Hva kan du ta i oppvaskmaskinen?

Denne kan du rengjøre i oppvaskmaskinen

Iallfall i teorien.

DÅRLIG MAGEFØLELSE: Det faktum at vi selv la plastfolie i oppvaskmaskinen for å ta dette illustrasjonsbildet, sier litt om magefølelsen for å vaske toalettbørsten i maskinen. Men i teorien skal bakteriene bli drept på det varmeste programmet.
DÅRLIG MAGEFØLELSE: Det faktum at vi selv la plastfolie i oppvaskmaskinen for å ta dette illustrasjonsbildet, sier litt om magefølelsen for å vaske toalettbørsten i maskinen. Men i teorien skal bakteriene bli drept på det varmeste programmet. Foto: FOTO: Yvonne Ringnes Nilsen
Publisert Oppdatert

Kan tas i oppvaskmaskin:

Krystallglass

Moderne porselensserviser med gullkant

Legoklosser

Crocs

Teflonstekepanner (uten treskaft)

Dobørsten (dersom du er litt vågal)

En oppvaskmaskin kan vaske mer enn tallerkener, kopper, glass og kjeler.

Her er listen over oppsiktsvekkende ting du kan vaske i maskinen. Ting du kanskje aldri har tenkt på at kan maskinvaskes.

Dobørsten

Det er nok ikke alle som kunne tenke seg å gjøre det, men i teorien skal det kunne gå å vaske dobørsten i oppvaskmaskinen. Og det til tross for at dobørsten trolig er en av de største bakteriebombene i huset.

- Jeg vet ikke om jeg ville vasket dobørsten i oppvaskmaskinen selv, men teoretisk sett skal alle bakterier bli drept dersom du kjører den på maskinens varmeste program, sier Espen Olav Vik, nasjonal salgssjef i Bosch Siemens hvitevarer.

Moderne vaskemaskiner har programmer der det vaskes på oppimot 75 grader. Du kan likevel ikke være hundre prosent sikker på at alle bakterier drepes på det varmeste programmet, påpeker Petter Elstrøm, forsker ved Folkehelseinstituttet.

- I teorien skal de fleste bakterier dø fra temperaturer på 40 grader og oppover, men jeg vil ikke si det er noen garanti for at alle bakteriene på dobørsten blir drept. Jeg er på ingen måte noen ekspert på oppvaskmaskiner, men vannet rullerer i maskinen og trolig er ikke temperaturen i maskinen like høy overalt, sier Elstrøm.

Han understreker at noen bakterier trenger å utsettes for varme over lengre tid før de dør.

- Så dette strider i alle fall mot mine hygieniske prinsipper. Jeg hadde aldri blandet inn tarmbakterier i et miljø der det vaskes bestikk, asjetter og glass, og hvor det skal være helt rent, fastslår Elstrøm.

Gunnar Fosterud ved Miele Kontaktsenter er også svært tydelig i sin tale;

- Dobørsten bør ikke vaskes i oppvaskmaskinen på grunn av hygieniske grunner, sier han.

Lego

Dersom du har småbarn i huset er sjansen stor for at det finnes en og annen legokloss i hjemmet ditt. Legoklossene kan trenge en vask eller to i løpet av året, og kanskje spesielt dersom barna har vært syke, hatt omgangssyke eller bare har lekt med legoklossene med skitne fingre.

- Lego kan vaskes i oppvaskmaskinen, men klossene har jo en tendens til å snu seg slik at de i stedet blir liggende og samle vann, påpeker Vik.

Pass derfor på at klossene sitter godt på plass før du setter på maskinen.

Crocs

Kundeservice hos crocs opplyser at det i teorien lar seg gjøre å vaske skoene på et program som ikke vasker med varmere vann enn 30 grader, men produsenten understreker at maskinvask av crocs gjøres på egen risiko.

Stekepanner med non-stick-belegg

Så sant de ikke har et skaft som er laget av tre, kan de moderne stekepannene med teflonbelegg vaskes i maskinen.

Teflon er et varemerke på et PTFE-belegg som er en plastforbindelse.

- Noen PTFE-belegg tåler vask i oppvaskmaskin, men folk bør merke seg at dette kan slite på belegget over tid, sier Gro Flisnes, markedsansvarlig hos Fiskars Norge.

KRYSTALL: Ett av disse krystallglassene kan ikke vaskes i oppvaskmaskinen. Du gjetter kanskje hvilket?
KRYSTALL: Ett av disse krystallglassene kan ikke vaskes i oppvaskmaskinen. Du gjetter kanskje hvilket? Foto: FOTO: Yvonne Ringnes Nilsen.

Serviser med gullkant

Moderne serviser som for eksempel det populære bondeserviset med gullkant, kan fint vaskes i maskinen. Det kan være en god idé å ha i noe mindre oppvaskmiddel. Det sies at en teskje er nok dersom oppvasken ikke er veldig skitten.

Miele skriver på sine nettsider at porselen med dekor under eller i glasuren, som regel tåler maskinoppvask fordi dekoren er beskyttet med et glasurlag.

Har serviset dekor utenpå glasuren må du være forsiktig ettersom dekoren som ligger utenpå er svært ømfintlig og kan bli skadet i oppvaskmaskinen.

Krystallglass

Kari Roll Mathiesen ved Hadeland glassverk forteller at krystallglass fint kan vaskes i maskinen. Saken stiller seg noe annerledes dersom glassene har håndmalt dekor eller gullkant.

En vanlig feil man kan gjøre som kan skade krystallglassene, er å bruke for varmt vann eller for mye vaskemiddel.

- I tillegg er det ikke bra å la glassene bli stående i maskinen i timer etter at vasken er ferdig, da kan de bli matte og grå. Åpne opp så dampen slipper ut, oppfordrer hun.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning