God plass i i trang leilighet

Slik ble 65 kvadratmeter stort nok for hele familien

Arkitekten løste plassproblemet ved hjelp av en lettvegg, litt maling og smart møblering.

KOMPAKT INDRE: Se hvordan arkitekt Thomas Berge Andersen innredet blokkleiligheten sin på 65 kvadratmeter. Legg spesielt merke til skilleveggen som skaper en barnesone i enden av stuen.
KOMPAKT INDRE: Se hvordan arkitekt Thomas Berge Andersen innredet blokkleiligheten sin på 65 kvadratmeter. Legg spesielt merke til skilleveggen som skaper en barnesone i enden av stuen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
Publisert Oppdatert

Har du begrenset boareal til rådiget, er det viktig å utnytte kvadratmeterne så godt som mulig.

Det kan være nyttig å konsultere en arkitekt, eller å studere plasseffektive designprosjekter.

Et kroneksempel på smart plassutnyttelse er denne tømmerhytta i Trollheimen. Til tross for at den bare er 11 kvadratmeter, rommer den absolutt alt det en familie på fire trenger.

Men la oss se nærmere på hva du kan gjøre for at en blokkleilighet på 65 kvadratmeter skal føles stor nok til en familie med to voksne og to barn.

Fargevalget spiller stor rolle

Da arkitekt MNAL Thomas Berge Andersen i TBA arkitekter i Oslo skulle pusse opp familiens lange og smale blokkleilighet på 65 kvadratmeter, startet han med å sparkle og male alle vegger hvite.

LETTVINT LØSNING: Den nye skilleveggen er en helt enkel lettvegg. Da barna var mindre var den kledd med metallplater, slik at barnetegninger kunne festes med mangneter rett på veggen.
LETTVINT LØSNING: Den nye skilleveggen er en helt enkel lettvegg. Da barna var mindre var den kledd med metallplater, slik at barnetegninger kunne festes med mangneter rett på veggen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
ÅPEN LØSNING: Spisestuen ligger praktisk til midt mellom stue og kjøkken. Den blå barnestolen er Arteks 616 designet av Ben af Schulten i 1965.
ÅPEN LØSNING: Spisestuen ligger praktisk til midt mellom stue og kjøkken. Den blå barnestolen er Arteks 616 designet av Ben af Schulten i 1965. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

- Hvitt med en anelse grått i gir et fint, dust lys inne i rommene, I tillegg er hvitt en nøytral farge som egner som bakgrunn for moderne bilder og kunst, sier arkitekten til Bonytt.no.

Å ha samme farge på alle veggflater binder interiøret sammen på en helhetlig måte, og kan gi inntrykk av at små rom er større enn de faktisk er.

Test deg selv: Hvilke farger bør du innrede med?

Lek med lys

Stuen, det dominerende rommet i boligen avbildet, fikk nye døråpninger som strekker seg helt opp til himlingen. Disse gir godt med lys og ekstra fin flyt mellom rommene i leliligheten.

Slik lyssetter du stua.

Og i stedet for å bruke vanlige dører, som krever plass når de åpnes og lukkes, ble det installert en skyvedør mellom stue og hovedsoverom.

Denne er byggherrens eget verk. laget av eikparkettplater og Helm-skinner fra Ito Interntrasport, som er en kraftig type industribeslag.

I tillegg satte arkitekten inn en skillevegg i enden av stuen. Den deler av rommet og skaper en separat barneavdeling sentralt i huset. Her er blikkfanget to finerreoler på hjul. De har byggheren selv tegnet og snekret.

Små rom kan med fordel også innredes med speil, og holdes de ryddige, vil også rommene virke større.

FULL RULLE: Disse kule barnekommodene med hjul under er designet av arkitekt Berge Andersen. 


 Leilighet arkitekt Berge Andersen
FULL RULLE: Disse kule barnekommodene med hjul under er designet av arkitekt Berge Andersen. Leilighet arkitekt Berge Andersen Foto: FOTO: Nils Petter Dale
SKYVEDØR SPARER PLASS: Her ser du blant annet hvordan den nye skyvedøren i treverk åpner inn til soverommet.
SKYVEDØR SPARER PLASS: Her ser du blant annet hvordan den nye skyvedøren i treverk åpner inn til soverommet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
SPEIL FORSTØRRER ROM: Med store speilglassvegger oppleves soverommet som større enn det er.
SPEIL FORSTØRRER ROM: Med store speilglassvegger oppleves soverommet som større enn det er. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Så det er som du ser ikke alltid det er de største og dyreste løsningene som må til for å fornye interiøret, eller gjøre mye ut av lite plass.

Les også:

I dette huset kan du glemme strømregningen

Dette krypet stortrives i boligen din

Se den nye Ikea-katalogen med eksotiske farger

Denne fjellhytta er helt rå!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen