Arkitektur: liten hytte på 35 kvadratmater

Smart og funksjonell minihytte på 35 kvadratmeter

Med smarte løsninger har Nina Tolstrup fått alt hun trenger på liten plass, og den unike utsikten er synlig fra hele hytta.

COMPACT LIVING RETT PÅ STRANDEN: Stort nærmere vannkanten kommer du ikke. Den lille sjøhytta til familien på fire er praktisk innredet med kompakte og funksjonelle løsninger. Med store vinduer ut mot sjøen er hytta lys og luftig.
COMPACT LIVING RETT PÅ STRANDEN: Stort nærmere vannkanten kommer du ikke. Den lille sjøhytta til familien på fire er praktisk innredet med kompakte og funksjonelle løsninger. Med store vinduer ut mot sjøen er hytta lys og luftig. Foto: FOTO: Ben Anders
Publisert Oppdatert

Den vesle sjøhytta på 35 kvadratmeter i Kent i England har flere praktiske, plassbesparende og funksjonelle løsninger. Hytta tilhører en familie på fire, og den ene beboeren er designeren selv.

Nina Tolstrup jobber som designer ved byrået Studiomama. Hun ønsket seg et praktisk feriested ved sjøen for familien sin og seg selv.

Resultatet ble et egendesignet sommerhus rett på stranden. Hun ønsket et funksjonelt og kompakt sted, med kun de mest nødvendige fasiliteter. Huset er 35 kvadratmeter og rommer alt beboerne synes de trenger. Beliggenheten og naturen rundt var en viktig faktor for Tolstrup.

Hytta er et godt eksempel på at det enkle er ofte det beste. Her er ingenting overflødig, og alt har en funksjon.

Forstørrende effekter

- Selv om hytta er liten, gir det høye taket en romslig og forstørrende effekt, forklarer designeren Nina Tolstrup fra Studiomama til bonytt.no.

Mye lys og store flater er også en forstørrende effekt i sommerhuset.

RETT PÅ STRANDEN: Den vesle hytta ligger plassert rett i vannkanten, til glede for familiens to barn.
RETT PÅ STRANDEN: Den vesle hytta ligger plassert rett i vannkanten, til glede for familiens to barn. Foto: FOTO: Ben Anders
GJENNOMGÅENDE: Fra baksiden av hytta ser man rett gjennom til sjøen på andre siden. Det er terrasse på begge sider av hytta.
GJENNOMGÅENDE: Fra baksiden av hytta ser man rett gjennom til sjøen på andre siden. Det er terrasse på begge sider av hytta. Foto: FOTO: Ben Anders

Smart interiør

Selve hytta er bygget på galvaniserte stylter for å beskytte mot flom. Eksteriøret er dekket med sedertre mens interiøret består av furu. Siden landskapet skråner bort fra stranden ble det konstruert interne og eksterne tiltak for å skape en jevn overflate på innsiden. Dette resulterte i nok plass til en hems som fungerer som en sovealkove.

Fra det avlange vinduet over sovedelen er det en flott utsikt over landskapet. Bak kjøkkenet er barnas køyesenger og badet. I motsatt ende av hytta er hele ytterveggen et stort glassvindu som kan åpnes opp mot stranden og sjøen.

Deler av kjøkkenet har elementer i rustfritt stål, mens overskapene er i furu og integreres med veggene. Kjøkkenet fungerer også som en romdeler mellom stuen og sovedelen.

- Skapene beskytter sovealkoven og gir privatliv til dem som er der, forklarer designeren.

For å komme til mesaninen bruker familien en metallstige som trekkes opp ved behov.

Utnytter uteplassen

GJENNOMGÅENDE MATERIALER: Interiøret i hytta består hovedsakelig av furu. Det lyse, gjennomgående treverket har en forstørrende effekt.
GJENNOMGÅENDE MATERIALER: Interiøret i hytta består hovedsakelig av furu. Det lyse, gjennomgående treverket har en forstørrende effekt. Foto: FOTO: Ben Anders
PEISKOS: En peis gir varme og hyttekos på kalde kvelder.
PEISKOS: En peis gir varme og hyttekos på kalde kvelder. Foto: FOTO: Ben Anders
ROMDELER: Overskapene på kjøkkenet fungerer som en romdeler mellom stue og sovedel.
ROMDELER: Overskapene på kjøkkenet fungerer som en romdeler mellom stue og sovedel. Foto: FOTO: Ben Anders
PANORAMAUTSIKT: Gjennom glassveggen i den ene enden av hytta kan  hytteeierne nyte en fantastisk panoramautsikt over sjøen.
PANORAMAUTSIKT: Gjennom glassveggen i den ene enden av hytta kan hytteeierne nyte en fantastisk panoramautsikt over sjøen. Foto: FOTO: Ben Anders

Terrassen foran huset har ulike funksjoner. Avhengig av vinden blir plassen brukt til soling, leking og matlaging.

Siden hytta står på stolper er det godt med plass under. Dette området blir brukt til oppbevaring, verktøy, redskaper, strandleker og fiskeutstyr.

Les også:

Her finner du inspirasjonen du trenger

PÅ PÅLER: Hytta er bygget på påler for å unngå flom. Rommet under hytta bruker familien til oppbevaring.
PÅ PÅLER: Hytta er bygget på påler for å unngå flom. Rommet under hytta bruker familien til oppbevaring. Foto: FOTO: Ben Anders

Sjekk naboens tomtegrense på nett

Derfor blir tujaen din stygg

Glassdørene endret hytta totalt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning