Smart oppbevaring

Slik får du system i rotet

Her er tipsene til et ryddigere hjem

KLESMONSTERET: I mange hjem kan klær være det store monsteret som tar over boligen. Du har kanskje selv bukser i stuen, underbukse på badet og skjorter liggende å slenge?
KLESMONSTERET: I mange hjem kan klær være det store monsteret som tar over boligen. Du har kanskje selv bukser i stuen, underbukse på badet og skjorter liggende å slenge? Foto: FOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert
PRAKTISK: Bildet viser PAX skyvedørsgarderobe og selges hos Ikea.
PRAKTISK: Bildet viser PAX skyvedørsgarderobe og selges hos Ikea. Foto: FOTO: Kristian Krebs/Ikea
NYTTIG: Ikea har en praktisk hodegavl med rom for oppbevaring. Den har fått navnet Brimnes.
NYTTIG: Ikea har en praktisk hodegavl med rom for oppbevaring. Den har fått navnet Brimnes. Foto: FOTO: Ikea
SE MIN KJOLE: Praktisk oppbevaring av sko og kjoler.
SE MIN KJOLE: Praktisk oppbevaring av sko og kjoler. Foto: FOTO: Siri Møller
EGNE KNAGGER: Knagger til våte jakker og regntøy kan også være en fordel, slik at det våte tøyet ikke henger inntil jakkene i garderobeskapet.
EGNE KNAGGER: Knagger til våte jakker og regntøy kan også være en fordel, slik at det våte tøyet ikke henger inntil jakkene i garderobeskapet. Foto: FOTO: IFI

Ligger skjortene slengt og underbuksen gjemt? Har du rett og slett mistet oversikten over tingene dine?

Drukner du i klær og papir? Trenger du hjelp til å organisere og rydde i gangen?

Du er ikke alene. Men pust ut, det finnes hjelp

Del

Vil rydde opp

Da Ikea-katalogen ble lansert i fjor, spurte møbelgiganten hvordan du skulle få plass til det viktigste i hverdagen din. Etter å ha fylt opp hjemmene våre i en årrekke, har de som mål å rydde opp i hver krik og krok i 2011.

- Det er lett å skylde på plassmangel, men det kan også bli rotete i et stort hus. Det handler først og fremst om å finne et skikkelig system, sier Camilla Gjerset, trend- og hjeminnredningsspesialist i Ikea til klikk.no

- Det første du bør gjøre er å definere behovet ditt. Finn ut hva du vil prioritere. Hva er viktig for deg å ta vare på?

Oppbevaringsløsninger

Gjerset anbefaler ubeskjedent nok Ikeas egne oppbevaringsløsninger. Hun trekker frem garderobesystemet Pax. Litt fordi den ikke er så dyp og litt fordi den kan bygges på i høyden. I tillegg har den en praktisk skyvedør.

- For øvrig ser vi at enkelte benytter kjøkkenmoduler på soverommet. Det kan være smart. Disse kommer i mange ulike farger og kan byttes ut når du går lei, sier Gjerset.

Hva er ditt beste tips for å skape orden i kaoset? Del det med andre i kommentarfeltet under.

Alle roter

Den gjennomgående utfordringen i mange hjem ligger i "å skape rom". Og hvis det er noen trøst er problemstillingen like relevant i andre land.

Den amerikanske interiørbloggen Apartment Therapy løftet nylig frem noen gode ryddetips:

De legger blant annet vekt på tolvmånedersregelen: Har du ikke brukt et plagg på 12 måneder, få det ut. Selg det eller gi det bort.

Lag et hjem for hver ting

Dessuten bør alt ha sin egen plass. Selv om det høres ut som et enkelt råd er det faktisk ganske vanskelig å utføre det.

For det er fort gjort å slenge ting i et skap, plassere utstyr i en garasje eller dytte gjenstander i en bod, i stedet for å systematisere.

Klesmonsteret

I mange hjem kan klær være det store monsteret som tar over hjemmet ditt. Du har kanskje bukser i stuen, underbuksa på badet, skjorter hengende på en av stolene?

Slenger du dem rundt blir de fort skitne. Finner du et praktisk skap med hyllesystemer kan du få kontroll. Da har du samtidig mulighet til å se hvilke klær du har.

Skuffer og knagger

Informasjonskontoret for Farge og Interiør (IFI) understreker betydningen av skuffer eller kurver lett tilgjengelig i entreen.

Slik at luer, votter og skjerf kan slenges oppi med en gang du kommer inn.

Hva med videoene?

Et annet nyttig råd er å gå igjennom film- og cd-samlingen. Hva skal du egentlig med videofilmer nå?

Gi dem bort. Selg eller legg de i boden. Overfør gjerne musikk til datamaskinen. Spotify er i alle fall plassbesparende...

Bygg en benk

Dersom du er litt handy kan du glede familien med å bygge en praktisk benk med oppbevaringsplass.

Et annet smart tips, som mange benytter seg av, er å finne kurver og esker som du kan skyve under sengen. Disse bør helst ha lokk slik at de ikke samler så mye støv.

HAR DU ANDRE RYDDETIPS? DEL DEM I KOMMENTARFELTET UNDER.

Les også:

Se hva en arkitekt får til med et par skyvedører

Er norske hvilestoler umoderne?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning