Plass på soverommet

10 tips for mer plass på soverommet

Ikke la soverommet bli et rotete mareritt. Slik får du plass til søte drømmer.

TENK SMART: Oppbevaring i høyden frigir gulvplass, mens en lesekrok tilfører litt luksus og hygge.
TENK SMART: Oppbevaring i høyden frigir gulvplass, mens en lesekrok tilfører litt luksus og hygge. Foto: FOTO: Ikea/pillowsandpeonis.com
Publisert Oppdatert

Soverommet er kanskje det rommet vi sammenlagt tilbringer aller mest tid i av alle husets rom. Likevel har rommet en tendens til å komme i siste rekke når det gjelder hvor opptatte vi er av hvordan det ser ut der.

Av alle rom er det soverommet som burde føles mer behagelig, avslappende og privat enn noe annet rom i boligen. Her skal ikke bare alt ligge til rette for en god natts søvn, men rommet skal også være et tilfluktssted hvor du kan trekke deg tilbake og bare slappe av, enten du nå gjør dette med meditasjon, en god bok, eller litt TV titting fra sengen.

Men hva gjør du om soverommet ditt er litt for lite til å få deg luksusfølelsen du er på jakt etter? Hvordan kan man få orden og kontroll på alt som oppbevares her - slik at det ikke ligger og flyter og dermed virker forstyrrende på deg og nattesøvnen din?

Fortvil ikke; for det finnes gode råd, Ifølge det amerikanske design- og interiørnettstedet Freshome kan du nemlig få et bedre, ryddigere og til og med mer romslig soverom med disse enkle knepene:

1. Fjern rot og alt som ikke hører hjemme

Det sier seg selv at om jo mer ting du har inne på soverommet til enhver tid; dess mer overfylt vil det naturlig nok virke der inne. Det første du bør gjøre er å se deg rundt: Kan du se gulvflater? For ifølge nettstedet er det et dårlig tegn om du nesten ikke ser gulvet mellom møbler og rot.

- Da har du for mange møbler og personlige eiendeler stuet sammen på rommet, forklarer Freshome.

JA, TAKK: I denne sengen kan du i tillegg til å sove, også oppbevare sengetøyet - og alt annet du måtte ha behov for å gjemme vekk.
JA, TAKK: I denne sengen kan du i tillegg til å sove, også oppbevare sengetøyet - og alt annet du måtte ha behov for å gjemme vekk. Foto: FOTO: Bo Concept/Skeidar

Stine Johansen hos møbelkjeden Living mener det første man bør gjøre for å få orden i ethvert rom, er å starte med en skikkelig opprydding.

- Gå en runde med deg selv hva du virkelig trenger å ha lett tilgjengelig, forklarer Johansen til Bonytt.no.

- Vær kritisk når du rydder, ingenting stjeler mer plass i et hjem enn rot og uorden. Tenk nøye over hva du må ha og hva du kan klare deg uten. Hold rommet ryddig og organisert, tenk at alt skal ha en plass.

Store ryddige flater vil umiddelbart lure øyet til å tro at rommet er større enn det er, så det er derfor en fordel at du har litt plass mellom møblene på soverommet.

Johansen forklarer:

- Møbler med plass til oppbevaring er smarte og vil hjelpe deg å holde orden.

2. Kjøp møbler som maksimerer plass

Før du handler møbler til soverommet er det smart å gjøre seg noen mål av rommet, slik at du vet hvor mye plass du har tilgjengelig. Møbler med rette og stramme linjer har en tendens til å være mindre "utstikkende" i rommet enn møbler med buede kanter og hjørner.

I stedet for nattbord, som stjeler gulvplass og har en tendens til å bli et sted man bare stikker unna ting som egentlig burde vært kastet, sats på vegghengte hyller på hver side av sengen. Alt du trenger å ha plass til er et vannglass, en bok og brillene dine. Leselys kan henges opp på veggen over sengen.

- Sørg for å ha oppbevaring der du kan, forklarer innredningsekspert Siv Elizabeth Egger i Ikea.

- Flerfunksjonelle møbler er supert på soverommet. Sats på en seng med skuffer under eller plass til oppbevaring under. En puff ved fotenden vil også kunne skjule mer lagringsplass.

3. La sengen være hovedfokus

GJEMM VEKK: Møbler med skjult oppbevaring er et must i kompakte rom.
GJEMM VEKK: Møbler med skjult oppbevaring er et must i kompakte rom. Foto: FOTO: Bolia/Ikea

Det første du bør gjøre plass til og tenke på på soverommet er sengen. Denne skal - naturlig nok - ha hovedfokus i rommet. Vurder hva du trenger med henhold til størrelse, noen gnager vil du se at det faktisk gir et mer behagelig og brukervennlig rom å velge en seng som er en størrelse mindre.

SPRE LYSET: Et speil vil hjelpe til med å reflektere lys utover i rommet igjen, og dermed gi illusjonen av mer plass.
SPRE LYSET: Et speil vil hjelpe til med å reflektere lys utover i rommet igjen, og dermed gi illusjonen av mer plass. Foto: FOTO: Living Etc./Housetohome.co.uk

Husk; en mindre seng vil også kreve at møbler og pynt rundt jekkes ned et hakk, for du vil fortsatt at sengen skal være det møbelet som er i fokus. Tenk på et stilig hotell-rom. Sengen skal synes først, og alt rundt må passes inn etter denne.

- Kutt ut småmøbler om du kan, forklarer nettstedet Apartment Therapy.

- La heller fokuset ligge på sengen, og la alt annet spille en bi-rolle.

4. Mal taket

Ett smart triks for å lure øyet til å tro at rommet er større enn det er, kan være å male taket med en ren, helt hvit farge. Spesielt om veggene er en nyanse gråere eller mer beige.

- Dette bil trekke øyet oppover og gi en illusjon av mer lys og luft, taket vil rett og slett virke som det er lengre opp enn det egentlig er, forklarer boligstylist Birgitta Roald til Bonytt.no.

5. En lesekrok virker avslappende

Om du har plass vil en lesekrok gjøre at soverommet ditt umiddelbart får en mer avslappet følelse - som innbyr til kos og egentid.

Du trenger ikke mye; en behagelig stol, kanskje et lite bord til å legge fra seg boken på, og et leselys.

Når har du plutselig gitt rommet ditt et nytt bruksområde og en ny dimensjon, som igjen vil føre til mer hygge på rommet.

6. Velg kommoder og skap som passer til rommets størrelse

De er de færreste forunt å ha et eget garderoberom i huset, så for de fleste er skap og kommoder på soverommet en realitet man må leve med. Her skal man oppbevare både klær, undertøy og tilbehør, og det kan lønne seg å tenke litt over hvordan man gjør dette, og får plass til alt.

Ekspertene fra nettstedet Apartment Therapy foreslår å samle den oppbevaringen du trenger i 2-3 møbler, som ett garderobeskap og én stor kommode. På denne måten unngår du å fylle opp all vegg. og gulvplass med ulike typer oppbevaring.

Interiørstylist Birgitta Roald mener at oppbevaringsplass bør ha høy prioritet når man planlegger et rom:

- Det er viktig å tenke oppbevaring med en gang når man innreder. Det er jo viktig at oppbevaring vurderes i forhold til hvert enkelt rom, og hvordan man bruker rommet.

Ikea sitt Pax garderobesystem lar deg selv bestemme akkurat hvilken innredning du trenger til dine klær, hvor mange skuffer, hvor mye hengeplass, og har også smarte løsninger til oppbevaring av både sko, tilbehør og andre småting som hører til på soverommet.

7. Vær kreativ med oppbevaring

Spesielt om du bor kompakt også ellers i huset vil det lønne seg å gjøre rom for smart og skjult oppbevaring på soverommet. Kasser på hjul som kan skyves under sengen er perfekt for oppbevaring av sengetøy, puter og pledd. Bo Cencept som forhandles hos Skeidar har en seng hvor madrassen kan heves, slik at du har oppbevaringsplass inne i sengen, mens Ikea har smarte senger med innebyggede skuffer.

Et hodegjerde med skjult oppbevaringsplass til gjøre at du kan spare plass og unngå tradisjonelle nattbord. Mange satser også på en nisjehylle i veggen over sengen. Smart til oppbevaring av ting du trenger for hånden på soverommet.

EN FØLELSE AV LUKSUS: Soverommet skal være et godt sted å være. La sengen ha hovedfokus i rommet. Møbler med blanke overfalter reflekterer lys.
EN FØLELSE AV LUKSUS: Soverommet skal være et godt sted å være. La sengen ha hovedfokus i rommet. Møbler med blanke overfalter reflekterer lys. Foto: FOTO: Housetohome.co.uk/Colourbox

Har du plass oppe på garderobeskapet, vil kurver kunne gi mye ekstra oppbevaringsplass til mange ting, som for eksempler klær du har pakket ned for årstiden eller sesongen.

Mens en benk eller puff ved fotenden vil kunne gi smart oppbevaring til bøker og blader.

8. Montér Tv-en på veggen

Tilhører du de som mener det er deilig å kunne titte på TV fra sengen sier det seg selv at en flatskjerm sparer deg for mye plass. Denne kan henges på veggen, eller settes oppå en kommode som står på motsatt vegg, slik at den blir godt synlig fra sengen.

9. Velg farge med omhu

De fleste er klar over at mørke farger vil gjøre at et rom kan virke mindre enn om det er malt med lysere farger. Ett smart triks om du liker lunheten og trendfaktoren mørkere farger har, kan være å benytte seg av disse på detaljer, som puter, pledd og teppe på gulvet, i stedet for å male hele flater i mørke farger.

Interiørarkitekt og fargedesigner hos Nordsjö, Tale Henningsen, forklarer:

- Man kan absolutt leke seg med farger i mindre rom også. Selv om hovedfargen er hvitt eller lyst går det jo også for eksempel an å male én vegg i en mørkere farge, kanskje veggen bak sengen, da dette vil gjøre at sengen føles mer forankret til veggen. Mørke fager er jo også veldig lune og gode, noe som jo er deilig på soverommet.

LYS: Lyse vegger og dagslys som strømmer inn gjør at et rom umiddelbart føles større.
LYS: Lyse vegger og dagslys som strømmer inn gjør at et rom umiddelbart føles større. Foto: FOTO: Espen Grønli

La også soverommet - og andre kompakte rom - få dra nytte av så mye naturlig lys som mulig, ingenting gjør at et rom føles større. Men husk på lysskjerming til soverommet, slik at du ikke trenger å stå opp samtidig som sola gjør det!

- Lyse farger vil reflektere mer lys og mørke farger "svelger" lyset, forklarer Solveig Baalsrud Svoor hos Dis interiørarkitekter mnil i Oslo.

- Noe som er spesielt viktig å tenke på i et lite rom. Jo lysere farge du velger på veggene, dess "lengre unna" vil de virke, dermed tror man at plassen i rommet er større enn den er.

10. Skap et spennende fokuspunkt

Dette er et triks som er mye benyttet av både interiørstylister og eiendomsmeglere: Dirigere hva vi ser når vi kommer inn i et rom ved å lage et fokuspunkt. Er du for eksempel ikke så fornøyd med sengen din, men har en lekker antikk kommode i andre enden av rommet, la fokuset bli på denne med å sette en stor vaske blomster, en lampe eller annet oppå som naturlig drar med seg øyet i den retningen.

Bruk fantasien, tapetser én vegg, heng opp et bilde eller kunststykke du elsker å se på, og du vil gjøre at ting du er mindre fornøyd med, "forsvinner" mer.

Smarte tips for små rom

Mer lys, luft og plass å bevege seg på kan gjøre at selv små og mørke som fremstår som større og luftigere enn det de i realiteten er. Prøv disse rådene om du vil gi deg selv litt bedre plass:

1. Befri gulvet

Ved å henge opp skap og bokhyller vil rommet føles større enn det er. Store flater som holdes ryddige og åpne øker umiddelbart romfølelsen.

2. Innred i høyden

EKSPERTRÅD: Taket malt i en nyanse lysere enn veggene gir en illusjon av mer plass mellom gulv og tak. En hylle bak sengen kan spare deg for å måtte bruke gulvplass til nattbord.
EKSPERTRÅD: Taket malt i en nyanse lysere enn veggene gir en illusjon av mer plass mellom gulv og tak. En hylle bak sengen kan spare deg for å måtte bruke gulvplass til nattbord. Foto: FOTO: Housetohome.co.uk/Ikea

Kniper det med gulvplass bør du tenke vertikalt når du innreder. Hyller i høyden drar også øyet oppover, og gjør at man lures til å tro at rommet er større enn det egentlig er.

3. Utnytt skjulte rom

Møbler med flere funksjoner er smart i rom der du har behov for mye - eller ekstra - oppbevaring. Se etter sofabord med skjult oppbevaring som kan skjule magasiner og fjernkontroller, eller sittepuffer som også kan romme puter og pledd.

4. Unngå store kommoder og skap

De tar ofte unødvendig stor plass i forhold til hvor mye de rommer.

5. Lys opp

Sats på veggmonterte lamper istedenfor gulvlamper, og sørg for at ingen krok er mørk.

6. Velg riktige møbler

Innred med møbler som matcher rommets størrelse, og ikke ha flere møbler enn du trenger. Sats heller på multifunksjonelle møbler, som kan fungere som oppbevaring også.

7. Rydd opp

Sist, men ikke minst - rydd, og kvitt deg med alt du ikke trenger.

Les også:

Smarte tips som gjør små rom større

Finn inspirasjon til soverommet i vår store inspirasjonsguide

Slik utnytter du kvadratmetrene bedre

Trivseltips til soverommet

Her gjemmer vi ofte unna rot og overfylte garderober, feilkjøp og mismatchede sengeklær. Men ifølge nettetsdet iVillage burde vi slett ikke ignorere soverommet når det gjelder innredning. Her mener nemlig eksperter at soverommet og interiøret er viktig for hvordan du sover om natten

GJEMMESTEDER: Det lønner seg å være kreativ når det gjelder oppbevaring på soverommet.
GJEMMESTEDER: Det lønner seg å være kreativ når det gjelder oppbevaring på soverommet. Foto: FOTO: Ikea/Apartment Therapy

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning