Bær fra egen hage

Søt sommer

Gjør stas på sesongens bær ved å servere dem til dessert, ellers som en godbit på en deilig sommerdag.

SOMMERDRØM: Lag en deilig iskrem, og pynt med sommerens friske bær.
SOMMERDRØM: Lag en deilig iskrem, og pynt med sommerens friske bær. Foto: FOTO: Henrik Freek Christensen
Sist oppdatert

Nå på sensommeren er det tid for å høste av hagens grøde.

Har du hagen full av rips eller spannet fullt av blåbær?

Her gir vi deg noen deilige oppskrifter med sommerens søte bær.

Inviter venner på hagefest, eller server en frisk dessert etter søndagsmiddagen.

Syltetøy av rips og bringebær

300 g rips

400 g bringebær

500 g sukker

1 vaniljestang

½ plate gelatin

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha i en gryte sammen med stangen, skylte bær og sukker. Kok opp og skru ned varmen. La det putre i 10 minutter. Skum av om nødvendig. Legg gelatinen i kaldt vann i 5 minutter. Du kan eventuelt bruke 1 ss frysepulver, for eksempel Certo. Kok videre i et par minutter. Avkjøl før du heller syltetøyet over i helt rene og lufttette glass. Du bør få rundt 8 dl syltetøy av dette.

BLANDING: Syltetøy av rips og bringebær
BLANDING: Syltetøy av rips og bringebær Foto: FOTO: Henrik Freek Christensen

Lakris-is med friske bær

4 eggeplommer

75 g sukker

2½ dl kremfløte

250 g mascarpone

1 ss lakrispulver

250 g sommerbær

Salt lakris mot søte bær er himmelsk! Pisk eggeplommer og sukker til luftig eggedosis. Stivpisk kremen separat og vend inn i eggedosisen. Vend så inn mascarpone-osten. Du kan fint bruke kremost eller kremfløte (2½ dl) i stedet for mascarpone, men osten gir en annen dybde til smaken. Rør inn lakrispulveret, det får du kjøpt på delikatessebutikker, eller på nettbutikker, som cacas. Hvis du har iskrem-maskin, heller du røren i denne og følger bruksanvisningen. Hvis ikke, ha røren i en form med lokk og sett i fryseren, minst 4 timer. Ta isen ut 15 minutter før servering, for at den ikke skal være så hard. Server med friske sommerbær.

Stikkelsbærmazarin med sjokolade

GOD KOMBINASJON: Lakris-is med friske sommerbær.
GOD KOMBINASJON: Lakris-is med friske sommerbær. Foto: FOTO: Henrik Freek Christensen

150 g stikkelsbær

150 g marsipan

150 g sukker

100 g smør

3 egg

60 g mandler

60 g hvetemel

100 g mørk sjokolade

1 boks creme fraiche til servering

Sett ovnen på 180 grader. Skåld mandlene og mal dem til mel. Riv marsipanen og kjør i en kjøkkenmaskin sammen med sukker, til du har en myk masse. Skjær smøret i terninger og rør inn. Pisk inn ett egg av gangen, så mandelmelet og hvetemelet. Deigen skal være smidig og fast. Sett den i kjøleskapet et par timer. Klyp stilkene av stikkelsbærene. Fordel deigen i små former, for eksempel muffinsformer, og trykk noen stikkelsbær i hver kake. Stek i 20 minutter, eller til kakene er gjennomstekt. Sjekk med en trepinne. Avkjøl kakene helt. Smelt sjokoladen over vannbad eller i mikrobølgeovn, og dypp bunnen av hver kake i sjokoladen. La den stivne før servering. Server med litt crèmé fraiche og friske stikkelsbær.

Bringebærmousse med sjokolade

100 g sukker

DEILIG MUNNFULL: Stikkelsbærmazarin med sjokolade.
DEILIG MUNNFULL: Stikkelsbærmazarin med sjokolade. Foto: FOTO: Henrik Freek Christensen

4 eggeplommer

150 g friske bringebær

2½ dl kremfløte

3 plater gelatin

100 g mørk sjokolade

Legg gelatinen i kaldt vann i 5 minutter. Mos bringebærene og ha i en gryte. Varm opp over svak varme og ha gelatinen i. Ta av varmen og rør til gelatinen er løst opp. Pisk eggeplommer og sukker til luftig eggedosis. Stivpisk kremen separat. Rør bringebærene forsiktig inn i eggedosisen, og vend forsiktig inn kremfløten. Fordel moussen i porsjonsformer og sett kaldt i minst 3 timer. Høvl sjokoladen med en rasp, ostehøvel eller skarp kniv, og strø over moussen før servering.

LES OGSÅ:

Her slipper du strømregning

Dette krypet stortrives i boligen din

FORFRISKENDE: Bringebærmousse med sjokolade.
FORFRISKENDE: Bringebærmousse med sjokolade. Foto: FOTO: Henrik Freek Christensen

Verdens styggeste hoteller

Kyllinggryte med chorizo

Denne saken ble første gang publisert 14/08 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også