Tapet stue

Slik skal tapeten se ut nå

Grønn er sesongens store trendfarge.

TAPET I STUE: Ensfargede tapeter med struktur i blå- og gråtoner er også veldig i vinden.
TAPET I STUE: Ensfargede tapeter med struktur i blå- og gråtoner er også veldig i vinden. Foto: Foto: Green Apple
Publisert Oppdatert

Tapettrender:

Mønster med naturmotiver

Botaniske motiver

Grønn er den mest trendy fargen

Blått og vannmønster er in

Varme jordfarger

Tapeter i blåtoner med strukturer

Fire elementer; Ild, luft, jord og vann

Trendene endrer seg fra sesong til sesong. Denne sesongen ligger alt tilrette for at vi kan bruke mørke innekvelder til å leke oss med spennende mønstre og farger på veggene i stua.

Stikkord for sesongens tapettrender er naturmønster, ild, luft, jordfarger, vann, stein, blått og grønt.

Tapet i stue

Det har lenge vært veldig trendy å tapetsere én av fire vegger med mønstret tapet, samtidig som man har holdt seg til nøytrale farger på de resterende veggene. Nå går flere og flere bort fra denne trenden.

- Det er vanligere å tapetsere alle vegger nå, sier Heidi Lassen, salgsmedarbeider hos tapetgrossisten Green Apple.

Dette bekrefter også produktsjef i Borge, Birgit Torkildsby.

- I realiteten er det også slik at en vegg med mønster blir en kjempekontrast mot de andre veggene i rommet. Med mønster på alle vegger, får du en mer helhetlig ramme rundt for eksempel møbler, slår hun fast.

Hotellstilen fortsetter

En tydelig tendens som vi ser og som vi har sett en stund, er den mørke og eksklusive hotellstilen. Dette er en trend som kom for fullt i 2015, men som fortsatt lever i beste velgående.

- Vi går bort fra det stramme og minimalistiske og velger i stedet det lune, luksuriøse og koselige. Hotellstilen i form av tapet, betyr mørke farger og mønster på alle veggene, lange gardiner og store pyntegjenstander, forteller Birgit Torkildsby i Borge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HOTELLSTILEN: Hotellstilen  kom for fullt i 2015 og er fremdeles trendy. Stilen kjennetegnes ved mørke farger, eksklusivitet, lange gardiner og store pyntegjenstander.
HOTELLSTILEN: Hotellstilen kom for fullt i 2015 og er fremdeles trendy. Stilen kjennetegnes ved mørke farger, eksklusivitet, lange gardiner og store pyntegjenstander. Foto: Foto: Borge

Tapeter med struktur

Lassen fra tapetgrossisten Green Apple, forteller at noe som utmerker seg hos dem denne sesongens er ensfargede tapeter med struktur.

VANN ER TRENDY: Tapeter i blåtoner og med ulike mønster du gjerne assosierer med vann, er og har vært veldig trendy en stund. Bølger og ringer i vannet er eksempler på tapetmønster.
VANN ER TRENDY: Tapeter i blåtoner og med ulike mønster du gjerne assosierer med vann, er og har vært veldig trendy en stund. Bølger og ringer i vannet er eksempler på tapetmønster. Foto: Foto: Storeys

- Veggene skal se lune og innbydende ut. Vi ser veldig mye av blå toner som går mot det grå. Det skal være eksklusivt, påpeker hun.

Hun minner også om at tapeter med strukturer gjerne lever lenger enn tapeter med store mønstre.

- Du blir ikke så fort lei av slike tapeter som du kanskje ville ha blitt dersom det er store mønstre som går igjen, tipser Lassen.

Vannmønster i blåtoner

Vannmønster på tapet er en trend som har vært populært en stund.

- Vi snakker tapetmønster i bølger, ringer i vannet og mønster som er inspirert av selve vannoverflaten. Disse tapetene kommer i avslappende, beroligende blågrønne-fargetoner, forteller Torhild Rustenberg, konseptsjef hos tapetleverandøren Storeys.

- De samme fargetrendene er helt tydelige hos oss. Blått og grønt er er veldig i vinden, bekrefter Torkildsby fra tapetleverandøren Borge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ULIKE ELEMENTER: I høstens tapettrender står de fire elementene ild, luft, jord og vann i sentrum.
ULIKE ELEMENTER: I høstens tapettrender står de fire elementene ild, luft, jord og vann i sentrum. Foto: Foto: Storeys

Fire elementer

Rustenberg i Storeys forteller at de fire elementene ild, luft, jord og vann bemerker seg innenfor høstens tapettrender.

NATUR: Tapeter med botaniske mottiv er veldig in i høst.
NATUR: Tapeter med botaniske mottiv er veldig in i høst. Foto: Foto: Borge

-  Foruten blått og grønt ser vi mye til brune, varme jordfarger. Vi har lenge sett naturmaterialer og mønster som likner på stein og tegl. I forhold til jord ser vi mønstre i form av blader og trær, men også stein, terrakottarødt og jordnær estetikk, forklarer hun.

Ellers trekker hun frem den nordiske, lyse og grafiske retningen som også er fremtredende innenfor sesongens tapettrender og mønstre.

- Innenfor den grafiske retningen ser vi mye hvitt, grått og sort og lite farger. Harde, stramme mønstre som passer godt til den minimalistiske stilen.

Ild er også et element Rustenberg trekker frem.

- Her snakker vi litt mer vågale, mørke tapeter som har mye mer geometri i seg. Det er avanserte mønstre, mye sort og mørke fargetoner. Sotede nyanser og fargene som vi assosierer med ild – rødt, oransje og gultoner, forteller hun.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev eller følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning