Rosa arkitekttegnet hus

Publisert Oppdatert

Hjelp - Vi har blitt huseiere. Vi har funnet et "once-in-a-lifetime" hus. Arkitekttegnet med mange finurlige løsninger, vinkler, kroker, vinduer og vrier. Vi har mange planer om ting vi ønsker å gjøre inne, selv om jeg både er forventningsfull og gruer meg til det vi skal ta fatt på.

Det jeg imidlertid nå undres mest over er hvordan vi skal kunne finne riktig farge på eksteriøret til dette spesielle huset. Det er fra før av beiset i lys rosa med bonderøde detaljer (!) og det er definitivt ikke oss! Jeg hater rosa hus!

Jeg forstår at med et slikt spesielt hus, burde man kanskje gå frem med takt, tone og fantasi i en skjønn forening. Jeg vil fremheve skjønnheten i huset og dens originalitet og ikke drukne den eller kamuflere den! Så hva velger man?

Alle husene rundt er typehus stort sett i rødfarger. Huset ligger veldig høyt med litt skog rundt seg. Er godt synlig.

En annen ting er disse bonderøde detaljene... Hvis jeg velger en lysere farge på dem. Går det an? Beis er jo ikke så dekkende, og hvor mange lag beis må jeg til med for å dekke over det som allerede er rødt?

Hadde satt kjempepris på å få hjelp til dette!

Vennlig hilsen T.

Hei, gratulerer med nytt hus!

Først litt om farger: Dere bør, som du er inne på, velge en farge som passer med omgivelsene og husets karakter - understreke og ikke 'drepe' det spesielle ved huset med en ekstrem farge. Av bildet du sendte ser huset nytt ut, det hadde på mange måter vært lettere hvis det hadde tilhørt en tidligere stilepoke (der det finnes gode fargekart og tips).

At naboene har røde hus betyr ikke at dere må male hele huset rødt, men velg gjerne en farge som harmonerer med rødt, f.eks svært mørke, varme bruntoner eller hvitt.

Tenk også litt på interiøret; det dere velger av løsninger inne (stil, smak) vil naturlig nok spre seg til uterom og eksteriør, det er viktig å tenke helhet. Det er vanskelig å velge farger, men har du et enkelt billedbehandlingsprogram på PC'en kan du leke deg med fargesetting helt gratis.

Dekkbeis vs maling:

Når det gjelder maling/beis sendte vi spørsmålet videre til vår malingskonsulent Jan Fjeldvang hos Nordsjö, og han sier som følger:

Skal dere dekke over en en tidligere, beiset, dekkbeiset eller malt utvendig flate må dere bruke en dekkbeis, evt. maling. Man kan ikke bytte farge med en tynn beis/lasur. Prøv f.eks Tinova Oljedekkbeis eller maling.

Forarbeide: Det er viktig å vaske huset godt først. Bruk f.eks Casco Grovrent og skyll godt til slutt. Det er alltid mye forurensing og skitt på veggen som må bort før ommaling. Skrap vekk alt løst på veggen og evt. grunne trerene flater med Tinova Tre Bas. Dette er en dypimpregnering med sopp- og råtehindrende stoffer. Når dette er gjort kan du evt. sprøyte sopp- og algefjerner på veggen (sprøytes på med en hagesprøyte), som skal tørke inn på veggen.

Til slutt påføres ett til to tynne strøk med Tinova Solid dekkende. NB! Produktet skal strykes godt ut, ikke fyldig pålegging - og bruk pensel, ikke rull.

Omramming: Her kan det benyttes Tinova Vindusmaling til dører, vinduer, vindskier etc.

Siden dette spørsmålet ble besvart, har Nordsjø kommet med en egen brosjyre: Hjelp til fargesetting.

[Publisert på hushjemhage.no]

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning