Vaskemaskin og kiloforhold

Så mye tøy kan du vaske samtidig

Mange av oss overfyller vaskemaskinen. Men hvor mye tøy er egentlig for mye?

IKKE HELT FULLT: De fleste av oss vet nok ikke hvor mye tøy man egentlig kan fylle i vaskemaskinen. Her får du oversikten.

IKKE HELT FULLT: De fleste av oss vet nok ikke hvor mye tøy man egentlig kan fylle i vaskemaskinen. Her får du oversikten. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos

Publisert Oppdatert

Vaskemaskin er et selvskrevent gode i de aller fleste norske hjem. Og når du vasker klær, forventer du at de ser rene og pene ut når de kommer ut av maskinen - og ikke minst lukter friskt. Vi vet vel også alle at det ikke alltid er tilfelle. Men det mesteparten av oss nok ikke vet, er at årsaken til dette kan være at du rett og slett overfyller vaskemaskinen.

Vurder de ulike behovene

Linette Andersen ved kundeservice hos WhiteAway.no, forklarer til Bonytt.no at det som er helt avgjørende når du skal gå til innkjøp av vaskemaskin, er å vurdere hvilken kapasitet som er nødvendig for husstanden:

- Hvor mye tøy vasker dere om gangen?

- En fem-kilos maskin er kanskje tilstrekkelig for en husstand med en til to beboere, mens en syv/åtte-kilos maskin er mer vanlig til en familie på fire.

Andersen påpeker at det også handler om hvor mye tøy/tekstil som vaskes om gangen. En vaskemaskin med fem-kilos kapasitet betyr nemlig at maskinen rett og slett bare har kapasitet til å vaske fem kilo (i tørr tilstand) om gangen.

- Når det er sagt, så er det sjeldent at vi faktisk fyller så mange kilo tøy i en vaskemaskin. Det kan likevel være vanskelig å få plass til to sengetøy inklusiv laken i en fem-kilos maskin, selv om det mest sannsynlig ikke engang veier fem kilo.

Andersen opplyser at i slike tilfeller kan det være lurt å dele opp mengden og vaske i to omganger.

Slik unngår du å overfylle vaskemaskinen

Seks kilos maskin: 2 par jeans (voksne) 4 skjorter Ett laken, to putebar, seks vaskekluter, tre små håndklær

Syv kilos maskin: To par jeans(voksne), ett par barnejeans, tre skjorter, to laken, to putevar, tre vaskekluter, tre små håndklær

Åtte kilos maskin: Tre par jeans(voksne), tre skjorter, to laken, tre putevar, fire vaskekluter, fire små håndklær

10 kilos maskin: Tre par jeans(voksne), fire skjorter, tre laken, seks putevar, tre vaskekluter, fire små håndklær

12 kilos maskin: Tre par jeans(voksne), to par barnejeans, seks skjorter, tre laken, seks putevar, seks vaskekluter, fem små håndklær

Kilde: Salgsdirektør for hvitevarer i Elkjøp, Fredrik Tønnesen

- Derfor anbefaler vi alltid kundene våres å kjøpe en vaskemaskin med en god kapasitet - syv kilo og over.

- Hvis det er god plass rundt tøyet når det vaskes, vil også tøyet bli renere.

Mye tøy sliter ut maskinen

Salgsdirektør for hvitevarer i Elkjøp, Fredrik Tønnesen, forklarer til Bonytt.no at deres erfaring er at de fleste større husholdninger raskt opplever at maskiner med fem kilo kapasitet ikke er nok.

- Du må vaske oftere og det blir i lengden både mer slitsomt og dyrere. Det er også viktig å huske at motoren i alle maskiner slites raskere dersom man legger mer tøy i maskinen enn den er beregnet for.

- Du kan fint klare å legge mer tøy i en maskin enn den tåler, men dette forkorter levetiden og blir således raskt en kostnad for husholdningen.

Ifølge salgsdirektøren har maskiner med syv/åtte-kilos kapasitet dessuten flere funksjoner og program, og større husholdninger har ofte behov for noe mer program enn de mindre. En del av de større maskinen har også en egen mengdemåler som tilpasser vannmengde etter hvor mye tøyet du putter inn veier, noe som igjen fører til lavere energi og vannforbruk de gangene maskinen ikke er full.

Slik unngår du å overfylle

Når det gjelder beregning av tøymengden, forklarer Tønnesen at den måles i tørr tilstand.

Dette veier klærne

Jeans: cirka 700 gram

Skjorte: cirka 200 gram

T-skjorte: cirka 200 gram

Frottehåndkle: cirka 500 gram

Kilde: Leder for forbrukerservice i Lilleborg, Malin Skaar

- Det enkleste grepet for å sikre at du ikke overfyller maskinen, er å ha en vekt på vaskerommet og måle tøyet før du legger det i. Etter et par ganger blir du en erfaren tøymåler, og kan slutte å veie tøyet.

Leder for Forbrukerservice hos Lilleborg, Malin Skaar, har et annet godt tips for å unngå overfylt vaskemaskin:

- Du skal ha plass til hånden din på høykant mellom tøy og trommel.

Gi maskinen en rens

Tønnesen anbefaler dessuten å kjøre maskinen på de høyeste gradene minimum annenhver måned, slik at den får renset seg skikkelig.

- Det blir alltid liggende litt såperester og lignende igjen i maskinen etter en vask, og det kan sette lukt.

- Dette gjelder spesielt hvis du alltid vasker på 40 grader, understreker produktsjefen.

Les også:

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Stor guide til flekkfjerning

Disse rengjøringsfeilene gjør alle

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning