Test av støvsugere 2015

Går du for den med mest watt? Glem det!

Vi har testet sju støvsugere.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Alle støvsugere som selges skal ifølge et nytt EU-regelverk ha en deklarasjon som viser støvopptak på tepper og harde gulv.

Det betyr at alle støvsugere skal være testet og gitt karakter på disse egenskapene i forhold til en egen EU-standard. Når vi gir poeng for støvopptak baserer vi oss på denne testen. Støvopptaket skal være angitt på en den lappen som viser energimerkingen.

For å teste brukervennlighet har vi hentet inn et eget ekspertpanel, Aziz Abdullah og Maslah Mohamed. Begge jobber som servicemedarbeidere hos ISS.

I tillegg har vi gjort supplerende tester, målinger og vurderinger på de mindre detaljene her i testredaksjonen. 

Stikkord for testing av brukervennlighet:

Manøvreringsevne, munnstykke, rekkevidde, bæring, innrulling, utstyrsoppbevaring, betjening, posebytte, lydnivå, byggekvalitet, energinivå.

Stikkord for testing av kapasitet: 

Effektivitet på tepper, effektivitet på harde flater.

Vi har testet selve arbeidshesten i de norske hjem. Den blir brukt ofte, blir halt og dratt rundt mellom bordbein og over terskler.

På toppen av dette skal den selvsagt gjøre hjemmet støvfritt, og alt skal skje uten at eieren blir det minste irritert. Støvsugeren er med andre ord et apparat vi stiller strenge krav til, samtidig som vi gjerne gir den ganske røff behandling.

Nei, wattstyrke er ikke viktigst

Vi har testet i den prisklassen der et selges flest støvsugerne, fra 1800 til 2800 kroner. Merkene er de du finner i de store kjedebutikkene.

Støvopptak og brukervennlighet er hovedkriteriene i denne testen, og vi har vektet disse like tungt.

Hvor effektiv en støvsuger er handler ikke om hvor hardt den suger, eller hvor stor motoren er.Det som teller er støvopptaket, altså hvor mye støv den flytter fra underlaget og inn i posen.

Det betyr at den skal skape vakuum samtidig som den skal slippe igjennom luft, og disse to størrelsene må være riktig avstemt. Her er konstruksjonen av selve munnstykket viktig, er alt gjort riktig her blir støvopptaket bra både på tepper og på harde gulv.

Vinnerene

Ser vi på støvopptak, er det ingen dårlige støvsugere i denne testen. Det som skiller er brukervennligheten.

Her skiller særlig Electrolux seg ut med gjennomtenkte og smarte løsninger over hele linja.

Her er det et tydelig fokus på brukeren, og de kommer opp med nye løsninger, for eksempel et ekstra ledd på grepet slik at du får bedre styring på munnstykket.

Nilfisk følger tett på. Her snakker vi mer trygge, gjennomprøvde løsninger, og alt fungerer som det skal.

Vi er også nødt til å trekke frem støvsugeren fra Phillips, og da særlig munnstykket. Her har de gjort noe veldig riktig, og akkurat på det punktet fikk de toppscore fra vårt panel. 

Brukervennlighet

Støvsuger du som en proff, holder du slangen i den ene hånden og grepet på støvsugerrøret i den andre.

Da styrer du munnstykket med hånden du har på grepet, samtidig som du styrer støvsugeren med den hånden du holder i slangen. Da følger støvsugeren deg som en lydig hund nesten uten anstrengelser.

Forutsetningen er at slangen må være lang nok, festet til støvsugeren er konstruert riktig og støvsugeren ruller lett alle veier. Da har du en manøvrerbar støvsuger.

Skal gli lett

Når du drar støvsugeren over ulike flater er det viktig at munnstykket glir lett. Går det trått er det irriterende, og du blir du fort sliten i armen. Selve grepet må ha god friksjon, og det må være utformet slik at det er lett å styre munnstykket.

På noen av støvsugerne kan du regulere sugestyrken på grepet, det litt enklere alternativet er å åpne et spjeld slik at du reduserer sugestyrken.

Omstilleren på selve munnstykket må være laget slik at du kan betjene det lett med foten, og munnstykket ikke være for høyt slik at du kommer til under lave møbler.

God betjening viktig

Vi liker ikke å bøye oss. Jo flere funksjoner du kan betjene med foten, jo bedre, men da må bryterne være høye og storepå selve støvsugeren. Instillingen av sugestyrken må være enkel og lett å forstå.

Støvsugeren må være lett å bære med seg, og her er det en fordel med to håndtak - ett når den står nede på alle hjulene og ett når den står i oppreist posisjon. 

Støvsugerrøret må ha en enkel justering av lengden, og det må være enkelt å ta de ulike delene fra hverandre og sette dem sammen.

En lang kabel som ruller seg lett inn gjør at du kan støvsuge hele etasjen fra en kontakt, er en stir fordel.

Pose og filterbytte må være enkelt å utføre. Særlig posebytte må være helt fritt for tukling, og transporten bort til søppelbøtta må foregå uten at det kommer små støvskyer ut av åpningen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning