Teppetriksene

Hvor stort bør teppet være, hvilken farge skal det ha, og hvilke materialer passer hvor?

Foto: Foto: Thomas Dahl
Publisert Oppdatert

Riktig størrelse

Til spisestuen bør minimum 60 cm av teppet gå utenfor hele bordet. Hvis bordet har uttrekksplate, bør du tenke på hvor ofte du bruker platen. Uansett trenger ikke stolene på kortenden å få plass oppå teppet. For å se hva som blir finest, kan du trekke stolene ut, som du ofte gjør under en lang middag. Vurder om stolbeina skal stå utenfor, litt oppå, eller helt oppå teppet. Hvis du vil at stolene skal stå helt oppå teppet, bør du vurdere størrelsen også når stolene ikke er i bruk.

Salongteppet bør ikke være for stort. Hvis du har en stram sofa, kan det være fint med et teppe som går kant i kant med lenene på sofaen. Om du vil plassere forbeina på sofaen og stolene oppå teppet eller ikke, er en smakssak.

Skal møblene stå midt i rommet, som en øy, er det finest om teppet går under hele salongen for å binde sammen gruppa.

Stylingtips

- Et teppe binder sammen de ulike elementene i rommet. La den dominante fargen i teppet gå igjen på puter etc.

- I en åpen planløsning kan du bruke tepper til å definere ulike områder, for eksempel salong, spisestue, sittegruppe. Bruk tepper som kompletterer hverandre, for eksempel med ulike mønstre i samme farge. Hvis du synes det blir for heftig, kan du velge mer nøytrale tepper i naturfarger, men med ulik tekstur.

- Et stripete teppe på tvers over rommet får rommet til å virke bredere.

- Et stripete teppe på langs vil gjøre at det vil føles lengre.

Riktig farge

- Et lyst teppe vil få rommet til å virke større.

- Et mørkt teppe vil få rommet til å virke mindre, men også lunere. Det kan derfor være fint å bruke et mørkt teppe i et stort, luftig rom.

- Skitt og flekker synes best på et lyst teppe, men støv synes best på et mørkt.

- Unngå å velge samme farge på teppet, sofaen og gardinene. Det blir bare kjedelig. Velg heller en komplementærfarge på teppet, så blir det mer interessant.

- Ta med deg tekstiler som skal harmonere når du handler, eller prøver fra et fargekart. Be eventuelt om å få låne med deg teppet hjem.

Ensfarget eller mønstret

- Et ensfarget teppe i myke naturfarger får rommet til å virke åpnere.

- Et ensfarget teppe gjør at du kan være fleksibel med mønstre andre steder. Et mønstret teppe vil ha motsatt effekt.

- Et mønstret teppe kan bli et flott midtpunkt i et minimalistisk interiør.

- Et mønstret teppe har den fordelen at skitt og flekker ikke synes like godt som på et ensfarget.

- Mange teppemønstre er svært tradisjonelle og vil se malplasserte ut i et moderne interiør, så hold deg til enkle mønstre som striper, prikker eller ton-i-ton-farger. Så kan du heller skeie ut med en rye som er lett å skifte ut.

Hva passer hvor?

- Ulltepper passer godt i rom der du vil hvile, som soverommet. Men ikke velg et teppe som er altfor langhåret, det samler støv. Ulltepper passer også godt i stua. Det er godt å sitte på, mykt og flammesikkert. Salongtepper kan gjerne være myke og ha høyere luv. Et ullteppe er dessuten flott til en yttergang fordi det er lett å gjøre rent.

- Sisaltepper egner seg både som salongtepper, vegg-til-vegg-tepper og løpere. De har fine, smidige fibre som kan spinnes til tynne tråder og veves til tepper som er mindre grove enn for eksempel kokos.

- Papirtepper kan trygt brukes under spisebord. De har en slags hinne oppå, som gjør at matrester ikke trekker inn.

- Naturtepper av sisal, kokos, jute og lin passer godt på et hjemmekontor. De er ikke statisk elektriske, i motsetning til tepper av ren ull som ikke er tilsatt polyamid, derfor er de velegnet til bruk i rom med datamaskiner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning