Oppussing av trapp og trapperom

Slik ble den nye trappen

Tomannsboligen skulle gjøres om til enebolig, derfor ble trapperommet åpnet opp.

TRAPPET OPP BOLIGEN. Trappen mellom første og annen etasje så slik ut før og etter forandringen.
TRAPPET OPP BOLIGEN. Trappen mellom første og annen etasje så slik ut før og etter forandringen. Foto: FOTO: Privat/Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert
FØR: Trappen mellom andre og tredje etasje så slik ut for opppussingen.
FØR: Trappen mellom andre og tredje etasje så slik ut for opppussingen. Foto: FOTO: privat
ANNEN ETASJE. Trappeavsatsen har fått en herdet glassplate slik at lyset fra vinduet som er på veggen til venstre slipper gjennom.
ANNEN ETASJE. Trappeavsatsen har fått en herdet glassplate slik at lyset fra vinduet som er på veggen til venstre slipper gjennom. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Dette kostet forvandlingen

Trapp fra snekkeriet i Verdal, kr 98 000

Fliser, kr 2500

Eikeparkett, kr 2000

Panel og lister, kr 4500

Tapet + arbeid, kr 4500

Maling, kr 1500

Lampe, 4 stk., kr 8000

Elektriske arbeider, kr 2000

Totalt, kr 123 000

Det er viktig å tenke helheltlig når man skal ha ny trapp eller bytte ut den gamle.

Alt fra første til tredje etasje ble revet da familien Vangstad/ Lande skulle åpne opp mellom etasjene.

Samboerparet hadde tidligere leid ut første etasje og den var ganske så adskilt fra de øvrige etasjene. En smal, innelukket trapp var bindeleddet mellom etasjene.

- I løpet av kort tid økte familien fra to til fire og vi skjønte at vi trengte hele huset. Vi innså at det ble et voldsomt oppussingsprosjekt så vi tok kontakt med interiørarkitekt for å få hjelp, sier Kari Vangstad.

Godt håndlag

Samboeren er elektriker og faren er snekker så det manglet ikke på godt håndlag, men hun klarte ikke se for seg på hvilken måte det skulle håndteres.

- Jeg ville beholde trappen på samme plass, men innså at den måte åpnes opp for å få huset til å se ut som en enebolig, og ikke som to separate boenheter.

Måtte synliggjøres

Interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar så raskt at den innestengte baktrappen måtte synliggjøres.

- Vi måtte forandre den fra en sjakt til en åpen trapp ved å fjerne veggen mellom første og andre etasje. For å få det til å fungere måtte vi tenke dekor, belysning og farger, sier interiørarkitekten.

Flyttet ut

Trappen skulle sno seg gjennom tre etasjer. Veggen mellom første og andre etasje måtte rives, dessuten ble alt fjernet i selve trapperommet helt opp til tredje etasje.

Kari Vangstad forteller at hele familien måtte flytte ut i seks uker mens oppussingen pågikk.

Trinn for trinn

Tidligere var trappen mellom første og andre etasje samt trappen mellom andre og tredje etasje ulike. Nå ble begge trappene likt utformet.

Selve trinnene er av eik. Det øvrige er malt i eggehvitt med unntak av håndløperne i eik.

Oppblomstring

Et lyst tapet med dust bladmønster snor seg opp gjennom etasjene. Glasslamper som lyser oppover er plassert i først og andre etasje.

I andre etasje er rekkverket av herdet glass, det letter inntrykket samtidig som de slipper vinduslys ned i trappeløpet.

- Stilrent og enkelt, kommenterer Kari. - De seks ukene med riving, sparkling, tapetsering og maling var verdt strevet. Vi tømte hele trappesjakten og fikk en åpen løsning. Det var akkurat sånn vi ville ha velkomsten til hjemmet vårt.

TRINN FOR TRINN. Tidligere var trappeløpene ulike. Nå binder gelender og tapetet trappen sammen helt opp til tredje etasje.
TRINN FOR TRINN. Tidligere var trappeløpene ulike. Nå binder gelender og tapetet trappen sammen helt opp til tredje etasje. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
HERDET GLASS. Fin utsikt til tapetet gjennom den herdede glassplaten i andre etasje. Det er benyttet samme type Flos-lampe i hele oppgangen, alle lyser oppover. Panelet er malt i eggehvitt.
HERDET GLASS. Fin utsikt til tapetet gjennom den herdede glassplaten i andre etasje. Det er benyttet samme type Flos-lampe i hele oppgangen, alle lyser oppover. Panelet er malt i eggehvitt. Foto: Sveinung Bråthen

Interiørarkitektens tips

Tapet som dekor binder etasjene sammen. Bruk gjerne et organisk mønster som strekker seg oppover.

Nå er det aktuelt med nedtoning i farge- og mønsterbruk når det gjelder tapeter. Lamper i et trapperom bør henge på veggen. Bruk gjerne en skjerm av glass slik at hele trappen blir belyst.

Herdet glass er en fin måte å trekke trappen inn i rommet på. Når trappen går over flere etasjer, slik som her, er dette også en fin måte å utnytte dagslyset på.

Les også

Slik ble den nye stuen

Pusset opp i retro-stil

Sliten 80-talls bolig ble ny

Se våre inspirerende interiørbilder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning