SPAR PENGER

Slik får du penger til overs

Det er ikke så mye som skal til før du har spart flere hundrelapper i løpet av en måned. Her er tipsene for å få pengene til å strekke litt lenger!

GODE RÅD: Med enkle hverdagsråd blir det mer å putte på sparegrisen.
GODE RÅD: Med enkle hverdagsråd blir det mer å putte på sparegrisen. Foto: Foto: istockphoto
Sist oppdatert

Husholdningsbudsjettet spiser opp mye av lønnen din, men ved å være litt bevisst, kan du knipe inn noen hundrelapper uten at det går ut over kvalitet og variasjon i innkjøp. Her er noen tips som er utarbeidet av Myrecipes.com og DinSides økonomiredaksjon:

1. Kartlegg behovet

Trenger vi dette? er et lurt kontrollspørsmål når butikkene frister med sjokktilbud. Hvis ingen i din familie liker ferdig påsmurte lefser, er det ikke noen poeng å kjøpe det, selv om det er på halv pris.

2. Større = bedre

Ofte får man større pakker til lavere pris. Får du flere kjeks for mindre penger hvis du kjøper en større pakke? Men obs! Sjekk også holdbarhetsdatoen. Det er jo ikke sikkert at dere klarer å spise opp maten før den går ut på dato. Og: å kaste mat er det samme som å kaste penger.

3. Se an tilbudet

Kjøp tre betal for én! Når det du bruker mye er på tilbud, så kjøp. For eksempel vaskepulver, toalettpapir og frossenpizza. Men er det tre bokser bakepulver for prisen av én, skal du være en ualminnelig ivrig baker for at det skal lønne seg.

4. Dropp merkevarene

Det er ikke noe galt med billigmerkene og kjedebutikkenes egne merker. Designet kan se litt kjedeligere ut, men smaken og kvaliteten er like god. Vit at når du kjøper billigmerkene, så er du også med på å presse ned prisene på merkevarene.

Les også: Ha langsiktig perspektiv på økonomien

5. Utnytt middagstipsene

Noen butikker har middagstips og har de aktuelle råvarene på tilbud. Kjøp for flere middager og frys ned.

6. Tid er penger

Desto lenger du er i butikken, jo mer penger legger du igjen der. Hvis du bare skal ha litt, så kan det være lurt å velge en liten butikk, som det logisk nok tar kortere tid å komme seg gjennom.

7. Velg riktig butikk

SPAR: Kjøp tre, betal for én! Når det du bruker mye er på tilbud, så kjøp.
SPAR: Kjøp tre, betal for én! Når det du bruker mye er på tilbud, så kjøp. Foto: Foto: IStockphoto

Hvordan vet du hvilken butikk som til enhver tid er billigst? Nettsiden DinSide.no gjør jobben for oss og legger ut flotte lister og søylediagrammer. Deres erfaring er at Rema 1000, Kiwi og Coop Prix stort sett er billigst, mens Joker alltid kommer dårligst ut.

8. Følg med på faste tilbud

Mange matbutikker har faste tilbud på enkelte varer, og tilbudene kan i og for seg være fristende. Men hvordan er prisnivået på resten av varene? Det viktig å følge med på prisene. Sjekk tilbudsavisene som dumper ned i postkassen og de fargerike annonsene i avisene.

9. Krev din rett

Har du fått med deg dårlig mat hjem? Gå tilbake og krev nye varer. Det samme hvis varen har gått ut på dato. Her er det penger å spare. Det eneste du må ha med er kvitteringen og originalemballasjen.

10. Husk de små lappene

Det er så lett å glemme å levere de små pantelappene i kassa. Gavekort, rabattkuponger og bonuskort har også en lei tendens til å bli glemt. Tilgodelapper varer heller ikke evig og bruk dem før utløpsdatoen. Her er det mange hundrelapper å spare!

11. Skriv det opp

Det er god økonomi i å bruke handleliste når du skal i butikken. Det er også smart å ha en blokk på kjøkkenet der alle i familien skriver opp det de oppdager at man går tom for.

12. Dropp posene

I løpet av året bruker du nok noen hundrelapper på plastposer. Et nett gjør samme nytten og er adskillig bedre for miljøet. Når du skal handle stort, kan du be om å få lånekasser i butikken som du tar med neste gang.

13. Spis før du går

Å handle når du er skrubbsulten er rådyrt. Spis før du går i butikken. Hvis du likevel må handle når du er sulten, så kjøp en banan og en yoghurt. Spis dette og så er du klar for handlerunden.

14. Følg med i kassa

Ofte opplever vi at det ikke er samsvar mellom den prisen som slås inn på kassen, og den prisen som står på hyllekanten. Følg med og vær ikke redd for å si ifra. Pass også på at vedkommende i kassen ikke slår inn samme vare flere ganger. Han/hun er bare et menneske, og det er menneskelig å feile.

15. Grønne priser

I de såkalte innvandrerbutikkene, er det stort sett lavere priser på frukt og grønt. De selger også litt «slapp» frukt og grønt til nedsatt pris, men som oftest er fullt brukandes.

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også