Test av snøfresere

Snøfreserne som redder vinteren

Og noen du bør styre unna. Vi har testet åtte snøfresere.

Test: Vi har testet snøfresere.
Test: Vi har testet snøfresere. Foto: Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

om testen:

Snøfreserene er testet på Haukeli Brøytestasjon. Der har fire av brøytemannskapene vært våre eksperter. Olav Stana, Daniel Tupsjøen, Atle Haukås og Jostein Nilson. Alle er ansatt i Opedal Drift.
 

Snøfreserne ble testet over en periode på 14 dager, på ulike snøtyper. Det skal sies at vi slet med snømangel, selv på et av de mest snøsikre områdene i Norge. Det betyr at vi ikke fikk testet maskinen i skikkelig våt snø. Alle freserne er vurdert etter en skala fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

I flere uker har vi brøytemannskaper på Haukeli testet snøfresere. Dommen får du nå.

Det er stort sprik i testen, og særlig en av freserne bød på betydelige problemer, mens det aldri var tvil om vinneren fra Husqvarna.

Snøfreserene vi har testet er ulike i motorstørrelse, skjærebredde og fremdriftssystem - de koster fra 7000 til nesten 25.000 kroner.

Du kan se reportasje fra testen på "TV2 Hjelper Deg" i kveld.

Skal gå lett

Hovedkriteriene i testen er brukervennlighet, kapasitet og kvalitet. I tillegg har vi sett på hvilke reparasjons- og servicemuligheter som finnes.

En snøfreser skal være lett å starte. Alle maskinene i testen er utstyrt med både snorstart og elektrisk start. Da er det snorstart vi har bedømt, alle starter lett med elektrisk start. 

Knapper, spaker og hendler skal være lette å betjene. Når du er i gang med snøryddingen, skal maskinen være lett å manøvrere, og den skal ta seg frem så lett som mulig. Viktig er det også at freseren jobber inn i snøen.

Snøfreserne med hjul har en tendens til å klatre opp på snøen når motstanden blir stor.

Må ha god kapasitet

Det er lett å kun se på skjærebredde og antall hester når du skal vurdere kapasitet, men her er det også andre forhold som spiller inn: Effektiv overføring av kreftene fra motor til mate- og utkastermekanisme, og en motor som er tilpasset snømengden som skuffes inn foran.

Snøen må kastes så langt unna som mulig, slik at du slipper å flytte den samme snøen flere ganger.

De fleste snøfreserne klarer seg godt i lett snø, det er tung, våt eller hard snø som skaper problemer. Både for fremdriften, innmatingen og når snøen skal kastes ut.

Hvor mye tåler den?

En snøfreser blir utsatt for store påkjenninger og den må være til å stole på. Da er kvalitet viktig. Da handler det om hvorvidt dette er en maskin som ender i en container etter noen år, eller om den kan selges til en god pris, når du finner ut at du skal ha deg en som er større. Konstruksjon, komponenter og materialvalg er viktige stikkord.

En snøfreser krever en del stell. Her må det skiftes slitedeler og det må gjøres service. Kjøper du maskinen hos det som kalles faghandel, altså en forhandler som har spesialisert seg på hagemaskiner, har de gjerne et eget verksted og delelager.

Kjøper du maskinen i et varehus, bør du sjekke service- og reparasjonsmuligheter før du handler.

Det trenger ikke være så ille, eksempelvis sier Biltema at de bruker maks en uke på en reparasjon, om det ikke er noe ekstraordinært. Hos Jula er makstiden to uker.

Gjennomtenkt vinner

Husqvarna kom best ut av testen. Her får du en moderne snøfreser med gjennomtenkte løsninger over hele linja. I tillegg har den god kapasitet og det er en solid maskin.

- Litt småpirk, men ellers er freseren fra Husqvarna er en skikkelig god maskin, sier Olav Stana, en av våre tre eksperter fra Haukeli Brøytestasjon.

Imponerende nok kommer Honda sin maskin på andre plass. Til tross for at denne maskinen er et nummer mindre enn de andre. Vi anbefaler ikke denne maskinen om du har en stor gårdsplass, men til mindre arealer er dette en snøfreser der du får mye kapasitet i en liten maskin.

Mye for pengene

Pris er ikke med i vurderingen, men vi kan ikke unngå å nevne maskinen fra Biltema. Den har sine mangler, men gjør det brukbart i testen, og den koster en tredel av de dyreste maskinene.

Dårligst ut kommer Meec-maskinen fra Jula. Den startet ganske greit, men etter hvert som vi brukte freseren ble vi ganske oppgitte, særlig over kvaliteten. Dette er en maskin vi ikke anbefaler.

- Ingen problemer før

Startsnora på Biltema-freseren røk under testen.

- Vi har ikke hatt noen problemer med at startsnora har røket på denne modellen tidligere. Motoren som benyttes på denne snøfreseren er produsert av en av verdens største produsenter og har vært meget pålitelig. Vi kan bare spekulere i hva som har skjedd med startsnora før vi får maskinen tilbake for utredning. Vi har bedt testpanelet om å sende maskinen i retur til oss slik at vi får undersøkt nærmere, sier Dag H. Bergby, markedsansvarlig i Biltema.

Julas adm.dir. Per Jacobsen mener det er en transport- eller produksjonsfeil som er årsak til manglene som ble funnet på snøfreseren i testen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning