Slik velger du tørketrommel

Spar penger med riktig tørketrommel

Gode råd for å finne riktig tørketrommel.

TENK LANGSIKTIG: Bytter du til denne tørketrommelen, kan du spare i 6349,- kroner i energiutgifter.
TENK LANGSIKTIG: Bytter du til denne tørketrommelen, kan du spare i 6349,- kroner i energiutgifter. Foto: FOTO: Bosch
Publisert Oppdatert

Dette kan du spare

Har du en gammel trommel med C-merkning og bytter den ut mot en ny med A-60% merkning, og bruker fem tørkerunder i uken, vil regnestykket se slik ut:

Gammel trommel med C-merkning:

Nødvendige tørkeomganger: 260 ganger

Ny trommel fra Bosch A-60%:

Nødvendige tørkeomganger: 163 ganger

Reduksjon av tørkeomganger per år: inntil 97 ganger

Strømpris: 88 øre kw/h

Ved en levetid på 15 år vil du spare 6349, 20 kroner på å bytte trommelen.

Kilde: Salgsdirektør for hvitevarer hos Elkjøp, Fredrik Tønnesen / bosch-home.no (energikalkulator)

For de aller fleste av oss er tørketrommelen fast inventar i hjemmet. Men hvilken lønner det seg egentlig å velge?

- Hvilken tørketrommel du skal velge, avhenger først og fremst av hvor ofte du skal tørke klær, opplyser salgsdirektør for hvitevarer i Elkjøp, Fredrik Tønnesen.

- Skal du bruke trommelen én dag i uken eller trenger du den oftere? I tillegg bør du ta med i vurderingen hvilke funksjoner du ønsker deg. Er utsatt start viktig? Stort display? Selvrensende kondensator? Ønsker du deg et eget skånsomt tørkeprogram for skjorter eller ull?

Tønnesen forklarer videre til Bonytt.no at de ulike typene tørketromler du kan velge mellom i dag er avtrekkstrommel (rør ut i friluft) eller kondenstrommel (egen vanntank som tømmes etter hver gang).

- I Norge er kondenstromlene mest vanlige, påpeker Tønnesen.

- Det finnes også kondenstromler hvor du kobler en slange rett ned i avløpet, da slipper du å tømme beholderen. De fleste leverandører har slike modeller.

Hvilken energimerkning bør du velge

En enkel tørketrommel med basisfunksjoner er gjerne energimerket B eller C, og kan ha en kapasitet på fem-seks kilo, noe som ifølge Tønnesen passe utmerket til en enmannshusholdning.

- Denne løsningen er best om du bare trenger å tørke klær en gang i uken, ellers kan det være fornuftig å velge en mer energigjerrig modell.

- Til en småbarnsfamilie ville jeg anbefalt en trommel energimerket A-40%(50% eller 60%), med varmepumpeteknologi som gjør at den bruker mindre strøm. Disse maskinene har ofte et mer avansert display, flere programmer, og tar opp til syv-åtte kilo tøy, påpeker salgsdirektøren.

Flere kjøper ny tørketrommel

Kommunikasjonsrådgiver i Elkjøp Nordic, Line Lauvsnes Oddekalv forteller at i 2012 hadde de en unormal høy økning på salget av tørketrommel: + 13 %.

- Vanligvis ser vi endringer i hvitevaresalget på mellom 3-5%, så dette var høyt.

En av årsakene til dette er at tørketromler nå er billigere enn før.

- Både prisnivået på elektronikk generelt (SSB-tallene for januar viser at prisene gikk ytterligere ned i 2012), samt mer energigjerrige produkter gir lavere strømregning, utdyper salgsdirektør Tønnesen.

Tenk langsiktig

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos

- Mitt råd til alle som skal bytte tørketrommel i nær fremtid, og som bruker den mer enn én gang pr uke, er å velge en trommel med varmepumpeteknologi, forteller Tønnesen til Bonytt.no.

- Da får du flere funksjoner og programmer, og du sparer penger på mye lavere strømforbruk. Den koster gjerne 1000 til 2000 kroner mer enn en B-klassifisert trommel, men de pengene er spart inn i løpet av produktets levetid.

Miljømessige hensyn

Miljørådgiver i Grønn Hverdag, Brita Haneberg, opplyser til Bonytt.no at så vidt hun vet finnes det foreløpig ingen miljømerkede tørketromler på markedet. Hun forklarer at de to viktigste faktorene med hensyn til miljø i forhold til valg av hvitevarer er:

Levetid. En maskin med lang levetid er best for miljøet siden produksjon av en maskin er svært ressurskrevende, i tillegg kommer transport og avfallsbehandling. En lang garantitid er derfor en fordel.

Energiforbruk. En tørketrommel bruker relativt mye strøm, så her er det mye å spare på å velge en energieffektiv maskin, både for lommebok og miljø. Her er de ti mest energieffektive maskinene på det norske markedet. Eller sjekk energimerkingen på maskinen og velg en med energimerke A.

Slik er energiklassifiseringen av tørketromler: Skalaen går fra C ned til A. Når det snakkes om A-60%, betyr det at en trommel med dette merket bruker 60 prosent mindre energi enn en A-trommel.

Les også:

Her gjemmer de single sokkene seg

Vasker vi klærne for ofte

Slik holder du de hvite klærne hvite

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning