gulvfliser selv? Jeg har en elektriker som skal legge varmekabler.

Silje

Du kan slipe tregulv selv, men det er ikke lett å få det fint hvis du aldri har gjort det før. Det lønner seg å bruke en proff gulvsliper. Pris ca. 200 til 250 per kvadratmeter ferdig slepet gulv. Det er best å beise gulvet og lakkere det etterpå. Da får du et slitesterkt gulv i den fargen du ønsker. Hvis du vil gjøre jobben selv, kan du leie slipemaskin hos for eksempel Bautas eller Cramo som har avdelinger over hele landet. Du trenger både en kantsliper og en gulvsliper.

Det er viktig å slipe diagonalt i forhold til lengderetningen på gulvbordene. Start med å beise to til tre gulvbord om gangen og beis hele lengden for å unngå å få skille i beisen. Lakken ruller du på med malerulle, tre strøk, og slip litt mellom hvert strøk.

Når det gjelder badet går det ikke å pigge opp gulvet uten å ødelegge veggflisene. Sannsynligvis ødelegges membranen som går 15 cm opp på veggene. Det enkleste er å legge nytt gulv rett på det gamle. Da er det bare å prime gulvet så elektrikeren kan legge varmekabler og ny støp. Det nye gulvet vil bli bygge ca. 3 til 4 cm i høyden.

Det er ikke vanskelig å legge fliser selv. Lag hjelpestreker på gulvet så retningen på flisene blir riktig. Påfør flislim med en tannsparkel og press flisene ned i limet. Bruk mursnor i den tykkelsen du ønsker på fugene. Da er det også lettere å se skjevheter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning