Stell av gulvmopp

Det blir ikke rent når du vasker gulvet

Det bare virker sånn, med mindre du bruker helt riktig metode.

GJENBRUK: De fleste av oss bruker mopp når vi skal rengjøre gulvet. Tar du godt vare på den kan du bruke den om og om igjen- flere hundre ganger.
GJENBRUK: De fleste av oss bruker mopp når vi skal rengjøre gulvet. Tar du godt vare på den kan du bruke den om og om igjen- flere hundre ganger. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Det er vel et fåtall av oss som fortsatt klamrer seg til den tradisjonelle vaskekost og klut ved rengjøring av gulv. Produkter som mopp og mikrofiberkluter vasker både raskere og mer effektivt.

Mikrofibermopper er et allsidig rengjøringsredskap som kan brukes til å tørrmoppe et gulv for å fjerne støv og rusk, eller våtmoppe for en grundigere rengjøring.

Reduserer fuktigheten

Mikrofibermaterialer er designet for å tiltrekke seg smuss, transportere fuktigheten vekk fra gulvflater, samt redusere den tiden fuktigheten blir værende på gulvets overflate.

Moppene er hygieniske på grunn av sine flyttbare stoffhoder som kan maskinvaskes etter hver bruk. Dette desinfiserer moppen på en enkel måte, og reduserer spredningen av bakterier.

Unngå bakterier

- Med vann, såpe og langkost flytter du bare rundt på skitten, og bakterier og sopp får god næring, forklarer rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther, som har skrevet flere bøker om vask og rengjøring.

Hun mener at støv fjernes raskest og mest effektivt med en syntetisk mikrofibermopp.

- Du får med deg en del skitt med en våt klut, men såpen og vannet legger seg som en hinne på gulvet, som legger igjen støv. Vannet fordamper, og det gir gode vekstvilkår for bakterier, har Hagesæther tidligere uttalt til Bonytt.no.

Bruk flere mopper

Men daglig leder i Aktivt Renhold, Johnny Nilsen, advarer mot å bruke den samme moppen i hele huset.

- Moppen du har brukt på badet/toalettet, må ikke benyttes noen andre steder i huset, selv om den tilsynelatende ser ren ut, forklarer han til Bonytt.no.

Ikke for vått

Nilsen forklarer videre at du kan velge å spraye vann/såpe på gulvet og deretter tørke over med en tørr mopp.

- Eventuelt kan du fukte moppen i vaskebøtta og vaske over gulvet. Om nødvendig, tørk deretter over med en tørr mopp.

Leder for forbrukerservice hos Lilleborg, Malin Skaar, forklarer at ved bruk så har moppekluten best fuktighetsnivå når den er sentrifugetørr.

- Den bør ikke være dryppende våt, da kan den ikke ta opp så mye skitt fra gulvet.

Alle typer gulv

Mopp kan brukes på alle typer gulv. På parkett og andre tregulv skal du ifølge Plusstid.no aldri bruke mye fuktighet, fordi vannet kan trenge ned i sprekkene og gi fuktskader.

Til vanlig rengjøring bør du derfor bruke en tørr mikrofibermopp eller en engangs-tørrmopp. Er gulvet ekstra skittent, eller vil du gjerne kjenne duften av grønnsåpe som så tydelig forteller at her er det blitt gjort rent, går du først over med en tørr mopp for å fjerne støv.

Så vasker du med mikrofibermopp godt oppvridd i lunkent grønnsåpevann.

Slik vasker du moppen

NYTTIG REDSKAP: Med mopp blir gulvvasken både enklere og mer effektiv
NYTTIG REDSKAP: Med mopp blir gulvvasken både enklere og mer effektiv Foto: illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS.COM

Skaar påpeker at en mikrofiber-gulvmopp alltid bør vaskes før bruk. Da blir den myk og klar til bruk. Deretter vaskes den etter behov.

Fakta om mopp

En mopp er et renholdsredskap som består av tråder eller strimler av sugende stoff. Trådene er festet til en flate som sitter på et skaft, slik at den som mopper kan gjøre det uten for mange bøyninger.

Den opprinneligste moppen, som kom i bruk tidlig på 1800-tallet, besto av et skaft, påsurret en kvast bomullsgarnstumper, slik at den lignet en sopelime.

Denne kunne dyppes i en vannbøtte. For å fjerne vann, kom der etterhvert forskjellige arrangementer til montering oppå bøtten. Disse lignet på dørslag.

Nyere mopper er flate og trådene er sydd på. De kommer i forskjellige størrelser, tilpasset arbeidsflatene, og har teleskopisk skaft.

Kilde: Wikipedia

- Noen ganger holder det å fjerne smuss og støv, og deretter skylle kluten under varmt rennende vann.

- Etter noen gangers bruk, eller dersom kluten er svært møkkete, bør den vaskes i maskin. Vask på 60 grader og med vaskemiddel uten blekemiddel. Unngå bruk av tøymykner ved vask av mikrofiber.

Nilsen fra Aktivt Renhold forteller at en vanlig vaskemaskin kan klare cirka 10 mopper i en vask uten å ta skade av det.

- Rist moppene godt før du putter dem i maskinen, og vask på 90 grader. Husk å sjekke eventuelle lofilter og lignende etter hver gang det er blitt vasket mopper i den.

En mopp av god kvalitet bør klare cirka 100 vask i maskin før den er «tynnslitt» og moden for utskifting.

Du skyller ikke opp moppen når den blir møkkete, men bytter den ut med en som er ren.

Kilder: plusstid.no, jordan.no

Les også:

VASK DEN REGELMESSIG: Har du dratt det så langt at moppen din ser slik ut, bør du nok investere i en ny.
VASK DEN REGELMESSIG: Har du dratt det så langt at moppen din ser slik ut, bør du nok investere i en ny. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTOS.COM

Gjør dette riktig og spar masse arbeid

Alt om rengjøring

Slik forsvinner oppvasken kjappest

Dette krypet stortrives i boligen din

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning