Svart interiør

Svarte vibber

Svart kan virke hardt og ugjestmildt, men bruker du fargen riktig, blir det krutt.

BALANSEKUNST: Innreder du med svart må du tenke balanse. Bruker du for store doser med fargen, kan det raskt tippe over og bli for mye.
BALANSEKUNST: Innreder du med svart må du tenke balanse. Bruker du for store doser med fargen, kan det raskt tippe over og bli for mye. Foto: FOTO: Jeltje Janmaat/House of Pictures
Publisert Oppdatert

Mørke farger er en stor trend denne sesongen. Det melder det danske trendinstituttet Pej Gruppen. Det samme forteller Kenn Thaagaard i BoConcept.

Mørkeblå nyanser, mørke røde farger - men også den gode gamle slageren svart.

Men skal du innrede med svart er det mange feller å gå i. Akkurat som når du skal innrede med hvitt. Svært mange.

Derfor har vi laget en liten sjekkliste for deg. For brukes fargen riktig kan det virkelig løfte hjemmet ditt til nye høyder.

Unngå et gotisk preg

Svarte vegger kan være stilfullt - men her gjelder det faktisk ikke å overdrive.

Et helsvart rom kan fort gi et gotisk preg, så sats heller på å male bare én vegg, eller ett område - for eksempel peisomrammingen.

Føler du deg kanskje ikke moden for å gå løs på hele vegger eller gulv med svart maling? Da kan du for eksempel male bare et veggpanel - for tro det eller ei: Brystpanelet er i ferd med å gjøre come back.

Maler du bare panelet, vil rommet oppleves mer dynamisk. Du kan også male bare halve veggen.

LAG SELV: Lag din egen svarte kunst på veggen. Ta utgangspunkt 
i noen svarte bilderammer. Start med å fjerne glass og passepartout. 
Surr deretter svart garn rundt rammen, horisontalt og vertikalt. Fest tråden på baksiden. Det er hyggelig å sette noen fine kort eller bilder i rammen, gjerne i en mørk farge.
LAG SELV: Lag din egen svarte kunst på veggen. Ta utgangspunkt i noen svarte bilderammer. Start med å fjerne glass og passepartout. Surr deretter svart garn rundt rammen, horisontalt og vertikalt. Fest tråden på baksiden. Det er hyggelig å sette noen fine kort eller bilder i rammen, gjerne i en mørk farge. Foto: FOTO: House of Pictures/Jeltje Janmaat

Svart for nybegynnere

Den enkleste måten å introdusere svart i boligen på er ved å henge opp noen bilder i svart-hvitt, i svarte rammer på en hvit vegg.

Du kan også bruke transparente materialer i svart og hvitt for å tilføre dybde, uten å ta inn andre farger i miksen.

Kombinere med naturmaterialer

For å lykkes med svart må du passe på hvilke materialer du innreder med ellers.

Art Director i interiørbladet Rom123, Anna-Lena Johansson, har følgende tips:

- Når jeg bruker svart, liker jeg å kombinere det med naturmaterialer og gjerne med en annen aksentfarge. Svart har alltid vært til stede i mitt hjem, det gir dybde og faktisk også varme. Det er spennende at svart er på vei inn i interiøret på en litt ny måte, med ulike overflater og nyanser av svart og andre mørke farger kombinert med hverandre.

Jobb med overflatene

MATTE OG GLATTE OVERFLATER: For en subtil kontrast, miks matte og blanke flater i samme rom, som matt tavlemaling og glossy møbler.
MATTE OG GLATTE OVERFLATER: For en subtil kontrast, miks matte og blanke flater i samme rom, som matt tavlemaling og glossy møbler. Foto: FOTO: House of Pictures/Jeltje Janmaat

For å mikse svart og hvitt med stil er det viktig å jobbe med overflatene. Hva betyr det i praksis?

Jo, bland skinnende silkestoffer med matt bomull, blank porselen med ru keramikk, og la sirlige, svarte mønstre spille opp mot den hvite bunnfargen.

Bruk svart for å skjule

Vil du gjøre varmeovnen mindre fremtredende kan kan du male den i samme farge som veggen. Maler du i tillegg veggen med tavlemaling, får du et praktisk sted å skrive handlelistene på.

Husk at svart forminsker et rom. Derfor krever fargen store flater og du må tåle at rommet krymper.

Tilfør noe mykt

Et svart soverom er sofistikert og mystisk, men kan også virke hardt og maskulint.

SOVEROM I SVART: Sengen er  fra goosenwonen.nl, pledd og puter er fra Ikea og lampen er fra spoor38.nl.
SOVEROM I SVART: Sengen er fra goosenwonen.nl, pledd og puter er fra Ikea og lampen er fra spoor38.nl. Foto: FOTO: Jeltje Janmaat/House of pictures

For å unngå dette er det viktig å tilføre noe mykt som feminine blomster, grafiske former, eller mikse det svarte med en annen farge som brent oransje, sart rosa eller lilla.

Skap balanse

Kombinasjonen av svart og hvitt blir vellykket når du sørger for masse lys og balanse i rommet. Hvis du maler en vegg svart, bør du balansere ved å ha for eksempel et mørkt bilde på den motsatte veggen, ellers vil det føles som om rommet tipper. Det samme gjelder hvis du maler gulvet svart.

Et svart gulv er varmt og koselig, men bør kombineres med rolige, lyse farger.

MARMOR: Lag  et hjørne i boligen med selvklebende kontaktplast med marmorlook, for et klassisk preg. Kontaktplasten er fra Panduro Hobby, det lille bordet er fra Ikea, vasen Organic Knit er fra House Doctor og fatet er fra Ikea.
MARMOR: Lag et hjørne i boligen med selvklebende kontaktplast med marmorlook, for et klassisk preg. Kontaktplasten er fra Panduro Hobby, det lille bordet er fra Ikea, vasen Organic Knit er fra House Doctor og fatet er fra Ikea. Foto: FOTO: House of Pictures

Tilbehør i svart-hvitt

Svart og hvitt er fine motstykker på tilbehør. Her har vi brukt forskjellige serviser med mønstre i kun svart og hvitt. Under har vi lagt et romantisk tapet med blomstermønster som duk.

Les også:

Denne damen kan kunsten å innrede med farger

BALANSE: Sofaen er fra Ikea, putene er fra restored.be og kandelaberet er fra homeshopgoodliving.nl. Gardinene er fra Ikea, og lekebilen er fra timtoys.nl.
BALANSE: Sofaen er fra Ikea, putene er fra restored.be og kandelaberet er fra homeshopgoodliving.nl. Gardinene er fra Ikea, og lekebilen er fra timtoys.nl. Foto: FOTO: Jeltje Janmaat/House of Pictures

Denne mannen er rå på rosa

Se hvordan designeren har skapt et hvitt ferieparadis

 

BORDEKKING: Tapetet er  fra grahamandbrown.com, og serviset er fra blant andre fra Iittala og Ikea.
BORDEKKING: Tapetet er fra grahamandbrown.com, og serviset er fra blant andre fra Iittala og Ikea. Foto: FOTO: Jeltje Janmaat/House of Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning