Test av vaskemaskiner

Selv den til 15.000 skyller dårlig

Det viser testen av 10 vaskemaskiner.

TEST AV VASKEMASKINER: Vi har testet 10 vaskemaskiner. Selv de dyreste skyller bare middels godt.
TEST AV VASKEMASKINER: Vi har testet 10 vaskemaskiner. Selv de dyreste skyller bare middels godt. Foto: FOTO: Produsentene
Publisert Oppdatert

Om testen:

Råd och Rön har de siste årene testet over 40 vaskemaskiner som har vært tilgjengelige for denne testen. Utvalget her er 10 modeller som er tilgjengelige i det norske markedet nå. Informasjonen er kvalitetssikret med leverandørene.

Testen omfatter 7 hovedparametre (prosentvis vekting i parentes): vaskeresultat (45), skylling (10), sentrifugering (10), vasketid (5), miljø (15), lydnivå (5) og brukervennlighet/håndtering (10). Vaskeresultat teller mest i testen (45 %).

Totalkarakteren er beregnet ut fra resultatet av de vektede deltestene. Den svenske versjonen av testen bruker skalene 1-9 for delkarakteren og 1-100 for totalresultatet. Den norske versjonen bruker skalaen 1-6.

Du trenger ikke å betale en formue for en god vaskemaskin. Testens modeller både vasker og sentrifugerer med bra resultat. Derimot er de dårligere på å skylle klesvasken.

Vår testvinner er Samsung WW10H9600EW. Men det er lite som skiller denne, maskinen fra LG og den beste fra Miele. Disse koster fra rundt 9000 til 15.000 kroner. 

Men du får også utmerkede vaskemaskiner til rundt 5000 kroner, viser testen, som er utført av det svenske testmagasinet Råd & Rön og gjengitt med enerett for Norge av Klikk.no.

Forvirrende utvalg

Utvalget av vaskemaskiner er enormt. Hvert eneste merke har mange modeller på markedet, og det skal godt gjøres å huske navnet på modellene.

Et enkelt søk på Miele, for eksempel, gir 12 modeller. 

De ti modellene i denne testen er derfor bare et lite utvalg av tilbudet i markedet. Det finnes en rekke maskiner som har mange av de samme spesifikasjonene som maskinene i denne testen.

Ved å gå inn på hver enkelt maskin under, finner du en oversikt over hvilke forhandlere som fører maskinen.

Tre ganger billigere

Det finnes modeller som er billigere enn testvinneren og som både vasker og sentrifugerer godt. De skårer gjerne dårligere på skylling og lyd.

Men selv de beste maskinene får middels til svake karakterer på skylling. Skylling og vasketid er problematiske aspekter ved moderne vaskemaskiner:

- Er du følsom for dårlig skylte klær, skal du bruke knappen for ekstra skylling. Men da forsvinner samtidig hele poenget med det lave vannforbruket som vaskemaskinprodusentene vektlegger i sin markedsføring, sier Ronny Karlsson, testsjef i Råd & Rön.

Nye krav, lang vasketid

Lange vasketider og dårlig skylling har i stor grad sammeneheng med at EU har skjerpet kravene til energi- og vannforbruk.

Men det tar tid å vaske med lite vann, om klærne skal bli rene. I stedet for at vasken bearbeides mekanisk, en prosess som krever mye energi, bløtlegges klærne i lengre tid slik at flekker løses opp. 

Gode sentrifuger

Sentrifugeringen er derimot generelt svært god. Dette minsker ikke bare tørketiden, men også energiforbruket dersom klærne etter vask skal i tørketrommel. Sentrifugering drar nemlig på langt nær like mye energi som en tørketrommel.  

Tørkeskap drar enda mer energi, så da blir det desto viktigere med god sentrifugering, med tanke på energiforbruket.

Høy lyd

Mange vaskemaskinger sliter med høy lyd. Ska du ha maskinen i et rom du tilbringer mye tid, spiller lyden selvsagt større rolle enn om den skal stå bak en lukket dør i en kjeller. 

Lang vasketid og høy lyd ser ut til å henge sammen i denne testen. Men det er særlig sentrifugen som bråker, og god sentrifugering har som nevnt så store fordeler at høy lyd under sentrifugering kanskje ikke bør bety for mye.

Detaljert test

Testen, som er utført på en profesjonell testlab i Sverige, inneholder 7 hovedparametre og over 30 delparametre.

For eksempel omfatter vasketesten to hovedprogrammer, for bomull og syntetisk tøy. Skylling er testet tilsvarende i en egen deltest. Sentrifugering er test ved å måle restfukt etter to ulike sentrifugehastigheter. 

Miljøtesten omfatter vannforbruk og energiforbruk på ulike vaskeprogrammer, mens brukervennlighet innbefatter kvaliteten på bruksansvisning, praktisk bruk, meny og betjening.

Du finner delkarakterer for alle parametre og delparametre i testen av hver enkelt maskin under.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning