Handler brukt og på loppemarked

Så kult kan du få det ved å handle brukt

Rikkes beste kupp er fra Fretex, Blåkors og finn.no.

BLANDER NYTT OG GAMMELT: De grønne stolene og messinglampene er bruktfunn fra Sverige. Sofaen er kjøpt brukt av en venn. Betongbordet er fra MBJ Design, lysekronen er fra Exó møbelstudio, og de hvite spisestolene er Eames Side Chair. Noen av bildene på veggen er kjøpt fra fotografiska.eu, andre har Rikke funnet på nettet og skrevet ut.  FOTO: Margrethe Myhrer
BLANDER NYTT OG GAMMELT: De grønne stolene og messinglampene er bruktfunn fra Sverige. Sofaen er kjøpt brukt av en venn. Betongbordet er fra MBJ Design, lysekronen er fra Exó møbelstudio, og de hvite spisestolene er Eames Side Chair. Noen av bildene på veggen er kjøpt fra fotografiska.eu, andre har Rikke funnet på nettet og skrevet ut. FOTO: Margrethe Myhrer
Publisert Oppdatert

Ved å mikse gamle, brukte ting og nytt interiør, får du raskt et hjem som ikke alle andre har.

Du liker kanskje å finne spennende skatter på loppemarked? Det finnes de som har en nese for å spore opp de flotte bruktfunnene - de som virkelig får hjemmet til å skinne, enten de  trives med å gå på loppemarkeder eller lete i bruktbutikker.

Interiørstylist Rikke Bye-Andersen mener de aller beste kuppene hun har gjort, er fra Fretex, Blåkors eller finn.no.

Og hun er et bevis på at det er fullt mulig å få et glamorøst og lekkert resultat ved å ta i bruk det andre tidligere har brukt. Bli med inn til henne!

Tryllet med ungkarsleiligheten

Da Rikke kom over en klassisk leilighet på Fagerborg i 2006, falt hun pladask. Og siden er hun blitt der. 100 kvadratmeter, god takhøyde, store vinduer og en herlig balkong var det som skulle til for å overbevise henne.

– Jeg likte størrelsen, og at leiligheten var nyoppusset og fresh. Det svarte kjøkkenet var ganske kult også, selv om leiligheten bar preg av å være en ungkarsleilighet med glassbyggestein og grå fliser, ler hun.

Rikke så raskt potensialet og gjorde den til sin egen. Hun er over gjennomsnittlig interessert i interiør, og lar seg ofte inspirere. I jobben som interiørkonsulent og stylist får hun lov til å utfolde seg kreativt, og man skulle tro at det ville ta fra henne noe av behovet for å ommøblere hjemmet. Tvert imot, det er blitt enda større.

Elsker bruktfunn

FARGERIK SOFAKROK: Rikke synes det er fint å mikse mange ulike puter som er like og ulike på samme tid. Flere er fra Svensk Tenn. Sofaen er fra Ikea, og bordet er fra MJB Design. Noen av fotografiene har Rikke tatt selv, andre er skrevet ut fra nett, og svart-hvitt-bildet er kjøpt fra fotografiska.eu. Maleriet er kjøpt i en bruktbutikk.
FARGERIK SOFAKROK: Rikke synes det er fint å mikse mange ulike puter som er like og ulike på samme tid. Flere er fra Svensk Tenn. Sofaen er fra Ikea, og bordet er fra MJB Design. Noen av fotografiene har Rikke tatt selv, andre er skrevet ut fra nett, og svart-hvitt-bildet er kjøpt fra fotografiska.eu. Maleriet er kjøpt i en bruktbutikk.
VIL SKAPE EN HELHET: Rikke henter gjerne 
opp farger fra andre rom 
for å skape helhet. Betongbordet er fra MBJ 
Design, og taklampen får du blant annet kjøpt hos bolina.no.
VIL SKAPE EN HELHET: Rikke henter gjerne opp farger fra andre rom for å skape helhet. Betongbordet er fra MBJ Design, og taklampen får du blant annet kjøpt hos bolina.no.

Interiørstylisten er svært bevisst på å kombinere gammelt og nytt. Design er absolutt ikke noe man må ha i innredningen, mener hun, men innrømmer at dersom lommeboken tillot det, hadde hun nok hatt litt flere dyre møbler, lamper og kunst.

– Jeg har alltid vært glad i å finne ting på finn.no, samt gå på loppemarkeder og saumfare bruktbutikker – det er det noe av det morsomste jeg vet.

Samtidig er hun opptatt av at rommene skal fylles, det skal ikke være tomt. For det stresser henne.

– Da blir jeg bare gående og tenke på hva jeg skal ha der. Jeg elsker å lage små stilleben, og skifter ganske ofte ut det jeg har fremme.

Liker det stilrene

Leiligheten har gått igjennom flere forvandlinger, og veggene har vært både mørke og lyse og i ulike farger. Og det har vært tider da interiøret bar preg av renoverte loppisfunn, og med sofaer i knallfarger. Overraskende nok lar hun seg lett fascinere av lyse og stilrene hjem. Derimot ville hun aldri klart å bo sånn selv.

– Jeg synes alltid det er så lekkert når jeg ser det i magasiner, men det ville aldri gått hjemme hos meg. Jeg har prøvd noen ganger, men jeg ender alltid opp med å blande inn noen fargerike bilder eller puter, og vips så var det ikke så lyst og enkelt som jeg hadde planer om.

Nå fremstår leiligheten som både leken, fargerik og personlig. Rikke er glad i pene ting, men er ingen minimalist.

– Det er veldig viktig for meg at hjemmet er varmt og at folk skal føle seg velkommen. Så selv om jeg drømmer om en funkisbolig, ville den nok ikke blitt minimalistisk innredet innvendig.

Trives med forandring

Rikke har to stuer, og hun bruker den ene til tv-stue og den andre til spisestue. Det er i spisestuen de alltid er når hun har venner på besøk. Hver eneste fest skjer rundt spisebordet. I den andre stuen slapper hun av, enten med magasiner eller en spennende serie.

ENKEL MAKE-OVER: Rikke liker det svarte kjøkkenet som var der da hun kjøpte leiligheten. For å gjøre det 
litt friskere har hun brukt en grønnfarge på veggen. Knottene på kjøkkeninnredningen 
har hun byttet ut til noen i messing.
ENKEL MAKE-OVER: Rikke liker det svarte kjøkkenet som var der da hun kjøpte leiligheten. For å gjøre det litt friskere har hun brukt en grønnfarge på veggen. Knottene på kjøkkeninnredningen har hun byttet ut til noen i messing.
DETALJER: Krydder og oljer fra Nicolas Vahé og Olivier & Co som er så fine at de får stå fremme på 
kjøkkenbenken. Et smykke pynter opp på veggen.
DETALJER: Krydder og oljer fra Nicolas Vahé og Olivier & Co som er så fine at de får stå fremme på kjøkkenbenken. Et smykke pynter opp på veggen.
KULE FOTOGRAFIER: Rikke er glad i kule fotografier og finner mye fint i nettbutikken 
fotografiska.eu.
KULE FOTOGRAFIER: Rikke er glad i kule fotografier og finner mye fint i nettbutikken fotografiska.eu.

– Jeg har alltid hatt to ulike farger i stuene. Jeg velger alltid farger som passer sammen, men som samtidig er litt forskjellige. Det gjør at rommene fremstår som separate, men likevel henger sammen.

Rikke lar seg inspirere av jobben, men også av steder hun ferdes, nye mennesker hun møter og ikke minst av reiser.

– Jeg liker også å kjøpe tykke, glossy magasiner, både om mote og interiør.

– Når jeg ser fine ting jeg synes er vakre, blir jeg veldig inspirert, og jeg kan raskt dra hjem og ommøblere, male eller gjøre andre impulsive ting.

Rikke synes det er gøy med litt forandring.

– Det er viktig for meg å ikke gro fast i én og samme stil.

Liker bildeveggen godt

Interiørarkitekt Boris Miller mener man kan kjenne lukten av vår når man ser bildene fra denne leiligheten. Han har sansen for hvordan Rikke kombinerer bilder over sofaen.

- Hvis du tar en titt på bildekomposisjonen over sofaen i stuen, vil du se at bilder som stilmessig ikke hører sammen, fungerer utmerket sammen fordi de inngår i en helhet. Det oppleves ikke som om hvert bilde står for seg. Dette er en type dekor vi ser stadig mer av, og ofte vokser bildeveggen ettersom tiden går. Sånn sett ville det være spennende å se denne leiligheten om noen år. Hvis du vil henge sammen ting i grupper, så husk å ha en rød tråd så det ikke blir for kaotisk. Men det må heller ikke bli kjedelig. Prøv deg frem. Ønsker du å utfordre pastellene i spisestuen litt, kan du sørge for veggdekor med større kontraster. Det er i alle fall en mulighet.

ROSA ROM: Soverommet er malt i en støvet rosafarge som heter Tel Aviv fra Fargerike. Rikke synes at fargen er beroligende, og ikke for rosa. Lampeskjermen, linputene og det grå sengeteppet er fra Eske.
ROSA ROM: Soverommet er malt i en støvet rosafarge som heter Tel Aviv fra Fargerike. Rikke synes at fargen er beroligende, og ikke for rosa. Lampeskjermen, linputene og det grå sengeteppet er fra Eske.
BØKER: En bokstabel pynter opp og gir farge til interiøret.
BØKER: En bokstabel pynter opp og gir farge til interiøret.
EN LITEN SAMLING: Rikke har mange spennende detaljer i interiøret sitt.
EN LITEN SAMLING: Rikke har mange spennende detaljer i interiøret sitt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning