Lag benkesofaen selv

Slik lager du sofaen trinn for trinn

Hytteeieren har laget en sofa som er god å sitte i og som det også kan soves i, dersom det er behov for en ekstra soveplass.

HELT PERFEKT: Sofaen er hjemmesnekret, med spesialsydde puter. Slik er den tilpasset den lille hytta slik at funksjonaliteten er optimal.
HELT PERFEKT: Sofaen er hjemmesnekret, med spesialsydde puter. Slik er den tilpasset den lille hytta slik at funksjonaliteten er optimal. Foto: Foto: Kjell Einar Bie
Publisert Oppdatert
BLADHYLLE: I enden er det laget til en egen bladhylle som er lett tilgjengelig.
BLADHYLLE: I enden er det laget til en egen bladhylle som er lett tilgjengelig. Foto: Foto: Kjell Einar Bie

Mål og materialer

Mål (tilpasses plass og behov):

Sofaen: 200 cm bredde, 70 cm dybde.

Krakken: 100 cm bredde, 40 cm dybde.

Materialer:

4 stk. laminerte furuplater i 20 mm tykkelse, mål 240 cm x 60 cm. (Det klarer seg med 18 mm tykkelse, dersom de er lettere å få tak i).

Det går med 2 ekstra plater dersom det lages bunn i alle oppbevaringsrommene.

Gulvskruer 3,9 x 57 mm og spiker 1,7 x 40 mm dykkert.

Puter:

Sydd etter mål i lokal systue.

Det kan være mange årsaker til å ville ha en sofa med oppbevaringsplass. Kanskje leillighten eller hytta er liten, kanskje den skal brukes på et soverom. Denne sofabenken, som ble sendt inn som et tips til bladet Hytteliv, er i hvert fall en smart løsning for deg som er på jakt etter noe slikt.

Les også: Glassplate over kjøkkenbenken

Slik gjør du det:

1.

Begynn med å lage hyllene til bøker og spill i fremkant av sofaen. De skrus sammen som en kasse med endestykker og minst en romdeler på midten. Sett gjerne inn flere deler, dersom flere rom ønskes.

2.

Dersom det er ønskelig å ha hyllen på en liten sokkel, må det kløyves små lekter på 3 cm som skrus under hyllen. Sett hyllen på plass så lang fra veggen som du ønsker dybden på sofaen. Dersom det er viktig å bruke sofaen til soving bør dybden økes noe.

3.

Legg vateret fra toppen av hyllen og inn til veggen bak sofaen. Sett en strek på veggen i begge ender av sofaen. Flytt streken 20 mm (platetykkelsen) ned. Skru en lekter på veggen under streken. Skru en lekter i samme høyde på baksiden av hyllen. Kløyv platen til å sitte på i ønsket bredde. Skjær ut så mange luker som ønskelig i platen. Skru lekter til å legge lukene på rundt åpningene på undersiden.

Les også: Stor test av batteridriller

MULTIBENK: Med enkle grep og smarte inndelinger har hytteeieren laget en sofabenk til flere formål.
MULTIBENK: Med enkle grep og smarte inndelinger har hytteeieren laget en sofabenk til flere formål. Foto: Per Chr. Tellefsen

4.

HULROM: I hulrommet bak er det plass til mer.
HULROM: I hulrommet bak er det plass til mer. Foto: Foto: Kjell Einar Bie

Ryggplaten kløyves og skrus fast i veggen og i setet. Avstanden fra veggen nederst bestemmer vinkelen på ryggstøet.

5.

Krakken lages som en kasse der endeplatene festes mellom platene på langsidene. Dersom det ønskes et rom til aviser og blader, trekkes den ene endeplaten 25 cm inn fra enden. Avisrommet bør ha en bunn 3 cm over gulvet og legges på lekter.

Les også: Disse stolene digger vi

6.

På toppen av kassen legges en plate der det er skåret ut en luke. Sofaen og krakken må ha samme høyde når det er ferdig.

7.

For å pynte litt ble sofaen listet i fremkant ned mot gulvet og i fremkant av og mellom hyllene. Hytteeieren laget listene selv her, men det finnes alternative lister hos trelasthandlere.

Les også:

BØKER OG DYNER: Du kan komme til i rommene både fra toppen og fronten. Dyner til overnattingsgjester kan ligge i selve kroppen av sofaen. Foran er det bøker.
BØKER OG DYNER: Du kan komme til i rommene både fra toppen og fronten. Dyner til overnattingsgjester kan ligge i selve kroppen av sofaen. Foran er det bøker. Foto: Foto: Kjell Einar Bie

Guide til snøfresere

11 flotte sofaer

Aldri mer PC-virus

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning