Soverom skapt for søte drømmer

Det er ikke bare jåleri å gjøre soverommet lekkert, det kan også forbedre nattesøvnen.

GYLDEN MIDDELVEI: Finn en farge og stil som dere begge trives med på soverommet. Unngå rot og uorden, smart oppbevaring er alfa og omega.
GYLDEN MIDDELVEI: Finn en farge og stil som dere begge trives med på soverommet. Unngå rot og uorden, smart oppbevaring er alfa og omega. Foto: FOTO: Gant, Colourbox
Publisert Oppdatert
INNBYDENDE: Sengen skal være et sted du glder deg til å krype opp i når dagen er over.
INNBYDENDE: Sengen skal være et sted du glder deg til å krype opp i når dagen er over. Foto: FOTO: Gant/Produsenten

En god natts søvn er viktig for mye, fra helse til konsentrasjon og humør.

Soverommet er et av rommene i huset vi tilbringer absolutt mest tid på, men som likevel har en tendens til å bli ignorert.

Her gjemmer vi ofte unna rot og overfylte garderober, feilkjøp og mismatchede sengeklær. Men ifølge nettetsdet iVillage burde vi slett ikke ignorere soverommet når det gjelder innredning. Her mener nemlig eksperter at soverommet og interiøret er viktig for hvordan du sover om natten.

DRØMMELAND: En god natts søvn er viktig, og hvordan du har det på soverommet betyr mye for natteroen.
DRØMMELAND: En god natts søvn er viktig, og hvordan du har det på soverommet betyr mye for natteroen. Foto: FOTO: Colourbox

Møblering for god nattesøvn

DAGSLYS: Det kan lønne seg å sette opp lystette rullegardiner på et soverom som får sollys tidlig på morgenen.
DAGSLYS: Det kan lønne seg å sette opp lystette rullegardiner på et soverom som får sollys tidlig på morgenen. Foto: FOTO: Colourbox

Møbler på soverommet er som regel begrenset. Seng, nattbord og, som oftest, garderobeskap. Sørg for å møblere slik at du skaper luft rundt møblene.

Inntrykket av et overfylt eller rotete rom kan virke forstyrrende.

Sengen er et viktig møbel, her tilbringer du mange timer. Kjøp den største og beste sengen du har plass og råd til. Å sove trangt er ikke bra for nattesøvnen.

Tenk også på at en høy seng er lettere å re opp enn en lav.

Madrassen bør være en investering. Her tilbringer du så mye som en tredjedel av livet ditt. En madrass varer ikke evig. Vurder å kjøpe ny om du blir plaget med ryggsmerter, eller den virker nedligget.

Tenk også på at selv om du sover sammen med noen, betyr det ikke at dere har samme behov. Noen trenger en hardere eller mykere madrass enn andre. Om du ender opp med to enkeltmadrasser istedetfor én dobbel, bare legg en tykk overmadrass oppå, så skjuler du sprekken mellom madrassene.

Smart oppbevaring gjør at klær og rot kan gjemmes unna. Det er forstyrrende med et rotete rom. Man kan omtrent aldri få for mye oppbevaring, så gjør rom for så mye skapplass som mulig. En stor skyvedørsgarderobe er ideell på soverommet.

Lys og mørke

SENGEKOS: Det er viktig å ta hensyn til begges behov når man innreder soverommet.
SENGEKOS: Det er viktig å ta hensyn til begges behov når man innreder soverommet. Foto: FOTO: Colourbox

Det er fort gjort å glemme å tenke belysning på soverommet. Feilen mange gjør er å tenke at rommet tross alt er til for å sove i, så hvorfor bruke tid og penger på å planlegge lys.

LESELYS: Å ha to leselys over sengen gjør at man slipper å krangle om når det er på tide å skru av lyset..
LESELYS: Å ha to leselys over sengen gjør at man slipper å krangle om når det er på tide å skru av lyset.. Foto: FOTO: Ikea

Men belysningen skal tilfredsstille andre behov enn lesing og søvn.

For eksempel vil en god taklampe være viktig når du skal vaske, eller brette og legge bort klær.

Skapbelysning, som for eksempel spotter vinklet mot garderoben, kan også være en fordel når du leter etter noe på innerste hylle.

De aller fleste har også behov for et leselys ved sengen. Er man to som deler seng, kan det være en idé med to leselamper, enten en på hver side av sengen eller to på veggen over midten av sengen, så den ene kan lese uten å blende den andre.

En annen god idé kan være å ha to lysbrytere, én ved døren og én ved sengen, slik at du kan slå av alt lys uten å måtte stå opp fra sengen.

Og minst like viktig som lys på et soverom, er mørke. Plages du av lys fra vinduet på morgenen, sett opp blendegardiner, rullegardiner med block-out-stoff, som blokkerer lys. Dette blir spesielt viktig om soveromsvinduet ditt vender ut mot en gate med gatelys.

Vakkert interiør

Kjøp en dyne som kan vaskes og tåler å kjøres i tørketrommelen på 60 grader, det dreper midden. Er du allergisk, anbefaler Norges Astma- og Allergiforbund dundyner, eventuelt en antibakteriell fiberdyne.

Det skal være en nytelse å gå å legge seg for kvelden. Gjør sengen innbydende med lekkert sengetøy. Invester i den beste kvaliteten du har råd til.

TYKK ELLER TYNN: Sover du sammen med partneren og dere har forskjelllige varmebehov kan det være en ide å ha en dyne hver.
TYKK ELLER TYNN: Sover du sammen med partneren og dere har forskjelllige varmebehov kan det være en ide å ha en dyne hver. Foto: FOTO: Ikea
LEKKERT: Det skal være en nytelse å gå å legge seg om kvelden, mener interiørdronningen Kelly Hoppen.
LEKKERT: Det skal være en nytelse å gå å legge seg om kvelden, mener interiørdronningen Kelly Hoppen. Foto: FOTO: Gant/Produsenten

Tommelfingerregelen er at jo høyere trådtelling bomullen har, desto mykere er den å sove på. Det kan være verdt å investere i de litt dyrere merkene når du går for mønstre og farger. En billig kvalitet kan fort se falmet ut.

En sengegavl kan du enten kjøpe eller lage selv. Rommet blir med en gang litt mer luksuriøst, som et hotellrom. I tillegg gjør en sengegavl at sengen "ankres" til veggen, noe som gjør at rommet føles lunere. Velger du en polstret sengegavl vil du ha noe mykt å lene deg på om du liker å lese på sengen.

Har du parkett eller annet hardt gulv, kan det være fint med et teppe på begge sider av sengen, for eksempel et skinn eller et annet mykt gulvteppe. Ikke bare gjør et rommet lunere og litt mer luksuriøst, det blir også deiligere å svinge beina ut av sengen en vintermorgen.

Stjernedesign

Med en klientliste som inkluderer Elton John og ekteparet Beckham, er det på sin plass å si at Kelly Hoppen vet hva hun snakker om når det gjelder interiør og innredning.

Ifølge Hoppen bør soverommet være "både sexy og beroligende, og gjøre at du føler deg både selvsikker og klar til å erobre verden etter en natts søvn der."

EKTESENG: Det at man er et par betyr slett ikke at man deler alle behov for soverommet.
EKTESENG: Det at man er et par betyr slett ikke at man deler alle behov for soverommet. Foto: FOTO: Tim Hall

Kellys tips for et sexy soverom

  • Kvinner føler seg vakrest i myk belysning, så pass på at dere ikke bare har taklampe på soverommet. Små bordlamper på nattbordet er perfekt.
  • Gjør sengen luksuriøs og innbydende med sengetøy, puter og pledd. Miks og match teksturer, ull, silke, fløyel og lin kan se fantastisk ut sammen.
  • Dekorer med friske blomster. Ikke store oppsatser, men små vakre blomster som vil spre en delikat og naturlig duft i rommet.
  • Dekorer med minner og kjærlighet. Bilder av mennesker og steder du er glad i gir en god atmosfære.
  • Vær streng mot rot som inntar soverommet. Uorden i rommet skaper uorden i hodet , og du sover dårligere. Gjem bort klær, hold det ryddig og rent og vis frem bare ting som betyr noe eller gjør deg glad.
  • Lag kontraster med farger. Velg møbler i mørkt tre om du har lyse vegger og gulv. Det samme gjelder på stoffer i rommet. Kontraster gir harmoni.

Les også:

Slik lager du walk-in garderobe

Finn kule interiørbilder her!

Her henger soverommet

Slik velger du rett jeans

SENGEGAVL: Lag din egen eller kjøp ferdig. En sengegavl gjør soverommet litt mer luksuriøst.
SENGEGAVL: Lag din egen eller kjøp ferdig. En sengegavl gjør soverommet litt mer luksuriøst. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
TIKK-TAKK: Unngå vekkerklokker som tikker eller har lys. Snu også gjerne displayet vekk fra deg om natten.
TIKK-TAKK: Unngå vekkerklokker som tikker eller har lys. Snu også gjerne displayet vekk fra deg om natten. Foto: FOTO: Colourbox
DUSE DRØMMER: Interiørdronningen Kelly Hoppen, som også kalles "dronningen av beige" flyr flagget for duse rolige farger på soverommet.
DUSE DRØMMER: Interiørdronningen Kelly Hoppen, som også kalles "dronningen av beige" flyr flagget for duse rolige farger på soverommet. Foto: FOTO: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning