Test av vindusvaskere

Test av elektriske vindusvaskere

- Jeg er frelst, sier en av testerne.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Testen er utført av daglig leder i Oslo Fasadevask, Hans Erik Hauge.

Han har brukt produktene hver for seg, og testet dem opp mot hverandre.

Selv om noen av produktene kom med egen sprayflaske er alle vinduene vætet på samme måte, med mopp.

I tillegg har journalister i Klikks redaksjon brukt produktene som en del av vårrengjøringen hjemme. Produktene er vurdert etter følgende kriterier: brukervennlighet, design og vaskeresultat.

Av disse er brukervennlighet og vaskeresultat vektlagt mest.

Sola skinner - gjennom dine skitne vinduer. Har du ikke gjort det allerede er det på høy tid å ta en skikkelig vårrengjøring.

De fleste vasker vel på tradisjonelt vis, men vet du egentlig hvordan du skal holde nalen? Eller kanskje dette blir året du bytter ut vaskemiddel med eddik.

- Må være enklere og kjappere

Marketing koordinator hos vindusprodusenten Nor-Dan tror mange vil være åpne for å kjøpe en elektrisk vindusvasker, men kun hvis den faktisk gjør jobben enklere og kjappere.

- Nå har ikke jeg noe særlig erfaring med slike produkter, men det jeg tenker er at så lenge de er lette å håndtere, enkle i bruk, gjør en god jobb og er innenfor rimelighetens grenser når det gjelder pris er dette et produkt kunder vanskelig kan si nei til, sier hun.

Og det er ingen tvil om at vindusvaskerne var en suksess blant våre testere.

- Det ble nesten gøy å vaske vinduer, erklærte en av testerne.

- Jeg er frelst, sier en annen.

Produktene i testen er delvis eller helt automatiske. Tre av produktene er håndholdte maskiner som suger opp vannet etter at du har vætet vinduet.

To av produktene krever ikke ekstra væting.

Stor uenighet om roboten

Størst forventinger var det knyttet til testens eneste helautomatiserte vasker, nemlig vaskeroboten Hobot. Den suger seg fast til vinduet og kan deretter styres med fjernkontroll.

Ved hjelp av mikrofiberkluter skal den gnikke vinduet rent, i prinsippet uten vaskemidler.

- Det ble minst like rent som med vanlig vask, særlig med bruk av litt vaskemiddel i forkant. Men ikke så bra resultat på stort speil, sier en tester.

- Det blir ikke i nærheten av rent. Prøvde å sprute på litt vindusvask, men da dro den bare klisset utover og lagde striper og flekker. Håpløs i praktis, mente en annen.

Eksperttester Hans Erik Hauge konkluderte med at roboten var mer morsom enn effektiv. Den fikk særlig trekk for å skape mye styr med strømledning og sikkerhetsline, samt at vaskeresultatet ikke ble så bra.

Men gøy, det var det.

Den beste vindusvaskeren

Den håndholdte vaskeren Kärcher WV2 Plus ble til slutt kåret til testvinner.

Selv om den fikk samme poengsum som den rimeligere vaskeren fra Coline førte bedre grep og generell kvalitetsfølelse til en knepen seier.

- Den er veldig god å holde i, kjennes balansert og er i tillegg fin å se på. Resultatet er veldig bra, sier eksperttester Hans Erik Hauge.

De øvrige testerne er også fornøyde med hvor enkelt det var å få et flott resultat.

Generelt var det stor begeistring for de håndholdte vaskerne, som alle ga gode resultater hjemme hos testerne.

Ikke godt mottatt

Vaskeren med lavest poengsum ble Kobold VG100 fra Vorwerk. Den er et alt-i-ett-produkt som væter og tørker vinduet i en bevegelse.

- Den etterlater merker og man får ikke vasket nederste del av vinduet, sier eksperttester Hans Erik Hauge om vaskeren.

Daglig leder i Trimakk ANS, som importerer renholdsprodukter fra Vorwerk til Norge, forteller at produktet ikke er noe satsingsområde fra deres side. Det vil heller ikke få stort fokus fra dem i tiden fremover.

- Vindusvaskeren fra Vorwerk er et produkt vi tok inn på kundeoppfordring fordi eksisterende kunder så at dette fantes i Vorwerks sortiment og hadde gjort det relativt godt i tyske tester. I den forbindelse testet vi den selv, og konkluderte med at den egnet seg bedre til store overflater som glassbord og store vindusflater enn til typiske norske vinduer, der vinduene gjerne er litt mindre og vinduspostene ofte relativt dype, sier daglig leder John A. Bjerkli.

Les også

Test av blendere: De mest vinglete bråkebøttene har du liten bruk for

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning