Vedlikehold av hageslangen

Slik tar du vare på hageslangen

Hageslangen er for mange et kjært redskap i sommermånedene. Her får du råd om hvordan du bør behandle den.

UNNGÅ DETTE: Lar du hageslangen ligge slik kan dette føre til vridninger, noe som igjen kan forkorte levetiden på slangen.
UNNGÅ DETTE: Lar du hageslangen ligge slik kan dette føre til vridninger, noe som igjen kan forkorte levetiden på slangen. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com
Publisert Oppdatert
GJØR JOBBEN FOR DEG: Med en slik slangetrommel blir det lettere å kveile inn slangen etter bruk.
GJØR JOBBEN FOR DEG: Med en slik slangetrommel blir det lettere å kveile inn slangen etter bruk. Foto: foto: Grønn Industri AS

Enten du bruker den til vanning av blomster eller vask av hagemøbler, er hageslangen for mange av oss et viktig hageredskap.

En god hageslange er en smart investering. Hvis du tar vare på slangen din, vil det tjene deg godt gjennom flere sesonger. Følg tipsene nedenfor for å forlenge levetiden på slangen din.

- Det finnes mange forskjellige kvaliteter av hageslange, påpeker Geir Andersen fra Grønn Industri.

- På etiketten vil man blant annet som regel se hvilke temperaturer de kan benyttes under, UV-bestandighet, garantitid og lignende.

Solen kan skade slangen

Som en god regel kan man uansett si at slangen vil holde lenger dersom man tar godt vare på den.

Jan Basberg ved Gartnerservice/Servicepartner for Gardena i Norge forteller at vedlikehold av hageslanger dreier seg først og fremst om å sørge for å unngå kutt og forsøke å sørge for at slangen ikke blir dratt over skarpe hjørner, steiner og lignende.

- Hvis slangen blir liggende i solen under fullt trykk og det ikke er gjennomstrømning, vil vannet blir svært varmt, noe vanlige hageslanger ikke er beregnet på, og de kan ta skade av dette.

- Med andre ord; Unngå at slangen blir liggende ubrukt med trykket på.

Andersen fra Grønn Industri påpeker at det også alltid er lurt tømme slangen for vann etter bruk.

Heng slangen pent

GJØR DET SELV: Dersom det er gått hull i slangen kan du fikse det selv ved å bruke en slik slangereperasjonskopling/reparator.
GJØR DET SELV: Dersom det er gått hull i slangen kan du fikse det selv ved å bruke en slik slangereperasjonskopling/reparator. Foto: foto: Gardena.no

Slangen holder mye lenger dersom den henges pent opp fremfor å bli lagt i en haug på bakken. Derfor anbefaler Andersen at slangen henges på en slangetrommel, da det er lettere å sveive/kveile den inn etter bruk.

Her sikrer man at slangen blir sveivet opp uten vridning og knekk etter bruk, helt av seg selv.

- Dersom man prøver å unngå vridninger og knekk på slangen vil den også leve lengre. Dersom man først får en knekk på slangen, vil det bli et varig, svakt punkt.

- Man får i dag kjøpt vrifrie slanger - og her, som med alt annet, får man det man betaler for.

Hvis uhellet er ute

POPULÆRT HAGEREDSKAP: Hageslangen er et kjærkomment verktøy og brukes til så mangt.
POPULÆRT HAGEREDSKAP: Hageslangen er et kjærkomment verktøy og brukes til så mangt. Foto: Illustasjonsfoto: Thinkstockphotos.com

Dersom uhellet er ute og man får hull i slangen, kan dette løses enkelt.

Ifølge Andersen er det så enkelt som å klippe av den delen der hullet er og skjøte de to stykkene sammen med en slangereparasjonskopling.

Alle vanningsprodukter må tas inn om vinteres og oppbevares frostfritt.

Les også:

Vær sikker på at du dreper riktig snegle

- Har du maur i boligen er den kommet for å bli

Her gjør du flotte kupp til huset

Så langt er "et steinkast"

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning