Dette glemmer vi å vaske

Vasker du dette?

Det er ikke alt vi er like flink til å rengjøre...

VI SLURVER: Ikke bare er vi generelt sløve på å bytte tannbørste ofte nok, de aller fleste av oss slurver nok med også med rengjøringen av selve børsten. Her er tingene de fleste av oss glemmer å rengjøre.
VI SLURVER: Ikke bare er vi generelt sløve på å bytte tannbørste ofte nok, de aller fleste av oss slurver nok med også med rengjøringen av selve børsten. Her er tingene de fleste av oss glemmer å rengjøre. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Har du for vane å vaske tannbørsten din i antiseptiske midler? Passer du på å gå over bilrattet med antibakteriell spray i ny og ne?

Ikke det, nei, da bør du lese videre!

Ifølge nettstedet Buzzfeed er dette nemlig noen av tingene mange av oss glemmer å rengjøre.

Hårbørste

Hårbørsten er noe mange av oss bruker hver dag, og gjerne flere ganger for dagen.

- Å vaske børsten to ganger i måneden er et minimum for privat bruk, har Camilla Eldegard, leder i Adam og Eva Akademiet, tidligere uttalt til Klikk.no.

- Dette er fordi bakteriene begynner å yngle - bakterier trives jo godt på varme bad, og det er derfor viktig å vaske bøsten for å unngå dette.

Ifølge Eldegard kan du blant annet bruke Zalo til å vaske børsten.

- Bruk da den blå Zaloen siden den er desinfiserende. Du kan også bruke Isopropanol, som er et desinfiserende middel du får kjøpt på polet eller apoteket.

VASK DEN: - Å vaske børsten to ganger i måneden er et minimum for privat bruk, har Camilla Eldegard, leder i Adam og Eva Akademiet, tidligere uttalt til Klikk.no.
VASK DEN: - Å vaske børsten to ganger i måneden er et minimum for privat bruk, har Camilla Eldegard, leder i Adam og Eva Akademiet, tidligere uttalt til Klikk.no. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Strykejern

- De aller fleste strykejern har i dag en selvrengjøringsfunksjon, hvor du da fyller på vann og velger rengjøringsprogrammet. Noen har også anti-kalkoppsamler som kan løsnes og rengjøres under vann, forteller kommunikasjonssjef Øystein A. Schmidt i Elkjøp.

- Dampstrykejern skal avkalkes, og her vil bruksanvisningen fortelle deg mer om hvordan, hvor ofte og hva som er fremgangsmåten mht akkurat din modell.

I følge Bosch, en av de største aktørene innen dette segmentet, bør du rengjøre strykejernet dersom du merker at sålen begynner å gli dårligere.

- Hvis du sliter med flekker på belegget, så kan disse som oftest vaskes vekk med litt vann og vaskemiddel, råder Schmidt. Vær obs på at du ikke får vann inn i hullene under og at man ikke bruker en klut som er for våt.

- Dersom strykejernet ditt ikke har såle av Teflon kan du bruke såpevann og gryteskrubb. Vær forsiktig, start nederst og tørk til slutt av med tørr klut.

Dersom du sliter med brente flekker på sålen kan du ifølge kommunikasjonsjefen ta vekk disse med aluminiumsfolie dersom du ikke har Teflon under - og bruke noe så enkelt som eddik.

- Fukt en klut med eddiken, og tørk av jernet mens det fremdeles er noe varme i det.

Tannbørste

Ikke bare er vi generelt sløve på å bytte tannbørste ofte nok, de aller fleste av oss slurver nok med også med rengjøringen av selve børsten. Etter tannpuss vil de fleste skylle børsten under rennende vann, og sette den til tørk i et glass.

Ifølge tannlege- spesialist i periodonti Kristian Kjellsen ved Christiania tannlegesenter holder ikke dette.

- Før du bruker tannbørsten bør du alltid vaske hendene grundig med såpe og vann. Hendene er ofte fulle av bakterier og disse ønsker du ikke overført på tannbørsten og inn i munnen.

Kjellsen råder deg til samtidig til å alltid bruke fluorholdig tannkrem når du børster tennene- det bedrer rengjøringen og samtidig overflatebehandler tannemaljen.

- Tannbørsten skal gjøres ren hver gang etter bruk, det vil si 1- 2 ganger daglig. Skyll børsten grundig 10-15 sekunder i rennende vann. Børsten bør ristes godt og plasseres slik at den kan tørke helt, for eksempel stående i en kopp. På den måten vil bakteriene som er igjen på tannbørsten trives dårlig.

- Av og til kan tannbørsten gjøres ren med antiseptiske midler ( for eksempel 3% vannstoffperoxid eller 0,2 % klorhexidin (corsodyl eller curasept) og vaskes for eksempel i oppvaksmaskinen.

Tannlegen forklarer at det ikke er noen god ide å oppbevare tannbørsten i egen tannbørstebeholder, da dette gir opphopning av bakterier.

- Det samme gjelder når flere tannbørster samles i samme kopp: Det er ikke tilrådelig, da en slik oppbevaring vil føre til overføring av bakterier fra andre tannbørster. Tannbørsten ( både elektrisk og vanlig ) bør byttes regelmessig hver 3.-4.måned

Bilratt

VI SLURVER: Ikke bare er vi generelt sløve på å bytte tannbørste ofte nok, de aller fleste av oss slurver nok med også med rengjøringen av selve børsten.
VI SLURVER: Ikke bare er vi generelt sløve på å bytte tannbørste ofte nok, de aller fleste av oss slurver nok med også med rengjøringen av selve børsten. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

En studie utført av Dr. Ron Cutler, leder for biomedisinsk forskning ved Queen Mari University, viser at et bilratt kan inneha opp til ni ganger så mange bakterier som man kan finne på et offentlig toalett.

Innsiden av en bil er et perfekt sted for bakterier å formere seg, spesielt om du spiser i bilen, og lar søppel og annet ligge, uttalte Dr. Cutler til avisen Dailymail.

Med andre ord, kanskje ikke så dumt å gå over rattet med en antibakteriell spray nå og da?

Yogamatte

- Yogamatten bør rengjøres når den kjennes skitten, og det avhenger jo av hvor ofte du bruker den. Den skal imidlertid ikke rengjøres for ofte, påpeker yogalærer og grunder av nettbutikken Miguru.no, Urban Lindstedt.

Yogalæreren anbefaler en skånsom vask med svamp og et naturlig rengjøringsmiddel.

Bankort

Ifølge en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for EVRY, bruker vi mindre og mindre kontanter. De aller fleste av oss foretrekker å bruke bankkortet når vi handler, men selv om vi drar det, gjerne flere ganger for dagen, er det nok svært få av oss som har ofret så mye som en tanke hva rengjøring av dette lille kortet angår.

På Lifehacker.com rådes det om følgende fremgangsmåte:

Tørk av kortet med et fuktig håndkle, dette skal fjerne smuss og lignende. Deretter tar du et visklær(!) og gnikker forsiktig på magnetstripen, det vil fjerne eventuelle småriper.

Les også:

Jøss, tannkrem på vinduet?!

FLORERER MED BAKTERIER: En studie utført av Dr. Ron Cutler, leder for biomedisinsk forskning ved Queen Mari University, viser at et bilratt kan inneha opp til ni ganger så mange bakterier som man kan finne på et offentlig toalett.
FLORERER MED BAKTERIER: En studie utført av Dr. Ron Cutler, leder for biomedisinsk forskning ved Queen Mari University, viser at et bilratt kan inneha opp til ni ganger så mange bakterier som man kan finne på et offentlig toalett. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Sjekk om du vasker for mye

Så ble benkeplaten byttet ut...

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning