Stilforvirret?

Industriell stil

Upolert metall. Urbant svar på Shabby Chic. Grovt uttrykk.

INDUSTRIELLE ELEMENTER: Leiligheten får raskt et røffere preg ved å tilføre noen typisk industrielle elementer som for eksempel lamper, skap og stoler av metall.
INDUSTRIELLE ELEMENTER: Leiligheten får raskt et røffere preg ved å tilføre noen typisk industrielle elementer som for eksempel lamper, skap og stoler av metall. Foto: Foto: Bonytt
Publisert Oppdatert
ULIKE EPOKER; SAMME STIL: Et bord i grovskåret treverk, betonggulv og metallmøbler er som skapt for ombygde fabrikklokaler.
ULIKE EPOKER; SAMME STIL: Et bord i grovskåret treverk, betonggulv og metallmøbler er som skapt for ombygde fabrikklokaler. Foto: Foto: Bonytt
ROBUSTE FLATER: En vegg av eksponerte teglsteiner danner en typisk ramme rundt den industrielle stilen.
ROBUSTE FLATER: En vegg av eksponerte teglsteiner danner en typisk ramme rundt den industrielle stilen. Foto: Foto: Bonytt

Hva kjennetegner stilen?

Røffe kanter, grove dimensjoner og uferdige eller velbrukte materialer er typiske trekk. Møblene er solide og sammenføyningene er eksponerte.

Stål, jern og sink med patina er gjengangere. Ingen polerte eller høyglansede flater. Vegger holdes i gråtoner, gjerne av murstein eller betong. Sterke aksentfarger innimellom gjør stilen energisk.

Grovskårent treverk forekommer, ellers få organiske elementer. Stilen bredte om seg i takt med at gamle fabrikker og industrilokaler ble omregulert til boliger - ikke bare i New York og London, men også i norske byer.

Hvilke ting er typiske for stilen?

Pendellamper og gulvlamper i korrodert metall. Gamle arkivskap eller lockers (kjent fra f.eks. offentlige svømmehaller), møbler i metall eller med betongdetaljer.

Typiske industrielle elementer lar seg fint kombinere med andre stilarter. Dessuten tar de ikke skade av slitasje, tvert imot.

Hva slags atmosfære skaper stilen?

Den industrielle stilen er det urbane svaret på Shabby Chic, og stilen forankrer interiøret i et bymiljø.

Atmosfæren er mer maskulin og på grunn av utstrakt brukt av patinert metall og betong, blir uttrykket nokså kjølig, men samtidig uformelt og avslappende.

Les også:

Retrostil

Shabby Chic

Eklektisk stil

Skandinavisk stil

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning