Ubevisst og automatisert adferd når du går i en trapp

Du starter alltid med samme fot i trappen

De fleste av oss begynner bestandig med den samme foten når vi skal gå opp en trapp. Her får du vite hvorfor.

AUTOMATISERT ATFERD: For de fleste av oss er det slett ikke tilfeldig hvilken fot man setter først opp trappen.
AUTOMATISERT ATFERD: For de fleste av oss er det slett ikke tilfeldig hvilken fot man setter først opp trappen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Sist oppdatert

Høyre- eller venstrefoten? Det er nok noe mange ikke har for vane å tenke over, men for de fleste er det slett ikke tilfeldig hvilken fot man putter først opp trappen. Hvorfor er det egentlig slik?

Pål Johan Karlsen er redaktør i Tidsskrift for Norsk Psykologforening og forfatter og forsker ved Institutt for psykologi, Universitetet i Tromsø. Han forklarer til Klikk.no at dette er et eksempel på at langt mer enn det vi tror, er ubevisst og automatisert atferd.

- Det er vanlig å skille mellom bevisst kontrollert atferd, som legger beslag på oppmerksomhet, og den ubevisste og automatiserte atferden, som vi kan gjøre på autopilot.

Flytter føttene ubevisst

Karlsen utdyper med at vi har en rekke atferdsvaner og tilbøyeligheter som vi egentlig aldri registrerer.

- Vi oppfører oss systematisk på bestemte måter, men er ikke helt "herre i eget hus". Og vi skal egentlig være glad for det. At noe av atferden er automatisert og ubevisst, frigjør mentale ressurser som vi kan bruke til andre ting. Som å tenke over hva vi skal gjøre når vi kommer opp den trappa.

- At vi stort sett kan få ting til uten å vite helt hvordan. Som å gå opp trappa. Hvordan greier vi egentlig å løfte en fot? Vi vet at det handler om nervesignaler, men slipper stort sett å tenke over hvordan det går for seg.

Automatisert atferd styrer

De automatiserte atferdssekvensene er på sett og vis ferdigprogrammerte i hjernen. Ifølge forskeren spiller både genetikk, høyredominans og mange års vaner inn. Det føles riktig når vi begynner med "riktig" fot, og feil når vi begynner med "feil" fot opp trappa.

- Eller forsøk å folde hendene. Hvilken tommel kommer øverst? Prøv å skifte grep så den andre tommelen kommer øverst. Hvordan føles det? Og til slutt kan du krysse beina. Hvilken fot kom øverst? Skift fot. Hvordan føles det?

- Automatisert atferd er fascinerende greier, avslutter Karlsen med å si.

Begynner gjerne med den dominante foten?

Ketil Berg Olsen er nevrofysiolog og Web-ansvarlig ved Norsk forening for klinisk nevrofysiologi. Han understreker at han ikke vet om det er dokumentert at man setter en bestemt fot først i trappen til en hver tid, men at det nok kan virke slik for en del mennesker.

Olsen forklarer videre til Klikk.no at rent medisinsk har han ikke sett studier eller dokumentasjon på om dette er riktig.

- Men rent populærvitenskapelig kan man jo kanskje sette dette i sammenheng med vår evne til å ha en dominant kroppshalvdel til motoriske oppgaver, jamfør overvekt av høyrehendte personer.

- Kanskje det er slik også med hvilket bein du bruker som dominant bein i det første trappetrinnet?

Dersom du utelukker sykdom og andre fysiske sideforskjeller mellom føttene/beina kan du ifølge nevrofysiologen tenke deg andre forhold som spiller inn, som for eksempel:

- Har trappa sving, og i tilfelle hvilken retning?

- Hvordan er trappa innrettet i forhold til annet interiør, dører?

- På hvilken side er gelenderet?

Hvilken hjernehalvdel bruker du mest?

SAMME FOT: Vi gjør det ubevisst, men de fleste av oss bruker faktisk den samme foten hver gang vi går opp eller ned en trapp.
SAMME FOT: Vi gjør det ubevisst, men de fleste av oss bruker faktisk den samme foten hver gang vi går opp eller ned en trapp. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos

Hvis du utelukkende bruker den samme foten for å bevege deg opp eller ned en trapp, kan dette si noe om hvilken hjernehalvdel som "bestemmer". Merete Sparre har bakgrunn i psykomotorisk fysioterapi og forklarer på sin hjemmeside at venstrehjernen styrer høyre del av kroppen, og høyrehjernen styrer den venstre.

I tillegg til at disse hjernehalvdelene styrer hver sin side av kroppen, har de ifølge Sparre hver sine spesialiserte oppgaver. Venstrehjernen er analytisk og rasjonell og arbeider sekvensiellt, det vil si at den er god til å holde på med én ting av gangen.

Høyrehjernen, som ofte kalles den kreative, tenker i form av bilder, lyd og følelser. Dette er vår metaforhjerne. Den er intuitiv og god til å sette sammen, se helheter og operere med flere oppgaver samtidig, blir det understrekt av Sparre.

Helt vanlig tvangslidelse

Leder Sidsel Myhr Nilsen i Norsk OCD forening, Ananke, forklarer til Klikk.no at dette med å bruke samme fot først opp trappen nok er en liten snev av tvangslidelse.

- Men bare en slik som de fleste av oss har. Så lenge det ikke går utover hverdagen din er det ingen ting å bry seg om, påpeker hun.

Hvilken fot setter du først? Del gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

Les også:

Vasker du undertøyet på 30-40 grader?

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i vår interiørguide

Slik blir huset rent på 1-2-3

Derfor bør du rengjøre dobørsten

Denne saken ble første gang publisert 21/02 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også