Totalrenoverte huset

Stjerneutsikt i Sogndal

Sarah og Olav fikk arkitekthjelp for å oppdatere huset fra 70-tallet.

ÅPEN LØSNING: Det åpne rommet med både kjøkken og stue blir brukt til alt fra turning og legobygging til håndball og lange middagsselskaper med venner.
ÅPEN LØSNING: Det åpne rommet med både kjøkken og stue blir brukt til alt fra turning og legobygging til håndball og lange middagsselskaper med venner. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen
Publisert Oppdatert

Noen ganger er det ikke huset i seg selv man faller for. Men kanskje heller beliggenheten og sjarmen.

Sånn var det for amerikanske Sarah Skjeldestad og mannen Olav, og de tre barna Spencer (11), Kate (9) og Karoline (6). De kjøpte en enebolig i Sogndal.

Det var gjort lite med boligen fra 70- tallet siden den ble bygget. Men på tomten var det både epletre og grønnsakhage. Og mye annet som familien falt for.

Og en drøm av en bolig kan man fint skape selv.

Sarah og Olav hyret inn den lokale arkitekten Guri Fonsdal, som hjalp dem med å slippe naturen inn i hjemmet. Et nytt inngangsparti og større vinduer åpnet opp og gjorde huset luftig. En ny veranda foran stuen og soverommet gjør at Sarah og Olav bokstavelig talt kan stå opp sammen med den fagre Sognefjorden.

ROLIGE MORGENER: Rundt spisebordet står ulike stoler, som den hvite Panton-stolen fra Designhuset Sogn. Her sitter ofte Sarah med en kaffekopp om morgenen. - Jeg nyter utsikten og tenker på hvor heldig jeg er som bor her, sier hun.
ROLIGE MORGENER: Rundt spisebordet står ulike stoler, som den hvite Panton-stolen fra Designhuset Sogn. Her sitter ofte Sarah med en kaffekopp om morgenen. - Jeg nyter utsikten og tenker på hvor heldig jeg er som bor her, sier hun. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen
FAVORITT: Over spisestuebordet henger et av Sarahs favorittbilder, malt av søsteren hennes, Betsy Ruth Byers.
FAVORITT: Over spisestuebordet henger et av Sarahs favorittbilder, malt av søsteren hennes, Betsy Ruth Byers. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

Kjøpte på impuls

Sarah visste ikke om huskjøpet før meglermannen Olav ringte og slapp bomben:

- Jeg har kjøpt hus, jeg, darling, sa han bare, helt avslappet. «Du er ikke riktig god», svarte jeg, sier Sarah og ler mens hun forteller om den dagen for tre år siden da mannen kjøpte hus på impuls.

Det å flytte til et nytt land og til en liten bygd var den beste beslutningen Sarah har tatt.

- Det er det ingent vil om. Nå er jeg omringet av en nydelig natur, og har et aktivt, men samtidig avslappende liv som jeg elsker.

Da han møtte henne

At de skulle bo på Vestlandet var ikke selvsagt for familien på fem. Det hele startet som i de store kjærlighetsromanene - med at han møtte henne. Et møte som faktisk var ganske så tilfeldig. Egentlig skulle Sarah satse på politikk, men endte opp som aksjemegler for et større amerikansk selskap. Samme selskap som sogndølen Olav fikk sommerjobb i etter å ha gjort seg ferdig med amerikansk college.

Det tok ikke lang tid før de to ble et par, og etter hvert flyttet de også sammen. De hadde ingen planer om å flytte hjem til hverken Olavs hjemland eller -sted, men plutselig sto de der med flytteeskene på vei mot sitt nye liv.

Et evig langt puslespill

GJENG PÅ FEM: Her er hele familien samlet.
GJENG PÅ FEM: Her er hele familien samlet. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen
FRISKET OPP: Familiens hus fikk en real oppdatering.
FRISKET OPP: Familiens hus fikk en real oppdatering. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

Da de overtok huset, visste Sarah at ville ta tid å komme på plass og gjøre huset til et hjem. Hun beskriver prosessen som et langvarig puslespill, der brikkene har dukket opp til ulike tidspunkt og på ulike steder. Og puslespillet er fremdeles ikke ferdiglagt, skal vi tro henne.

- Siden jeg jobber på en designbutikk som selger klassisk skandinavisk design, blir jeg hele tiden sugen på å kjøpe noe nytt. Jeg har likevel lært meg å leve med fristelsene, og kjøper ikke alt jeg får lyst på. Det er ikke alle tingene som skaper et hjem, det er helheten, sier Sarah.

Ikke redd for farger og nye ting

De hvite veggene og den lyse parketten blir brutt opp av fargeinnslag i form av møbler, malerier og lamper. Interiøret er preget av Sarahs stil, som hun selv beskriver som eklektisk moderne. Hun er ikke redd for å prøve ut ulike farger og stiler.

FARGERIKT: Spencer (11) elsker å lese, og det ser du spor av på rommet hans. Det lekne tapetet er fra Ferm Living, og leselampen fra Ikea. Pil og buen på veggen har han laget selv.
FARGERIKT: Spencer (11) elsker å lese, og det ser du spor av på rommet hans. Det lekne tapetet er fra Ferm Living, og leselampen fra Ikea. Pil og buen på veggen har han laget selv. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

- Min filosofi er at hvis du elsker det, så skal du unne deg det. I vårt hjem gjelder det alt fra det gamle kaffebordet som jeg kjøpte for 80 kroner på en bruktbutikk, til de mer klassiske og stilrene stolene fra skandinaviske designere.

Den designglade amerikaneren elsker miksen av moderne og gamle ting, og er opptatt av at interiøret samtidig skal være funksjonelt og ha en mening.

Et hjem som innbyr til samhold

Selv om stilen er moderne, beskriver Sarah seg selv som «gammeldags» på noen områder. Hun tok et bevisst valg om å være hjemme med barna da de var små. Fremdeles nekter hun å bruke kalenderen på Iphonen sin, og det tok lang tid før hun kom seg på Instagram. Likevel, det gammelmodige har ført til innføringen av elektronikkfrie dager.

Når telefon, nettbrett og pc er lagt bort, merker hun at ungene igjen husker på at de kan pusle, lese eller høre på lydbøker.

SMARTE LØSNINGER: I gangen er det god plass til å kle på seg. Pute fra Christina Lundsteen, Hal stol fra Vitra/designhuset Sogn. Ytterdøren fra Dooria er i Sarahs yndlingsfarge og får henne til å smile hver gang hun går igjennom den.
SMARTE LØSNINGER: I gangen er det god plass til å kle på seg. Pute fra Christina Lundsteen, Hal stol fra Vitra/designhuset Sogn. Ytterdøren fra Dooria er i Sarahs yndlingsfarge og får henne til å smile hver gang hun går igjennom den. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

Vanligvis er det full rulle hos familien Skjeldestad, med mange aktiviteter for små og store. Da er det spesielt godt å ha noen timer som bare er deres.

- Et hjem for meg er et hus som innbyr til å være sammen og der man får lyst til å være nære hverandre, sier hun.

Les også:

Funkis-begrepet misbrukes

En moderne støl

Denne hytta har et dempet uttrykk

BADET: De nydelige mosaikkflisene i blått og hvitt på badet var det første Sarah plukket ut til det nye huset.
BADET: De nydelige mosaikkflisene i blått og hvitt på badet var det første Sarah plukket ut til det nye huset. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen
VAKKER UTSIKT: Sengeteppet, teppet fra Hay og putene fra Christina Lundsteen matcher fargene utenfor huset. Den store, hvite lampen er fra Ikea. Eames-gyngestolen Rar er blitt hele familiens yndlingsstol, og den får stå ute på verandaen.
VAKKER UTSIKT: Sengeteppet, teppet fra Hay og putene fra Christina Lundsteen matcher fargene utenfor huset. Den store, hvite lampen er fra Ikea. Eames-gyngestolen Rar er blitt hele familiens yndlingsstol, og den får stå ute på verandaen. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning