Ny madrass

- Den blir like skitten som undertøyet ditt

Du bruker den mer enn noe annet møbel i huset, men vet du egentlig hvordan du tar vare på madrassen din?

SKITTEN: Hvor nøye er du egentlig med å gjøre ren madrassen din? FOTO: Trine Jensen
SKITTEN: Hvor nøye er du egentlig med å gjøre ren madrassen din? FOTO: Trine Jensen
Sist oppdatert

Vi tilbringer i gjennomsnitt halvparten av livene våre i sengen.

De fleste av oss er nøye med å vaske sengetøyet jevnlig, men sløvere når det gjelder pleie og vask av madrassen.

Joda, det er ofte en dyr investering, men ikke tro de varer evig av den grunn.

Er du flink med regelmessig pleie kan du både forlenge levetiden på madrassen din, og ikke minst sove bedre om natten.

Full av støv og bakterier

Svette, sminke og matsmuler – for ikke å snakke om døde hudceller – er det egentlig rart av sengen din til enhver tid er hjem til tusenvis av støvmidd og bakterier?

Om du synes dette høres ekkelt ut, bør du følge noe av disse smarte rengjøringstipsene fra nettstedet Bright Nest:

1. Vask sengetøy ukentlig

Vask på temperatur som er så høy at det tar knekken på bakterier, råder nettstedet. Om du ofte legger deg uten å dusje først, bør du vurdere å bytte på sengen to ganger per uke.

TETT PÅ: Både sengetøy og madrass er for undertøy å regne, mener ekspertene. Da sier det seg selv at du bør være nøye med rengjøring. FOTO: Trine Jensen
TETT PÅ: Både sengetøy og madrass er for undertøy å regne, mener ekspertene. Da sier det seg selv at du bør være nøye med rengjøring. FOTO: Trine Jensen

2. Dekk til madrassen

Det finnes mange ulike typer madrassbeskyttere å få kjøpt. Noen er dekket av plast på baksiden og vil gi god beskyttelse mot søl og uhell, mens andre er i bomull, og er laget mer for å beskytte madrassen mot støv og hjelper deg med å holde den ren.

En madrassbeskyttelse vil uansett være med på å minimere bakterie- og støvmidd i madrassen, og vil holde den renere enn om du dropper beskyttelseslaken.

3. Støvsug madrassen

To ganger årlig bør du fjerne alt sengetøy av sengen og støvsuge madrassen skikkelig.

4. Fjern flekker med en gang

Legg til deg vanen om å fjerne søl og flekker fra madrassen med en gang det oppstår, gjerne før det rekker å trekke fra laken og ned i madrassen. Tørk med tørkepapir slik at så mye væske som mulig suges opp av papiret. Strø så på litt natron, og la dette sitte på et par timer, før du støvsuger opp restene fra madrassen.

Ikke slurv med hygienen

Det er ikke nok å vaske sengetøy, dyner og puter, råder ekspertene. Om du vil at madrassen din til enhver til skal yte sitt beste, er faktisk hygiene svært viktig.

- Om du slurver med rengjøringen, gjør du faktisk madrassen din dårligere, noe som kan ha konsekvenser for både rygg og helse, sier Madelen Fjeld, markedskoordinator i Ekornes Beds.

- De aller fleste polyester- og lateksbaserte stopningsmaterialer (materialene rundt fjærene, som for eksempel skum) myknes når de eksponeres for fukt og varme. Skitt som døde hudceller, støv, kroppsvæsker og annet smuss, holder på fukt, legger hun til.

MADRASSBESKYTTER: Kjøp dette beskyttelseslakenet den dagen du kjøper madrassen, råder ekspertene. FOTO: Trine Jensen
MADRASSBESKYTTER: Kjøp dette beskyttelseslakenet den dagen du kjøper madrassen, råder ekspertene. FOTO: Trine Jensen Foto: FOTO: Privat

Dette blir ifølge Fjeld etter hvert en "selvdrivende" ond sirkel da madrassen kanskje ikke rekker å kvitte seg med all fukt til neste gang man legger seg i sengen.

- Hver natt mister vi 0,5-0,75 liter vann gjennom huden (svette) og åndedrett, sier hun og legger til:

- I et fuktig miljø stortrives nedbrytere som støvmidd, sopp og bakterier. Disse kan både fremkalle allergi, og vil i tillegg kunne svekke materialene madrassen er laget av.

Fjeld tipser om at noen madrasser faktisk i dag kommer med materialer som bidrar til å holde sengen tørr.

- Noe som gjør at støvmidd, sopp og bakterier ikke vil trives like godt, råder eksperten.

Så ofte bør du bytte madrass

1. Det kjennes ukomfortabelt når du legger deg på madrassen og du våkner fortsatt trett og med smerter i rygg og nakke.

2. Du ser tydelige tegn på slitasje på madrassen. Groper eller bulker har formet seg, eller du kan høre knirking når du legger deg ned.

3. Du har forsøkt å rotere madrassen, men den føles ikke mer komfortabel av den grunn.

4. Du lider av forskjellige allergier og har hatt madrassen din en god stund. Ekskrementer fra støvmidd kan fordoble vekten av en madrass i løpet av en tiårsperiode, og selv de reneste senger kan ha støvmidd.

5. Du er over 40 år og har hatt madrassen din i ti år eller mer. Med årene blir kroppen mer sensitiv til punkter som trykker, noe som kan føre til uroligere søvn, som igjen kan ha en negativ effekt på helsen din.

- Et eksempel er Cirrus-fiber som finnes i flere av Svane sine overmadrasser. Disse fibrene er med på å aktivt transportere fuktigheten ut av sengen din og forhindrer at damp kondenseres til væskeform. Men husk at slike materialer fungerer aller best i en ren seng, legger hun til.

Støvsug sengen

Fjeld forklarer at man sparer madrassen for mye om man husker på å bruke overmadrass og er nøye med å bytte på sengen jevnlig.

- Overmadrass bør man kjøpe den dagen man kjøper madrassen, og ha på fra dag 1. Denne bør man også bytte noe hyppigere enn man bytter selve madrassen, vi pleier å si hvert 5. til 7. år, råder eksperten.

Når det gjelder sengetøyet, er Fjeld enig med mye siterte råd om ukentlig eller hver 14. dag.

- Å bytte annenhver uke bør være maksimalt lang tid man lar det gå mellom hver gang man bytter på sengen, advarer hun.

- Husk på at sengetøy, og også madrass, tross alt kan sammenlignes med undertøy – det sitter tett på kroppen i alt fra 6 til 9 timer hver eneste natt.

STØVSUG: Det beste du kan gjøre i kampen mot støv og midd, er å støvsuge madrassen din regelmessig. FOTO: Trine Jensen
STØVSUG: Det beste du kan gjøre i kampen mot støv og midd, er å støvsuge madrassen din regelmessig. FOTO: Trine Jensen Foto: FOTO: Privat

Dropp å re opp sengen

Fjeld anbefaler også at man ikke rer opp sengen når man står opp om morgenen.

Ulike madrasser

Vendbar madrass - denne blir mest benyttet sammen med en seng med bunn. Dette har vært den mest benyttede madrasstypen. Madrassen kan brukes på begge sider.

Rammemadrass - en videreutvikling av den vendbare madrassen. Denne har en trekonstruksjon under som trekket er festet til, her kan man montere ben for å heve madrassen fra gulvet. Man trenger med andre ord ikke seng, madrassen kalles også for boksmadrass.

Kontinentalmadrass - en kombinasjon av ramme og vendbar madrass. Nederst mot gulvet brukes rammemadrass med ben eller sokkel, oppå disse legges vendbare madrasser, på toppen brukes gjerne en overmadrass. Denne løsningen skal gi en ekstra god komfort.

Overmadrass - denne blir brukt oppå andre madrasser for å gi en ekstra god komfort. Det er gjerne mulighet for å ta av og vaske trekket på overmadrassen, og den blir da anbefalt også av hygienegrunner.

(Kilder: Jysk Norge, Ekornes Beds, Ikea)

- Legg dynen til side når du står opp slik at sengen raskt får kvitte seg med fuktigheten som har trukket inn i både dyne, laken og madrass i løpet av natten, råder hun.

- Vi lærer jo ofte at vi skal re opp sengen vår når vi har stått opp, men her er altså et veldig godt argument for å ikke gjøre det.

Lene Gunvaldsen hos Norges Astma- og Allergiforbund er enig med Fjeld.

- La sengen lufte seg så lenge som mulig før du rer opp, råder Gunvaldsen til Klikk Bolig.

- Vær nøye med vask og støvfjerning, og heng også gjerne både dyner, puter og overmadrasser ut til skikkelig utlufting, gjerne midtvinters når det er veldig kaldt. Støvmidd dør når det blir for kaldt, så dette er en fin måte å "fryse" sengen sunn på.

Gunvaldsen mener man bør la sengen lufte seg så ofte som mulig, og gjerne i et rom hvor vinduer får stå åpne. Akkurat som ellers i boligen er støvsuging er fin måte å fjerne støv fra madrassen på.

- Støvsug gjerne hver gang du bytter på sengen. Ta overmadrassen til side og støvsug også selve madrassen. Vask også overmadrassen ved behov, råder Fjeld.

LA DEN LUFTE SEG: La madeassen ligge "naken" noen timer hver uke. FOTO: Trine Jensen
LA DEN LUFTE SEG: La madeassen ligge "naken" noen timer hver uke. FOTO: Trine Jensen Foto: FOTO: Privat

Snu eller ikke snu

Mange har hørt at man skal snu madrassen for at den skal holde fasongen og formen lengst mulig, og ikke bli for "nedligget" i en ende. Men er det egentlig nødvendig?

Vask madrassen uten kjemikalier

1. Fjern alt av sengetøy og finn frem rent til å ha på sengen etterpå.

2. Løft opp madrassen og støvsug godt både oppå og under, og ta gjerne en runde rundt sengen også når du først er i gang.

3. Lag en blanding av ca. 1 dl bakepulver, et par dråper vann og 1-2 dråper av lavendelolje i en liten skål med lokk. Sett lokket på boksen og rist godt.

4. Ha blandingen over i en sil, og sprinkle over hele madrassen. La blandingen sitte på i en time.

5. Ta hodet av støvsugeren og bruk bare slangen. Støvsug opp all bakepulverblandingen. Med den følger både midd og "sengedyr" . Bakepulveret hjelper til med å "dra" skitt og støv ut av madrassen, og suger til seg fukt. Lavendeloljen vil tilføre nydelig lukt.

Kilde: Make It, Do It

- Vendbare madrasser og overmadrasser bør vendes 3-4 ganger i året, råder Venche Anita Lidahl hos Jysk til Klikk Bolig og fortsetter:

- Ikke bare de to liggeflatene, men også hode- og fotende bør veksles på å være oppe og nede i sengen.

Rammemadrassens hode- og fotende bør bytte plass 3-4 ganger i året.

- Da former ikke madrassen seg for mye etter din anatomi, sier Lidahl.

Fjeld hos Ekornes Beds er uenig, og mener det er unødvendig å snu på madrassen om man følger råd for vedlikehold og renhold.

- Madrassens levetid er avhengig av konstruksjon, materialer, inneklima og bruk, forklarer hun.

- Med en kvalitetsmadrass anbefaler vi ofte å bytte etter 10-15 år. En kvalitetsmadrass skal holde så lenge, slik at man ikke trenger å snu og vende på madrassen for å holde den komfortabel og sunn, sier Fjeld.

NEI, NEI: Du rer vel ikke opp sengen når du står opp? FOTO: Trine Jensen
NEI, NEI: Du rer vel ikke opp sengen når du står opp? FOTO: Trine Jensen Foto: FOTO: Privat

Unngå disse madrass-tabbene

Det er flott med støvsuging og madrassbeskytter, men det finnes også andre ting du kan ha i bakholdet når det gjelder å forlenge livet på madrassen din. Ifølge interiørnettstedet Apartment Therapy kan du blant annet unngå følgende:

1. Ikke sitt unødig mye på kanten av madrassen

Dette kan gjøre at enkelte fjær får unødvendig mye belastning, noe som kan resultere i at madrassen blir skjev..

2. Unngå at madrassen blir våt

Fukt kan skade materialene inne i madrassen og sørge for at bakterier får gode vekstforhold.

3. Ikke bruk sterke renseprodukter på madrassen

Dette kan skade fibrene i madrassen din, og ikke minst være dårlig nytt for lungene dine om du skal puste dette inn natten igjennom.

4. Unngå å hoppe på madrassen

Dette kommer ikke barna til å like, men sånn er livet.

5. Unngå lange kappelaken

Bruker du kappelaken kan det lønne seg å passe på at dette ikke når helt til gulvet. Smådyr og støvmidd kan ikke fly, men kan krype opp og inn i madrassen via kantene på lakenet.

Denne saken ble første gang publisert 23/05 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også