Lekehus i hagen

Tradisjonelle lekehus får konkurranse i hagen

Nye lekehus utfordrer Kardemomme-idyllen.

TRADISJONELLE VESRUS MODERNE LEKEHUS: Oddvar Skjæveland i Rom Arkitekturpsykologi mener det nye med SmartPlayhouse bryter med Kardemomme- og Astrid Lindgren-idyllen som mange ønsker å gi barna i Norge.
TRADISJONELLE VESRUS MODERNE LEKEHUS: Oddvar Skjæveland i Rom Arkitekturpsykologi mener det nye med SmartPlayhouse bryter med Kardemomme- og Astrid Lindgren-idyllen som mange ønsker å gi barna i Norge. Foto: FOTO: Sverre Julsrud Kristiansen/Smartplayhouse.com
Publisert Oppdatert

Dukkehus eller lekehus gir barna et eget sted i hagen hvor de kan få uttrykk for kreativitet, spille, leke og invitere venner.

Husene, som gjerne er beregnet for barn i treårsalderen og oppover, gir barna en trygg og god sone, i tillegg får foreldrene et hyggelig element i hagen.

I norske hager er det vanlig med småruter, romantikk og kos som rådende byggeskikk.

FUNKISBARNA: Nye lekehus fra SmartPlayhouse er inspirert av moderne arkitektur og utfordrer de tradisjonelle lekehusene i norske hager. Dette huset er 1,40x1,40x1,5m. Pris: 2200 euro.
FUNKISBARNA: Nye lekehus fra SmartPlayhouse er inspirert av moderne arkitektur og utfordrer de tradisjonelle lekehusene i norske hager. Dette huset er 1,40x1,40x1,5m. Pris: 2200 euro. Foto: FOTO: Smartplayhouse.com

Moderne lekehus

Husene hos Smartplayhouse er ment å representere moderne arkitektur.

Det er den spansk-danske arkitekten David Lamolla Kristiansen som står bak husene - og som utfordrer den norske Kardemomme-idyllen.

Lamolla, som studerte arkitektur ved Politechnical Universitetet i Catalunya, har blant annet har samarbeidet med den belgiske arkitekten Mario Garzanitti, men i 2009 startet han altså SmartPlayhouse.

I en e-post til klikk.no forteller Lamolla at han fikk inspirasjon til lekehusene etter en tur til bestemoren i Danmark. For det er ikke like vanlig med lekehus i Spania som det er i Nord-Europa.

Og da datteren ble født bestemte han seg for å vie tiden til å etablere et sted bare for henne.

Kan endre generasjoners holdning til arkitektur

Oddvar Skjæveland i Rom Arkitekturpsykologi, som er ekspert på hvordan bygde omgivelser påvirker mennesker, mener SmartPlayhouse bryter med Kardemomme- og Astrid Lindgren-idyllen som så mange vil gi til barna.

- På sikt kan slike lekehus bidra til å endre den oppvoksende generasjons preferanser for arkitektur - og utfordre småskala sørlandsidyll som rådende idyllideal, mener han.

Skjæveland synes husene representerer god formgivning utfra voksnes kriterier.

- Samtidig tilbyr de mer klatring enn tradisjonelle lekestuer, det ene ser delvis ut som et klatrestativ. Vi får dermed en viss brytning mellom barne- og voksenverden, mellom voksen form og barnetilpasset form og funksjon, sier han.

RENE LINJER: Husene representerer god formgivning utfra voksnes kriterier. Spørsmålet er om barna bryr seg så mye om den moderne stilen? Dette huset er på 3,10 x1,80x1,90m. Pris 8500 Euro.
RENE LINJER: Husene representerer god formgivning utfra voksnes kriterier. Spørsmålet er om barna bryr seg så mye om den moderne stilen? Dette huset er på 3,10 x1,80x1,90m. Pris 8500 Euro. Foto: FOTO: Starpestudi.com/smartplayhouse.com

Les også:

- Folk flest velger feil tujasort

Her finner du de kuleste interiørbildene

Slik får du grønnere plen enn naboen

Moderne arkitektur i Østerdalens skoger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning