Soverom og innredning

Trivselstips for soverommet

Ta med interiørarkitektenes tips inn på soverommet.

HVILESTED: Soverommet skal innby til hvile. Vi bringer bortimot en tredjedel av livet vårt i sengen.
HVILESTED: Soverommet skal innby til hvile. Vi bringer bortimot en tredjedel av livet vårt i sengen. Foto: Espen Grønli
Publisert Oppdatert
SENGEGAVL:  Interiørarkitekt Bernt A. Pedersen har lagd sengegavl av tre skapfronter som er polstret med skumgummi. Stoffet er stiftet fast på baksiden.
SENGEGAVL: Interiørarkitekt Bernt A. Pedersen har lagd sengegavl av tre skapfronter som er polstret med skumgummi. Stoffet er stiftet fast på baksiden. Foto: Sveinung Bråthen
MYKT Å TRÅ PÅ: La føttene lande på et mykt teppe når du står opp om morgenen, det trenger ikke være heldekkende.
MYKT Å TRÅ PÅ: La føttene lande på et mykt teppe når du står opp om morgenen, det trenger ikke være heldekkende. Foto: Espen Grønli
HIMMELSK: Lag et lite rom i rommet med himmelseng. Den kan danderes både i romantisk eller minimalistisk stil.
HIMMELSK: Lag et lite rom i rommet med himmelseng. Den kan danderes både i romantisk eller minimalistisk stil. Foto: Sveinung Bråthen
GRÅTT. Grånyanser en en god farge til soverommet.  Gavlen er god å lene seg til hvis du skal lese om kvelden.
GRÅTT. Grånyanser en en god farge til soverommet. Gavlen er god å lene seg til hvis du skal lese om kvelden. Foto: Sveinung Bråthen

Er du lei av det gamle soverommet, eller har du flyttet til ny bolig?

Vi har spurt tre interiørarkitekter om deres enkle tips for et hyggeligere og funksjonelt soverom.

Enten du planlegger oppussing eller kun tenker deg små endringer er det greit å få med noen ekspertråd på veien.

Interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen

Sengegavl: Du kan lage sengegavl av tre fronter av kjøkkenskap fra Ikea, 60 x 70 cm. De passer perfekt til en seng som er 180 cm bred. Trekk frontene med 3 cm tykk skumgummimadrass. Stift stoffet fast på baksiden av platene.

Veggfarge: Enkle linjer, få farger og ikke for mange effekter får sansene til å hvile. Grått er en rolig farge og fungerer utmerket for den som trenger hvile.

Rette mål: Tenk størrelse når du plasserer møblene i rommet. Blir det for trangt, kan det lett føre til irritasjon og blåmerker. Området rundt døren bør alltid holdes åpent.

Skap og skuffer krever også plass. Ikke bare for å åpnes, men du skal også ha plass til å betjene dem. Mellom vegg og skap bør det være 60-70 cm.

Leselys: Er dere to som deler sengen, er det ofte en som vil lese og en som vil sove. Et smaltstrålende ledlys kan være tingen, da sjenerer ikke leselyset den som er trett.

Himmelseng: En himmelseng kan lages både romantisk og minimalistisk. Enten den er kledd med tunge draperier eller florlette tekstiler er den et blikkfang. En himmelseng er også et innbydende og intimt rom i rommet.

Interiørarktiekt MNIL Linda Lien

Hvileplass: Planlegg rommet slik at det er lett å holde ryddig. Invester i sengetøy, dyner og puter som er behagelig og bruk tekstiler som passer til rommet. Vi tilbringer en stor del av livet vårt i sengen så den må være et godt sted å være.

Belysning: En pen pendel/taklampe i tillegg til leselampen er nødvendig for å dekke alle behov for lys i rommet. Det er fint å ha mulighet til å dimme leselampen samt den generelle belysningen.

Skal dere planlegge det elektriske i rommet, er det smart å ha en dobbel bryter til taklampen. Plasser en bryter rett ved døren og en ved sengen, akkurat som på hotellrommet.

Gulvteppe: La føttene lande på et mykt teppe når du står opp om morgenen. Hvis du ikke vil ha et heldekkende teppe, kan du legge et lite på hver side av sengen. Synes du floss blir for langragget, velg et teppe som er tettere vevd og helst i ull.

Små soverom: Mindre objekter gir en illusjon av at rommet er større. I stedet for å sette inn en ekstra kommode, kan du for eksempel bruke plassen under sengen til oppbevaring. Kasser med hjul og lokk er smart.

Interiørarkitekt MNIL Kathinka Dalseg

Rom for barna: La barna få det største soverommet, de trenger plass til lek og leker . Da har de også plass til overnattingsgjester.

Bygg egen seng med oppbevaring slik: Overskap for kjøl/frys fra Ikea som for eksempel er 57 cm høye og 60 cm dype. Sag til planke som sokkel. Bruk dørene som passer til skapene og monter innmat fra skuffene til kjøkken. Sett på rammemadrasser. Lag hodegjerde av plate polstret med vatt og trekk i ønsket tekstil.

Ryddig: Ikke ha for mye stæsj på soverommet. Velg ut møbler og ting med omhu. Arbeidsplassen kan være et annet sted. Finn en krok på kjøkkenet eller stua hvis du ikke har eget arbeidsrom. De færreste vil bli minnet om jobben før de sovner.

SE TIPS TIL INNREDNING AV ANDRE ROM I SAKENE UNDER:

Les også:

Plass til oppbevaring

Smart oppbevaring for små rom

Rått og maskulint soverom

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning