Slik velger du digital-tv på hytta

I vinter slukkes de analoge tv-sendingene i mange hytteområder. Vi har funnet det rimeligste digitale alternativet.

SIGNALENE SLUKKES: I populære hytteområder som Trysil og Valdres slukkes de analoge tv-signalene 3. februar. Skal du se tv  i vinterferien, bør du ha funnet ditt digitale alternativ.
SIGNALENE SLUKKES: I populære hytteområder som Trysil og Valdres slukkes de analoge tv-signalene 3. februar. Skal du se tv i vinterferien, bør du ha funnet ditt digitale alternativ. Foto: FOTO: Scanpix/ Berit Roald
Publisert Oppdatert

I løpet november er RiksTVs digitale sendinger aktivert i hele Norge. Om et drøyt år slukker Finnmark de analoge sendingene, som siste fylke. Det betyr at det ikke vil være mulig å se analog-tv noe sted i Norge fra november 2009.

Men allerede denne vinteren må du finne et digitalt alternativ, om du skal se på TV på hytta.

Allerede denne uka ble de analoge signalene slukket i Møre og Romsdal, og 3. februar trekkes gardinene for analog-tv i Hedmark og Oppland, to av de største hyttefylkene.

Prisene på digital-tv under er basert på de ulike selskapenes basispakker, som inneholder fra 14 til rundt 20 kanaler. Alle distributørene av digital-tv har alternative løsninger som passer til hyttebruk.

Canal Digital

Hvis du ikke skjemmes av paraboltallerken og er relativt ofte på hytta, kan Norgespakken fra Canal Digital være en mulighet. Du får da de mest populære kanalene for 89 kroner i måneden. Men det er langt fra hele prisen.

Selve parabolanlegget koster en symbolsk krone, men du må først betale 399 kroner i etableringsavgift og 798 kroner i årlig kortavgift. Totalprisen kommer dermed på minst 2226 kroner i året.

Men om du er kunde fra før, kan du bestille et "Alle rom"-abonnement for 990 kroner per år. Det skal inkludere alt du tenger, også parabolantenne, ifølge CanalDigitals hjemmesider.

LES OGSÅ: Du får ikke velge tv-kanaler selv

RiksTV billigst, så vidt

Slik prisingen er i de ulike selskapene, er det stort sett ugunstig å velge noe annet enn den leverandøren du har fra før. Forutsatt at dekningen er god nok, er det derfor liten grunn til å se på andre leverandører.

Hvis prisingen på hyttepakker er noe du vurderer som en del av helhetstilbudet for valg av leverandør, vil leverandørene komme ganske likt ut når alt av avgifter og nødvendig utstyr er tatt med. Da bør nok dekning telle mer enn pris.

Disse prisene forutsetter at du er kunde fra før:

RiksTV: 957 kr/år.

Viasat: 995 første år / 1068 pr. år etter det.

CanalDigital: 990 i året for ekstra-abo.

Alternativene hvis du må velge noe annet enn det du har hjemme:

RiksTV: 300 pr. mnd. + dekoder (1000-2000 kr.) Viasat:1495,- for tre mnd., deretter 129 pr. mnd. + 150 kr. i gebyr for hver påbegynte periode

Canal Digital:399 kr. i etabl. avgift, 798 kr. i årlig kortavgift + 89 kr. pr. mnd.

Viasat

Viasat har to ulike hyttetilbud. Hvis du er Viasat-kunde fra før, får du fullt parabolanlegg og akkurat de samme kanalene som du har hjemme for 995 kroner. Dette tilbudet dekker det første året.

Selskapet tar ingen avgifter for kortleie eller etablering, men eventuell fraktkostnad kommer i tillegg. Fra det andre året du har dette abonnementet, gjelder vanlig månedspris, som for tiden er 89 kroner.

Kunder som ikke er Viasat-abonnenter fra før, kan kjøpe en pakke for kr 1.495, som inkluderer 14 kanaler (NRK1, NRK2, NRK3, TV2, TVNorge, TV3, Viasat4, NRK Super, TV2 Nyhetskanalen, FEM, NRK Distriktsendinger, Viasat6, Viasat Crime og TV3+) i tre måneder.

Deretter koster dette abonnementet deg 129 kroner per måned pluss 150 kroner i gebyr for hver påbegynte periode. Disse prisene forutsetter at abonnementet blir brukt minst en gang i året.

RiksTV

Som for de andre kanalene, kommer lønnsomheten i produktet an på om du er abonnent fra før.

Men målt i totalpris kan RiksTVs månedskort fort bli det billigste alternativet, også om du ønsker en "uavhengig" løsning.

Kortet, som gir deg kanalutvalget Rikspakken, koster 300 kroner i måneden, men du må i tillegg kjøpe en dekoder som kan ta imot signalene i det digitale bakkenettet. Disse koster fra rundt tusenlappen og opp mot 2000 kroner, når de kjøpes utenfor abonnementer med bindingstid.

Fordelen med denne løsningen er at du slipper unna med den ene investeringen, og at bruken etter det blir relativt rimelig, hvis hytteopphold er en ren sesonggreie. Om du derimot har en hytte du oppsøker året rundt, derimot, blir RiksTVs månedskort fort fryktelig dyrt.

Er du Rikstv-kunde fra før, får du 70 prosent avslag på abonnement nummer to med Rikspakken, 957 kroner i året etter gjeldende pris. Ekstra dekoder betaler du en krone for.

RIKSTV STILLER I NETTMØTTE PÅ KLIKK .NO TORSDAG kl. 13-15. DU KAN SENDE SPØRSMÅL TIL RIKSTV NÅ .

Ta med dekoderen

Men aller billigst er det selvsagt å ta med seg dekoderen (husk kortet). Det er ingen ting teknisk i veien for at det skal fungere.

Har du parabol fra før, er alt du da trenger en ekstra tallerken. Har du RiksTV hjemme, er det bare å raske med seg boksen og en antenne. Sannsynligvis har du plass i bilen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning