Deodorantflekker på klær

Slik blir du kvitt deodorantflekker på klærne

Irriterende deodorantflekker på klærne, som tilsynelatende ikke går vekk? Da bør du prøve dette.

VEKK MED FLEKKENE: Deodorantflekker på klærne kan være veldig skjemmende, og ofte vanskelig å få bort. Slik blir du kvitt dem.
VEKK MED FLEKKENE: Deodorantflekker på klærne kan være veldig skjemmende, og ofte vanskelig å få bort. Slik blir du kvitt dem. Foto: FOTO: getdeogo.com
Publisert Oppdatert

Deodorant er noe de aller fleste bruker hver eneste dag. Dessverre kan dette ha en uønsket effekt på klærne; nemlig stygge flekker under armene.

Når du svetter, eller hvis du kler på deg før deodoranten er tørket, kan disse overføres til klærne. Heldigvis finnes det noe du kan gjøre.

Sivert Lian Opdahl fra Marthes Renseri forklarer til Bonytt.no at hvis plagget kan vaskes, smør armhulene inn med flytende såpe før vask og i henhold til vedlikeholdsmerking.

Han påpeker at renseri som regel klarer å få bort slike flekker, bare husk å informere ved innlevering.

- Et godt tips er å forebygge med små bleielignende puter som limes i armhulen,

Vanlig med deodorantflekker

- Dette med deodorantflekker på klær er et stort problem som vi opplever mye av på klesplagg som brukes ofte, understreker Rajka Alisa hos Hvit Snipp renseri

- Noen ganger er flekkene rett og slett umulige å få bort, men det vi kan anbefale er å la deodoranten tørke før du kler på deg.

Alisa opplyser også om at flere deodorant-produsenter har en type deodorant som heter som "invisible". Denne skal verken gi gule flekker på hvitt tøy eller hvite flekker på mørkt tøy.

Viktig med riktig temperatur

Leder for forbrukerservice hos lilleborg og ekspert i plusstid.no, Malin Skaar, forklarer til Bonytt.no at dersom tøyet ikke vaskes meget godt (ved så høy temperatur som fiberen tåler, og med riktig type og mengde vaskemiddel), vil svette alene kunne sette stygge flekker på tøy.

- Bestanddeler i deodoranten kombinert med salter, som skilles ut i svette, vil ved dårlig vask også kunne bygge seg på tekstilfibrene under armene. Da er det en mulighet for at tøyfiberen blir helt stiv og misfarget, eller at farget tøy bli avfarget.

Skaar forklarer videre at hvis vannet har et høyt innhold av metallioner, kan disse i enkelte tilfeller danne komplekse forbindelser med stoffer i deodoranten og gi opphav til flekker som kan være vanskelige å fjerne. Flekkene vil ofte først komme til syne først etter vask.

Anbefaler forbehandling mot flekkene

- Blekemiddelholdig vaskemiddel er å anbefale til disse typer flekker og gjerne forsterket vaskekraft i form av forbehandling på utsatte steder, råder Skaar.

- Til forbehandling anbefaler vi flytende vaskemiddel direkte på flekken. La det virke i cirka en halvtime og vask så med blekemiddelholdig vaskemiddel på så høy temperatur som mulig.

For de vanskeligste flekkene

HINDRER FLEKKER: For å motvirke irriterende deodorantflekker på klærne kan du forebygge med å feste slike bleielignende puter i armhulen.
HINDRER FLEKKER: For å motvirke irriterende deodorantflekker på klærne kan du forebygge med å feste slike bleielignende puter i armhulen. Foto: FOTO: Produsenten

Nivea har på sine hjemmesider følgende tips for å få bort deodorantflekker fra klærne:

Du kan fjerne hvite flekker ved å la plagget ligge i rent vann og deretter vaske det med et vanlig vaskemiddel uten fosfater. Ved vanskelige flekker, anbefaler Nivea denne fremgangsmåten:

  • Klargjør en blanding av én del sitronsyre og to deler kaldt vann fra kranen.
  • Fordel vaskepulverblandingen over flekken og la det ligge i noen timer(eller over natten).
  • Etter grundig skylling skal plagget vaskes på vanlig måte i vaskemaskinen.

Les også:

Derfor lukter treningstøyet ditt surt

Vasker du undertøyet på 30-40 grader?

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i vår interiørguide

Så ofte bør du vaske sengetøyet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning