Slik innreder du 47 kvadrat smart

Smått, men smart, på Sagene

Utnytt plassen ved å "go cubic". Se interiørstylistens beste tips til innredning av små leilighteter.

GO CUBIC: - For små boliger er det viktigste du kan gjøre å jobbe i høyden, deretter å planlegge godt, mener interiørstylist Kristin Werner. Her får du hennes beste tips til å innrede på få kvadrat.
GO CUBIC: - For små boliger er det viktigste du kan gjøre å jobbe i høyden, deretter å planlegge godt, mener interiørstylist Kristin Werner. Her får du hennes beste tips til å innrede på få kvadrat.
Publisert Oppdatert

Det kan være en utfordring å innrede slik at du får plass til alt, men samtidig ikke overmøblerer, med begrensede kvadratmeter til rådighet.

Kristin Werner (45) er utdannet interiørkonsulent og jobber til daglig som salgsleder hos Ikea. Hun har lang erfaring med å pusse opp små leiligheter og da hun kom over toroms leiligheten på 47 kvadratmeter på Sagene, var det nettopp den gjennomgående lave standarden og den dårlige plassutnyttelsen hun falt for.

- Jeg så umiddelbart at leiligheten hadde masse potensial og sjarm, men at mye måtte gjøres, sier Kristin.

Go cubic

Kristins beste tips når du innreder eller pusser opp, er det hun kaller å "go cubic".

- Jobb i høyden, og utnytt hele vegger maksimalt når du for eksempel møblerer et kjøkken eller et soverom med skap. Hvorfor skal det være en glipe på 40-30 cm øverst mot taket? Finner du ikke rett størrelse, så prøv å se om en bade- eller soverommodul kan passe. Overflatene er jo like, så du kan fint løse utfordringer på denne måten.

FEMININ MEN STRAM: Kristin beskriver stilen hun har pusset opp i som ""rustikk møter moderne"" - med fokus på back to basics-trenden, jordfarger og innslag av varme tekstiler.
FEMININ MEN STRAM: Kristin beskriver stilen hun har pusset opp i som ""rustikk møter moderne"" - med fokus på back to basics-trenden, jordfarger og innslag av varme tekstiler. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig STYLING: Tone Kroken

Gjør en behovsanalyse

Kristin har brukt ventilatorskap istedenfor vanlige skap øverst mot taket på kjøkkenet i leiligheten på Sagene. Dermed får hun utnyttet plassen bedre, og det skaper et mer helhetlig uttrykk. Hun synes også det er viktig å gjøre en behovsanalyse i forkant av oppussingen og planlegge deretter. Du vil bli overrasket over alle behovene du ikke visste du hadde, og ende opp med en intelligent leilighet bygget på gode, gjennomtenkte løsninger.

- Tenk strøm, belysning og varme på et tidlig tidspunkt i planleggingen, og gjerne parallelt med møblering. Spør deg selv om hva du bruker i hverdagen. Mange glemmer ofte at de trenger stikkontakter til både mobil og pc-lader, lys, nattlampe, en ekstra oljeovn, eller lignende. Dette er enkelt å skjule og finne smarte løsninger på, om du husker på det fra starten av.

I tillegg bør du huske at alt i boligen skal ha en fast plass.

KREATIV PÅ FÅ KVADRAT: - Jeg elsker utfordringen det er å pusse opp og innrede små leiligheter. Det er jo det som er vanskeligst, og dermed også morsomst når man får det til. Har du massevis av kvadratmeter og en tykk lommebok er det jo ingen sak å få det til å svinge, sier Kristin Werner.
KREATIV PÅ FÅ KVADRAT: - Jeg elsker utfordringen det er å pusse opp og innrede små leiligheter. Det er jo det som er vanskeligst, og dermed også morsomst når man får det til. Har du massevis av kvadratmeter og en tykk lommebok er det jo ingen sak å få det til å svinge, sier Kristin Werner. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig STYLING: Tone Kroken

- Alt i en bolig må ha en adresse. Har du glemt å finne en fast plass til støvsugeren i et skap for eksempel, vil det trolig irritere deg i ettertid hvis den må stå fremme.

Kristins beste tips:

  • Tenk helhet og planlegg godt. Gjør gjerne en behovsanalyse før du innreder en bolig, og for all del - ikke kjøp møbler før du har kjøpt boligen!
  • Alle større ting i en bolig, som støvsugeren, bør ha en fast plass.
  • Deretter kan du jobbe med det estetiske, skill mellom hva du har lyst på nå og hva du vil trives med over tid.
  • For små boliger er det viktigste du kan gjøre å jobbe i høyden, tro meg, gulvplassen er god å ha.

Arealeffektivt

Den største utfordringen med oppussingsprosjektet var likevel plassen. Kristin ønsket å lage et ekstra soverom og dermed gjøre leiligheten om fra en toroms til en treroms. Dette øker verdien betraktelig. Men å øke fra to til tre rom ga hodebry, spesielt i forhold til hvor kjøkkenet skulle plasseres.

- Jeg ville ha et godt fullverdig kjøkken, men regnestykket gikk rett og slett ikke opp på grunn av en varmtvannstank det ikke var plass til på kjøkkenet. For å få en god funksjonell løsning på kjøkkenet, måtte jeg flytte varmtvannstanken inn på soverommet, forteller Kristin

Og hva gjør man så med en varmtvannstank til overs, stående på et soverom? Kristin fant en kreativ løsning.

FRA TO- TIL TREROMS: Kristin ønsket et ekstra soverom og satt derfor opp en vegg inne på kjøkkenet og bygde kjøkkeninnredningen på baksiden av denne nye veggen med en skyvedørsløsning inn til det nye soverommet. Deretter åpnet hun opp litt inn mot stuen for å gi følelse av en halvåpen kjøkkenløsning.
FRA TO- TIL TREROMS: Kristin ønsket et ekstra soverom og satt derfor opp en vegg inne på kjøkkenet og bygde kjøkkeninnredningen på baksiden av denne nye veggen med en skyvedørsløsning inn til det nye soverommet. Deretter åpnet hun opp litt inn mot stuen for å gi følelse av en halvåpen kjøkkenløsning. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig STYLING: Tone Kroken
ELSKER SMÅ LEILIGHETER: Interiørkonsulent Kristin Werner har mange gode tips til hvordan du best utnytter få kvadrat.
ELSKER SMÅ LEILIGHETER: Interiørkonsulent Kristin Werner har mange gode tips til hvordan du best utnytter få kvadrat. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig STYLING: Tone Kroken

- Jeg fant ut at jeg kunne skjule varmtvannstanken i et nattbord. Jeg bygget enkelt og greit en boks ved siden av sengen, med tanken inni.

For å gjøre den enda mer funksjonell, plasserte hun to ekstra stikkontakter nedi boksen. I lokket som kan tas av, boret hun et lite hull til å dra ledningene gjennom. Dermed kan hun ha både nattbordslampen og mobilladeren ved sengen.

Funksjonelt og gjennomtenkt

Funksjon, estetikk og rød tråd er to viktige stikkord for Kristin.

- Kjøkkenet er moderne, men ved å velge en litt mer landlig, rustikk flistype varmer jeg det opp på min måte. Jeg er også opptatt av at alt skal ha en funksjon; krakken som henger på veggen trengs for å nå opp til de øverste hyllene.

LUR KAMUFLASJE: Varmtvannstanken fikk ikke plass på kjøkkenet, og måtte oppbevares på det lille soverommet. Løsningen ble å bygge den inn i en boks, som også kunne fungere som et nattbord.
LUR KAMUFLASJE: Varmtvannstanken fikk ikke plass på kjøkkenet, og måtte oppbevares på det lille soverommet. Løsningen ble å bygge den inn i en boks, som også kunne fungere som et nattbord. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig STYLING: Tone Kroken

For å få den til å passe bedre inn i stilen malte Kristin den hvit, og lot den henge på veggen som en del av interiøret. På den måten sparer man også gulvplass. Gulvet er lys eikeparkett fra Albo. Kristin mener også det er viktig å ikke ha dørlister på gulvet, og å fjerne alle karmer for å få et mer stilrent uttrykk. På kjøkkenet er det spotter, mens de andre rommene har fått kulelampe fra Living.

LES OGSÅ:

Smarte løsninger på liten plass

Tips til innredning av hele huset

Gå for gull i interiøret

STJEL STILEN: Sengegavel og gardinene er fra Ikea. Nattbordet og kaninlampen er fra Bolina, mnes sengeteppet i silke og batikkputene er fra Anouska. Fargen på veggen er Marrakesh - 1623 Jotun/NCS 3606-I29R.
STJEL STILEN: Sengegavel og gardinene er fra Ikea. Nattbordet og kaninlampen er fra Bolina, mnes sengeteppet i silke og batikkputene er fra Anouska. Fargen på veggen er Marrakesh - 1623 Jotun/NCS 3606-I29R. Foto: Ragnar Hartvig

Nettbutikkene som er best på interiør til barne- og ungdomsrom

TIPS: Hvis du ikke får kjøkkenmodulene til å passe, let blant baderoms- og soveromsmodulene. Den hvite krakken på veggen er både dekorativ, og har en funksjon - den er nødvendig for å nå opp til de øverste hyllene.
TIPS: Hvis du ikke får kjøkkenmodulene til å passe, let blant baderoms- og soveromsmodulene. Den hvite krakken på veggen er både dekorativ, og har en funksjon - den er nødvendig for å nå opp til de øverste hyllene. Foto: Ragnar Hartvig
BRUK RESTENE: Istedenfor å kaste overskudd av materialer bygget Kristin en skohylle av benkeplaten som ble til overs fra kjøkkenet. Hun freste spor i platen og festet den godt med lange, tykke skruer til stenderen i veggen.
BRUK RESTENE: Istedenfor å kaste overskudd av materialer bygget Kristin en skohylle av benkeplaten som ble til overs fra kjøkkenet. Hun freste spor i platen og festet den godt med lange, tykke skruer til stenderen i veggen. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig STYLING: Tone Kroken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning