Bolig og trekk

Sponser boligsjekk

Ingen bør kjøpe ny bolig uten å sjekke tettheten, mener spesialrådgiver. Nå får du tilskudd for å gjøre det.

AVSLØRER DÅRLIG KVALITET: Selv ville jeg aldri ha kjøpt en ny bolig uten å få dokumentert tetthet, sier spesialrådgiver Sverre I. Heimdal i statsforetaket Enova. Tettheten avsløres enkelt med et spesialkamera.
AVSLØRER DÅRLIG KVALITET: Selv ville jeg aldri ha kjøpt en ny bolig uten å få dokumentert tetthet, sier spesialrådgiver Sverre I. Heimdal i statsforetaket Enova. Tettheten avsløres enkelt med et spesialkamera. Foto: Enova
Publisert Oppdatert

Det er lurt å termofotografere boligen dersom:

  • du ønsker å gjøre noe med høye oppvarmingskostnader
  • du skal kjøpe hus
  • du har kjøpt hus og ønsker å dokumentere utført standard
  • du planlegger å iverksette endringer eller rehabilitering

Kilde: Enova

Pris

  • Prisen vil avhenge av boligens størrelse, antall rom, standard og omfang av ønsket dokumentasjon. Enova informerer om priser mellom kr 4400 til 8100.
  • I følge Forbrukerrådet koster selve trykktesten rundt fire til fem tusen kroner (for blokkleiligheter og eneboliger). En full termografering av boligen din vil koste mellom15 000 og 20 000 for eneboliger og rundt10 000 til 12 000 for blokkleiligheter, da er også trykktesten inkludert i prisen.

Denne vinteren skal Enova kartlegge hvor tette norske boliger er. For å få til dette, sponser de huseiere som vil termografere boligen sin.

Statsforetaket har inngått avtaler med tre leverandører ulike steder i landet. Personer som benytter seg av tilbudet, kan trekke fra 1500 kroner på regningen.

Avslører fukt

Et termograferingskamera avdekker hvor tett boligen din er. Kanskje har boligen et høyt varmetap gjennom luftlekkasje og manglende isolasjon.

LES OGSÅ: Stor test av batteridriller

Termografering kan også avdekke overoppheting av elektriske anlegg, påvise fuktskader og vannlekkasjer, vise tilstanden og varmefordelingen til varmekabler, vannbåren gulvvarme, takvarme og sentralfyringsanlegg.

Avdekker dårlig håndverk

- Selv ville jeg aldri ha kjøpt en ny bolig uten å få dokumentert tetthet. Det er en ypperlig metode for å avdekke uønskede luftlekkasjer og det sier mye om den håndverksmessige utførelsen, sier spesialrådgiver Sverre I. Heimdal i statsforetaket Enova.

Han mener tusenlappene som en termofotografering koster, fort kan lønne seg vet et boligkjøp.

- Skulle jeg betale to millioner for en ny bolig eller mer, så er noen få tusenlapper for å få kontrollert hva jeg kjøper ikke det store. Det vil også være god dokumentasjon å ha om jeg senere skulle finne på å selge.

Priser

I følge Forbrukerrådet koster selve trykktesten rundt fire til fem tusen kroner (for blokkleiligheter og eneboliger). En full termografering av boligen din vil koste mellom15 000 og 20 000 for eneboliger og rundt10 000 til 12 000 for blokkleiligheter, da er også trykktesten inkludert i prisen.

Fukt og råte

Dersom boligen har et uforholdsmessig høyt varmetap gjennom luftlekkasje eller mangelfull isolasjon i konstruksjonen, vil det føre til høye oppvarmingskostnader og et dårlig innemiljø.

Over tid kan det utvikle seg til fukt og råte.

- Har du en bolig hvor du føler at det trekker mer enn du liker eller at du har unormalt energiforbruk, kan termografering være en god metode for å finne ut hvor du skal sette inn tiltak, sier Heimdal.

LES OGSÅ: Slik forebygger du brann

Han mener også at boliger hvor det har vært flere oppussingsprosjekter, og kanskje av folk med variable fagkunnskaper, godt kan trenge termografering.

Kartlegger boliger

Betingelsen for å få en sponset sjekk av tettheten, er at Enova får en kopi av rapporten som lages. De ønsker dokumentasjon på hvor tette husene våre egentlig er.

- Finnes det mye dårlig kvalitet i forhold til bygningstettheten i nye boliger?

- Det finnes i hvert fall mange eksempler på dårlig kvalitet, men det er det vi ønsker å finne mer ut av. Når vi nå prøver å samle inn dokumentasjon for inntil 1000 boliger. Dette vil gi oss en god pekepinn, sier Heimdal.

LES OGSÅ: Styr unna håndverker-fella

Termografering er lettest å gjennomføre i høst- eller vinterhalvåret, fordi det må det være 15 graders forskjell mellom inne- og utetemperatur.

Riktig kunnskap

Byggforsk anbefaler at de som hyres til å utføre termografering av bygninger må ha gode byggtekniske kunnskaper, kjenne til hvordan varmestråling opptrer i bygninger, mestre utstyret og kjenne gjeldende standarder (NS-EN 13187). Det Norske Veritas har egen sertifiseringsordning for byggtermografører. Det gir sikkerhet for at utførende termografør har tilstrekkelige basiskunnskaper.

Slik får du rabatt

Disse termograferingsfirmaene har inngått sponsoravtalen med Enova som gir 1500 kroner i rabatt på regningen:

Bredesen Isolering (Rissa i Sør-Trøndelag): Sør- og Nord-Trøndelag og Nordland.

Valdres Byggtermografi AS (Fagernes): Oppland, Buskerud og Sogn og Fjordane.

Rambøll (Trondheim): Møre og Romsdal, Sør- og Nord-Trøndelag.

Tilbudet gjelder kun boliger som allerede er bebodd. Mer informasjon finner du ved å ringe Enovas Svartjeneste, telefon 800 49 003, eller gå inn på www.minenergi.no.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning