Staten skal løse gjeldskrisen

I løpet av 60 dager skal en gruppe statssekretærer løse krisen for de med skyhøy fellesgjeld.

Foto: Foto: Nils Petter Dale
Publisert Oppdatert

Tusenvis med høy fellesgjeld

Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) har kartlagt nye borettslag med innskudd på under 20 prosent av boligenes totalkostnad og resten fellesgjeld. I perioden 1. januar 2004 til 30. juni 2006 ble 3706 slike boliger identifisert, fordelt på 163 borettslag. I 89 av de registrerte prosjektene kommer lånet fra Husbanken, det tilsvarer 2000 leiligheter. (Kilde: DN.no)

Fire departementer skal i fellesskap finne løsningen på gjeldsproblemene som følger i kjølvannet av dyre leiligheter med lave innskudd, skriver DN.no.

I går møtte finansminister Kristin Halvorsen (SV) og kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) flere aktører finne løsninger på problemene knyttet til disse leilighetene.

I følge kommunalministeren er ett tiltak nesten vedtatt allerede:

- Det er enighet her om at boliger i fremtiden skal markedsføres med én pris som viser summen av fellesgjeld og innskudd, sa kommunalministeren i følge DN.no.

Inntil i fjor var det stor etterspørsel etter leiligheter med lave innskudd og skyhøy fellesgjeld. Dette ble ansett for å være en rimelig inngangsbillett til boligmarkedet, og flere nybygg med såkalte små og rådyre leiligheter ble finansiert av Husbanken. I ettertid har prosjektene blitt et marertitt for både kjøpere og borettslag - rentene har økt, avdragene likeså, og den avdragsfrie perioden nærmer seg slutten.

De knøttsmå leilighetene, som i visse tilfeller har hatt en total kvadratmeterpris nær oppunder 100 000 kroner, er dessuten nærmest umulige å selge i et skeptisk og overfylt marked.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning