Test av tørketromler

De beste er gode nok.

Publisert Oppdatert

om testen:

Testen er utført i testlaboratorier av Råd & Rön i samarbeid med internasjonale forbrukerorganisasjoner som er medlem av International Research & Testing, ICRT. Total karakter: Karakteren er det samlede resultatet av testkriteriene, som er vektet slik (i prosentandel): tørking (10), tørketid (15), jevnhet i tørkingen (10), krølling (5), kondensatorens effektivitet (10), brukervennlighet (20), energiforbruk (25), lydnivå (5). Karakterene er på en skala fra 1 til 6, der 6 er best. Pris er ikke en del av vurderingen. Kriterier: Tørking: Hvor godt maskinen tørker klærne med automatprogrammer, målt i restfukt i klærne etter programmet, sammenlignet med en idealverdi. Vi har også vurdert jevnhet i tørkingen, om ulike plagg, for eksempel jeans og putetrekk, er like tørre. Kondenseringseffektivitet: Hvor bra kondensatoren fanger opp fukten fra klesvasken. En maskin med dårlig karakter på dette punktet kan gi høy luftfuktighet i rommet den er plassert i. Krølling: Vi har målt hvor krøllete skjorter blir etter en tromling på programmet for syntetisk vask. Brukervennlighet: Hvor enkelt det er å bruke og behandle trommelen, bedømt av et ekspertpanel. Noen maskiner mangler mikrofilter. Og noen maskiner har selvrensende kondensator, som styrker karakteren.. Energiforbruk:  Hvor mye energi maskinene bruker i testprogrammene. Testen gir et mer korrekt bilde enn produsentens egne spesifikasjoner. Energimerking er produsentens – skalaen går fra  A+++ til D. Lydnivå: Målt teknisk og bedømt av et testpanel på fem personer.

Hvilke tromler tørker best? Testen vår viser at den gamle teknologien, kondenstørketromler, får klærne raskest tørre. Til gjengjeld har de andre ulemper, som høyt energiforbruk. 

Nye, varmepumpe-baserte tromler, bruker lenger tid, men langt mindre energi, og gir generelt et bedre totalresultat. Miele T 8164 WP er vår testvinner, men det er mange gode alternativer.

Internasjonal test

Tørketromlene er laboratorietestet av det svenske testmagasinget Råd & Rön, i samarbeid med den internasjonale testorganisasjonen ICRT. Klikk.no har norsk enerett på testen.

Utvalget er tilgjengelige tromler på det norske markedet fra denne testen. Tromlene er dimensjonert for 7-9 kilo bomullsvask eller 3 - 3,5 kilo syntetisk vask. 

I testen er det åtte tromler med varmepumpeteknologi og tre kondenstørketromler. 

Sparer energi, bruker lang tid

Tørketromlene har blitt mer energieffektive, men når de tørker på lavere varme, bruker de også lenger tid på tørkingen.

De fleste tromlene trenger minst en time, gjerne opp mot en og en halv, på å få klesvasken tørr. Kondenstromlene er raskere, men de bruker nesten dobbelt så mye energi.

Upålitelige programmer

Tromlene har ulike programmer der du kan velge mellom å få vasken helt skaptørr, eller ”stryketørr”, dersom du vi stryke klærnme umiddelbart etter tromling.

Noen tromler gir mye restfukt i klesvasken – sjekk sifrene i produktomtalene. Selv innstilt på «skaptørr» er det mange tromler som gir 5-6 prosent restfukt i klærne etter at programmet er ferdig – da er klærne altfor fuktige til å legges inn i skap og skuffer!

Men det er også flere tromler som tørker klærne for mye.

Blir for varme

Blir klærne for tørre og varme,  risikerer du skade på plaggene.

De tromlene i testen som har "negativ" restfukt, innebærer en slik risiko. LG RC9055AP2Z og Samsung DV70F5E0HGW blir for tørre med de vanlige programmen for både bomull og syntetisk vask, så her må man passe godt på tørketiden.

Krøllete og skrukkete plagg etter tromling er derimot både vanlig og uungåelig:

- En tørketrommel gir krøllete klær. Punktum. Det er ikke til å komme bort fra, sier Råd & Röns testsjef Ronny Karlsson.

I denne testen er det brukt skjorter for å sjekke krøllingen. De tromlete skjortene blir sammenlignet med ”referanseskjorter”. Ingen av tromlene er gode på dette, som det fram går av testen. De beste gir en middels karakter.

Filteret du glemmer 

Lofilteret skal rengjøres etter hver tromling, det er nok velkjent.

Men har du kondenstrommel, skal også kondensfilteret støvsuges eller tørkes av jevnlig, helst etter 5-6- tromlinger. Ellers går både tidsbruken og energiforbruket opp.

Det er ofte kronglete å gjøre rent kodensfilteret. Det sitter kronglete til og er ikke helt enkelt, sier Karlsson.

Men om man glemmer å rense dette filteret, bærer det galt av sted med både energiforbruket og tørketiden. Råd & Rön har målt dette tidligere på kondenstromler. Resultatet var tydelig – allerede etter et par runder jobber maskinen saktere og bruker mye mer energi.

Selvrensende

Flere av de nye varmepumpe-modellene har selvrensende kondensatorer – da slipper du denne problemstillingen. Hør i butikken om trommelen du er intessert i har selvrensende kondensator.

Tromlene bråker fortsatt mye. Lydnivået har alltid vært høyt, og det ser ut til å være vanskelig å gjøre noe med det. Derfor er plasseringen viktig. Om du har mulighet til å plassere trommelen litt unna oppholdsro eller soverom, er det en stor fordel.

Tørk ute!

Vil du spare energi, er det selvsagt ingenting som slår utendørs tørking, men det begrenser seg jo med vårt klima. Henger det mye vask til tørk innendørs, vil det også kunne påvirke luftfuktigheten inne negativt.

En god luftavfukter kan balansere dette, og også bidra til raskere klestørking. Vi har selvsagt testet luftavfuktere også.

Trommel er fortsatt den rimeligste maskinelle tørkehjelpen du kan få – den bruker langt mindre energi enn et tørkeskap, selv om den bruker 3-5 ganger så mye energi som en vaskemaskin.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning