Loppemarked

Slik gjør du loppiskupp

- Lær å se forbi fargene og ødelagte møbeltrekk, så finner du gull, sier Frelsesarmeens skattejeger Ida Elgstøen.

ANTIKVITETER: Antikviteter, bruktmøbler og myke møbler kan fint kombineres.
ANTIKVITETER: Antikviteter, bruktmøbler og myke møbler kan fint kombineres. Foto: Foto: Siri Møller
Publisert Oppdatert

- Se etter formen, se bak skallete maling og flekkete stoff, så kan du gjøre gode kjøp, er loppisekspert Ida Elgstøens råd til deg som skal tråle sesongens loppemarked.

Fra kjipt til chic

Ida Elgstøen jobber i rusomsorgen til Frelsesarmeen i Oslo, men har også lopper som jobb. Hver dag drar hun innom innsamlingspunkter med ett mål for øyet: Å finne gull blant gråstein. Frelsesarmeen holder hvert år to eller tre marked der de selger restaurerte møbler.

- Vi ser etter ting som ser litt kjipe ut i utgangspunktet. Solide møbler er et godt utgangspunkt. Selv om stoffet er feil, malingen skaller av eller det er de kjedelige trauste eik- og furumøblene, kan de ble flotte shabby chic-møbler med litt sparkel, maling, sandpapir og nye knotter, sier hun.

- Og prøv å se møblene separat. For når det står i en stor haug, sånn som det gjerne gjør på loppemarked, ser alt ut som søppel.

Se punklister med tips nederst i saken!

GOD SOM GULL: Selv om de kan se litt sjøsyke ut, er eldre møbler solide og holder i mange år. Med en liten oppussing kan de ble stilige shabby chic-innslag i interiøret.
GOD SOM GULL: Selv om de kan se litt sjøsyke ut, er eldre møbler solide og holder i mange år. Med en liten oppussing kan de ble stilige shabby chic-innslag i interiøret. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Gode tips

EKSPERT: Ida Elgstøen har som jobb å tråle etter lopper.
EKSPERT: Ida Elgstøen har som jobb å tråle etter lopper. Foto: Foto: Privat

- For det første må du fjerne brillene i forhold til ting som ser slitt og ekkelt ut. Med et par enkle grep, kan et slitent spisestuemøblement bli skikkelig flott. Det kan være lurt å bestemme seg for et stoff du vil ha på putetrekkene for eksempel, og ta med et stykke sånn at du kan legge det på møbelet du vurderer. For det andre er det smart å vite sånn cirka hva du skal ha: Skal du ha en ny benk eller skjenk, går du rett bort til møblene, råder Ida Elgstøen.

Få rabatt

Rom 1-2-3s Trine Thorsen har laget en liten tipsliste for loppekjøpere, og mener at alle har potensiale til å bli gode bruktkjøpere.

FORVANDLET: En gammel traust furustol har fått et lag maling som er slitt av her og der med sandpapir, og ny pute.
FORVANDLET: En gammel traust furustol har fått et lag maling som er slitt av her og der med sandpapir, og ny pute. Foto: Foto: Frelsesarmeen

- Sørg for å sette deg inn i stilhistorie. Men ikke avslør hva noe er verdt om selgeren ikke vet det. Og sørg for at alt er helt. Er det skår eller skader på for eksempel glass, skal du ha god rabatt, skriver hun.

Les saken hele saken her: Gå på skattejakt.

Pruting

I Norge har vi ikke tradisjon for å prute. Disse tipsene er gitt av nettavisen til den amerikanske tv-stasjonen Home and Garden og tilrettelagt for norske forhold.

 • Pruting er vennlig måte for kjøper og selger å komme frem til rett pris for en gjenstand.
 • La selgeren si hva prisen for en vare er, før du begynner å prute.
 • Respekter selgeren. Gjenstanden kan være hans personlige favoritt, eller den kan ha vært vanskelig å transportere til markedsplassen.
 • Ikke begynn for lavt. Det kan slå tilbake på deg å be om 50 prosent rabatt, hvis selgeren blir fornærmet. Byr du 70 prosent, er du på den sikre siden.
 • Jo mer du kjøper, jo mer sparer du. Selgere er mer tilbøyelige til å gi kraftige rabatter på store kjøp enn på enkeltting.
 • Vær høflig uansett hva som skjer eller hva utfallet blir!

Røverkjøp

For å gjøre et godt kjøp, er det viktig å tenke strategisk og følge noen retningslinjer.

 • Lag en liste over hva du ser etter og forsøk å holde deg til den. Omfanget av varer som tilbys kan være overveldende, og du må prøve å holde fokus.
 • Bli ekspert på den varegruppen du er interessert i: Hvem er respektable produsenter? Lær deg forskjellen på ekte vare og etterligninger.
 • Gjør forarbeid. Sjekk hva lignende varer koster på eBay og Craigslist. Husk å beregne inn fraktkostnader.
 • Kjøper du av egen interesse eller for gjensalg? Hvis tanken er å ha gjenstanden hjemme for egen nytte, kan den være verd litt mer enn en vare du kjøper for gjensalg.
 • Ser du etter en gjenstand du skal bruke (for eksempel en platespiller eller en klokke), bør du sjekke at den virker før du betaler for den.
 • Hvis du ikke finner det du leter etter, spør en selger. De kan fortelle deg om gjenstander du kan ha oversett, og har ofte oversikt over nabostandens varer også.
 • Markedets siste dag er den beste dagen for røverkjøp. Da kan du få varer til halv pris bare fordi selgeren ikke har lyst til å ta dem med hjem igjen. Og jo større gjenstand, jo større sjanse er det for å fohandle frem en god pris: Store gjenstander er krevende både å laste, frakte og oppbevare, noe som gjør at selgeren gjerne vil bli kvitt den. Loppemarkedene må i tillegg betale penger for å kaste det de ikke selger.

Tar av

I USA har de virkelig har perfeksjonert loppe- og bruktmarkedshandelen. Det har Ida Elgstøen også, og hun tror at utviklingen i Norge på denne fronten bare kommer til å gå oppover.

SPAR TUSENVIS: Kjøper du gammel på loppis og maler møblene selv, kan du spare tusenvis av kroner i forhold til hva du må betale for samme vare på en interiørbutikk.
SPAR TUSENVIS: Kjøper du gammel på loppis og maler møblene selv, kan du spare tusenvis av kroner i forhold til hva du må betale for samme vare på en interiørbutikk. Foto: Foto: Den franske landstil

- Enhver interiørfreak har har lopper sammen med de andre tingene, og alle interiørmagasinene fronter shabby chic-stilen. Ved å bytte stoff på en stol, noe du kan gjøre med en firkant stoff og en stiftemaskin, og male litt selv, kan du få et like flott møbel på loppis som du måtte betalt 10 000 kroner for på en shabby chic-butikk, minner Ida Elgstøen på.

Les også:

Loppemarkedene starter nå

Marked for samlere og skrotnisser

Her får du retro interiør

Solbrilleguide: God gammeldags retro

Tilbake till Klikk interiør

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning